2000 öncesi ve sonrası emekliler dikkat! Ek zamma göre yeni hesaplamalar yapıldı: Kök maaş değişti

2000 öncesi ve sonrası emekliler dikkat! Ek zamma göre yeni hesaplamalar yapıldı: Kök maaş değişti
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Emekli maaşı ödemeleri geçtiğimiz hafta başlamış olsa da, şu anda emeklilere yatırılan maaşlarda kök aylıklara yapılan enflasyon artışları bulunuyor. Ancak, ek zam için gerekli yasal düzenleme henüz gerçekleşmediği için, yeni oranlar hesaplara yansıtılmış değil.

Meclis Gündeminde Yerini Alacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bu hafta, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emekli maaşları için öngörülen yüzde 5’lik ek zammı içeren teklifi görüşerek çalışmalara başlayacak. Bu teklifin genel kurulda kabul edilmesi sonrasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasına sunularak Resmi Gazete’de yayımlanacak ve yürürlüğe girecek.

Yeni Zamlı Maaşlar Ne Zaman Hesaplara Geçecek?

SSK emekli maaşı ödemeleri 17 Ocak’ta başlamıştı. Ancak, emekliye ek zam için yasal düzenleme gerektiğinden hesaplara henüz yeni oranlar yansımadı. Emekliye ek zam düzenlemesi Meclis genel kurulunda Salı günü görüşülmeye başlanacak. Teklifin genel kurulda yasalaşması sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasına sunulacak. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Kritik Hesaplamalar: Kök Aylıklar ve Ek Ödemeler

Yasa çıktıktan sonra kök aylıklar yüzde 42,6 zam oranına göre yeniden hesaplanacak. Bu hesaplama sonrasında 10 bin liranın altında kalan aylıklar taban maaş olan 10 bin liraya tamamlanacak. Daha sonra da çıkan tutar ve yapılan ödeme arasındaki fark hesaplara yatırılacak.

Bağ-Kur Emeklileri de Unutulmadı

2023’ün ikinci yarısında Bağ-Kur en düşük kök maaş ek ödeme dahil 6.820, 84 TL idi. Bu aylık yüzde 42,6 zam ile 9.726 liraya yükselecek. Her ay 273,48 lira eklenerek aylık 10 bin lira ödeme yapılacak. Bağ- Kur tarım emeklilerinde de 5.420,18 TL olan en düşük kök aylık yüzde 42,6 artışın yansıtılmasıyla 7.729 liraya çıkacak.

Detaylarla Dolu Yeni Düzenlemeler

2000’den sonra emekli olan SSK’lılarda 4.721,80 kuruş olan ek ödeme dahil en düşük kök aylık 6.733,29 lira olurken, bu maaşı alanın ödemesi 3.266,71 TL daha eklenerek 10 bin liraya tamamlanacak. 2000’den önce emekli olan SSK’lılarda ise 7 bin 616 lira 48 kuruş olan ek ödeme dahil en düşük kök aylık yüzde 42,6 zamla 10 bin 861 liraya ulaşacak.

Sonuç ve Beklentiler

Refah payıyla birlikte yüzde 42,6’ya ulaşan zam oranı, emeklilerin kök aylıklarına yansıtılıyor. Kök aylığa (Aralık tutarı) yüzde 42,6’lık zam oranı ilave edilecek. Oluşan tutara, eğer kök aylık 7 bin 135 liranın altında çıkarsa yüzde 5, üstünde çıkarsa yüzde 4 ek ödeme eklenecek. Bulunacak tutar emekliye ödenecek.

Geleceğe Dair İyimser Beklentiler

Emekliye ek zam düzenlemesinin ardından yeni zamlı maaşlar ay sonuna kadar, en geç ise Şubat ayının ilk haftasında milyonlarca emeklinin hesabına geçecek. Türkiye, emeklilere yapılan bu düzenlemelerle ekonomik anlamda olumlu bir ivme yakalamayı hedefliyor.

 
BİZİ TWİTTER'DAN TAKİP ET ►►►► https://twitter.com/personelilantc
BİZİ TELEGRAM'DAN TAKİP ET ►►►► https://t.me/personelilan
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
2000 öncesi ve sonrası emekliler dikkat! Ek zamma göre yeni hesaplamalar yapıldı: Kök maaş değişti

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir