2023 Ocak ayında doğalgaza yüzde 50 indirim mi geliyor?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de Doğalgaz Ortalama Satış Fiyatı 2015 yılı Kasım ayında 1,372 TL/M3 iken, 2022 Kasım ayında bu rakam 25,047 TL/m3’e kadar çıktı. Bu yaklaşık yüzde 1800 zam anlamına geliyor. Hulasa geçtiğimiz Aralık ayında gelen doğalgaz zamlarını da bu hesaba katacak olursa zam oranları 2015’den bu yana yaklaşık yüzde 2 binleri buluyor.

Tüm gelen bu zamlardan sonra Türkiye’de bu ay içerisinde doğalgaza yaklaşık yüzde 50’ye varan indirimler yapılaması bekleniyor. Zira dünya piyasaları bugünden itibaren LNG (Sıvılaştırılmış Doğal Gaz) fiyatlarına yüzde 50 oranlarında indirim yapaya başladı.

ABD doğal gaz fiyatları bir aydan kısa bir süre içinde yarıya indi ve hızla artan üretim talebi geride bıraktığı ve altyapı üzerinde baskı oluşturduğu için şu anda mmBtu başına 3,7 dolardan işlem görüyor.

Fiyatlardaki düşüş, Aralık ayı sonlarında Elliott kış fırtınasının ardından gaz stoklarındaki önemli düşüşle desteklendi ve 2022’yi 293 bcf ile 5 yıllık ortalamanın %10 altında bitirdi.

 Kışın sonu, Mart ayına kadar gaz talebini azaltacağından, gaz üretimindeki artış, Henry Hub vadeli işlemlerinin artık tam gelişmiş contango ile fiyatları daha da baskı altına alacak.

Aynı şekilde Türkiye’de de doğalgaza bu oranlarda indirim yapılması beleniyor. Gözler gelecek hafta EPDK’ya çevrilecek…

 

 
BİZİ TWİTTER'DAN TAKİP ET ►►►► https://twitter.com/personelilantc
BİZİ TELEGRAM'DAN TAKİP ET ►►►► https://t.me/personelilan
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
2023 Ocak ayında doğalgaza yüzde 50 indirim mi geliyor?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir