2024 Yılının Beklenen Haberi: Emeklilere Yapılacak Zam Oranları Açıklandı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin milyonlarca emeklisi, 2024 Ocak ayındaki emekli maaş zammıyla ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor. Kasım ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte, emeklinin 5 aylık enflasyon farkı da netleşti. Bu gelişmeler, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin “Ocak’ta en düşük emekli maaşı ne kadar, kaç TL olacak?” sorusuna yanıt arayışını başlattı.

Enflasyon Rakamları ve Emekli Maaş Zammı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım ayında tüketici fiyatlarına göre aylık enflasyonu yüzde 3.28, 11 aylık enflasyonu yüzde 60.09, yıllık enflasyonu ise yüzde 61.98 olarak açıkladı. Bu verilere göre, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım aylarını kapsayan 5 aylık dönemdeki enflasyon yüzde 35.24 olarak gerçekleşti. Bu oran, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarının 5 aylık dönem için enflasyon farkını belirlerken, net emekli maaş zammı oranı bir ay sonra, Ocak ayı başında 6 aylık enflasyon farkının belirlenmesiyle netleşecek.

Beklenen Zam Oranları

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, yılın ilk altı aylık döneminde enflasyon yüzde 19.77 olarak gerçekleşti. Bu durumda, SSK ve BAĞ-KUR ile emekli memur aylıklarında yüzde 25 oranında artış yapıldı. Memur maaşlarına ise enflasyon ve toplu sözleşme farkından oluşan yüzde 17.55’lik zammın üzerine 8.077 TL seyyanen zam yapıldı. Yıl sonu enflasyonu Merkez Bankası’nın tahmin ettiği gibi yüzde 65 düzeyinde gerçekleşirse, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına Ocak ayında yüzde 37.76 oranında, memur ve emekli memur maaşlarına ise yüzde 49.45 oranında zam yapılacak.

Farklı Senaryolar ve Tahminler

Eğer yıl sonu enflasyonu Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına paralel olarak yüzde 67.23 oranında çıkarsa, Ocak ayında SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yüzde 39.63, memur ve emekli memur maaşlarına yüzde 51.48 oranında zam yapılması bekleniyor. Memur ve emekli memur maaşlarına yapılacak zammın yüzde 15’i toplu sözleşme zammından, geriye kalan kısmı ise enflasyon farkından oluşacak.

İşçi ve Esnaf Emeklileri için Zam Tahminleri

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ tarafından yapılan açıklamalara göre, memur maaş zammının ne olacağının sözleşmeyle belli olduğunu ve bu zammın memur emeklilerine de yansıyacağı belirtilmiş. Ayrıca, işçi emeklilerinin maaş zammının biraz daha az olacağına dikkat çekilmiş. Yılmaz, “7.500 liranın altındaki maaşlar için de bütçe imkânlarını zorlayarak ellerinden geleni yapacaklarını” ifade etmiş​.

En Düşük Emekli Maaşı Beklentileri

2023 yılında yüzde 114’ün üzerinde bir artışla 3 bin 500 TL’den 7 bin 500 TL’ye yükselen en düşük emekli maaşının, 2024 Ocak ayında 10 bin TL’yi geçmesi bekleniyor. Ancak, en düşük emekli maaşını 7 bin 500 lirada sınırlayan yasal düzenlemeler gereği, SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları Ocak ayında 6 aylık enflasyon rakamlarının belli olmasının ardından en düşük 7 bin 500 lirada sınırlı kalmış olacak​.

Milyonlarca emeklinin merakla beklediği 2024 Ocak ayı emekli maaş zammı, ekonomik veriler ve hükümetin açıklamalarıyla şekillenmekte. Yapılan tahminler ve beklentiler, emekliler için önemli bir finansal güncelleme anlamına geliyor. Netleşen zam oranları ve emekli maaşları, ekonomik koşulların yanı sıra bireysel mali durumları da etkileyecek önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor. Emeklilerin ve ailelerinin yaşam standartları üzerinde doğrudan etkisi olacak bu değişiklikler, Türkiye ekonomisinin genel durumunu da yansıtan önemli bir gösterge niteliğinde.

 
BİZİ TWİTTER'DAN TAKİP ET ►►►► https://twitter.com/personelilantc
BİZİ TELEGRAM'DAN TAKİP ET ►►►► https://t.me/personelilan
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
2024 Yılının Beklenen Haberi: Emeklilere Yapılacak Zam Oranları Açıklandı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir