4B – BAĞKUR Basamak Bilgisi Nasıl Öğrenilir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

4B – BAĞKUR Basamak Bilgisi Nasıl Öğrenilir, BAĞKUR basamak yükseltme nedir, BAĞKUR basamakları kaldırıldı mı, emekli maaşını etkiliyor mu gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda.

BAĞ-KUR, Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamına alınmadan önce Esnaf BAĞ-KUR’u ve Tarım BAĞ-KUR’u olmak üzere 1479 ve 2926 sayılı kanunlara göre hizmet veriyordu. Vergi mükellefi olan esnaf ve şirket ortağı olanlar 1479, tarım veya çiftçiler ise 2926 sayılı kanuna göre BAĞ-KUR kapsamında sigortalı oluyordu. Değişik basamak değerlerine göre BAĞ-KUR ödemesi yapılabiliyordu. Yani BAĞ-KUR’luların basamaklarına göre ne kadar prim ödeyecekleri belirleniyordu. Ancak 2008’de yürürlüğe giren yasa ile birlikte BAĞ-KUR basamakları kaldırıldı. Kaldırıldı ancak önemi devam ediyor. Peki, BAĞ-KUR basamak bilgisi nasıl öğrenilir?

Makalede Neler Var?

4B Basamak Bilgisi Nedir?

BAĞ-KUR Basamak Yükseltme Nedir?

BAĞ-KUR Basamakları Kaldırıldı Mı?

BAĞ-KUR Basamakları Emekli Maaşını Etkiliyor Mu?

BAĞ-KUR Basamak Bilgisi Nasıl Öğrenilir?

4B Basamak Bilgisi Nedir?

5510 sayılı kanuna göre BAĞ-KUR (yeni adıyla 4B), SGK ile birleştirildi. Bu birleşmeden önce BAĞ-KUR sigortalıları basamak değerlerine göre prim ödemesi yapıyordu. BAĞ-KUR’lu olanlar da BAĞ-KUR basamak bilgisi dahilinde kaçıncı basamakta olduklarını, ödedikleri basamağa göre ne kadar emekli maaşı alacaklarını merak ediyorlardı.

BAĞ-KUR basamakları 1479 ve 2926 kanunlarına göre BAĞ-KUR kapsamındaki sigortalıların ödeyecekleri prim tutarının belirlenmesini sağlayan göstergeler oluyor. Yani sigortalılar basamak değerlerine göre değişik tutarda prim ödemeleri yapıyordu. 1’den 24’e kadar basamak değeri bulunuyordu.

BAĞ-KUR’a ilk giriş yapılırken sigortalılar birinci basamak ve on ikinci basamak arasında seçim yapabiliyordu. Ancak diğer kurumlardan sigortalı olma durumu söz konusu ise diğer sigortalılıklarının değerlendirilmesi sonucunda ortaya çıkan basamaktan düşük olamıyordu.

BAĞ-KUR Basamak Yükseltme Nedir?

BAĞ-KUR’a kayıt olan bir kişi ilk üç ay içerisinde basamak seçmek için başvuru yapmazsa birinci basamaktan başlatılır. Birinci basamaktan on ikinci basamağa kadar her yıl otomatik olarak bir basamak yükseltilir. 13. basamak ve 24. basamak arasında yükseltme işlemi yapmak için 2 yıl bekleme ve geçmişe ait prim borcu bulunmaması şartları bulunuyor. Başlangıçta başvuru yapan kişiler ise 1’den 12’ye kadar olan basamaklardan seçim yapabilir. BAĞ-KUR basamakları yükseldikçe ödemeniz gereken prim tutarı da artar. Ne kadar yüksek basamaktan prim ödemesi yaptıysanız emekli olduğunuz zaman maaşınız da o kadar yüksekten hesaplanır.

BAĞ-KUR Basamakları Kaldırıldı Mı?

01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren Sosyal Sigortalılar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında BAĞ-KUR basamakları kaldırılmış oldu. Bu tarihten itibaren BAĞ-KUR ödemeleri prime esas kazanç üzerinden hesaplanmaya başladı. Ancak bu tarihten önce basamak sistemine göre ödeme yapmış olan sigortalıların hakları saklı kalıyor. Her sigortalının belli bir döneme kadar basamaklara göre ödediği primler dikkate alınıyor.

BAĞ-KUR Basamakları Emekli Maaşını Etkiliyor Mu?

BAĞ-KUR’dan emekli olan sigortalıların emekli maaşları hesaplanırken 2000 yılı öncesi, 2000–2008 yılları arası ve 2008 yılı sonrası olmak üzere üç dönem dikkate alınır. SSK emeklilerinde de olduğu gibi 2000 öncesinde gösterge sistemine bakılırken 2000 sonrasında güncelleme katsayısı hesaba dahil edildi. BAĞ-KUR’lular 2008 yılına kadar ise basamak sistemine göre prim ödemesi yaptılar. Fakat 2008’den sonra asgari ücret esaslı ödeme sistemine geçildi. Bu sebeple BAĞ-KUR emeklisinin maaşı, her dönem için ayrı ayrı hesaplama yapılarak belirleniyor.

Emekli aylığının temel belirleyicilerinden biri 2000 yılı öncesindeki prim ödemeleri oluyor. Dolayısıyla BAĞ-KUR kapsamında sigortalı olan bir kişi 2000 öncesinde ne kadar yüksek basamağa kadar çıkarsa alacağı emekli maaşı da o kadar yüksek olur.

2000 ve 2008 dönemi arasında ise gösterge sisteminden güncelleme katsayısı sistemine geçildi. Emekli aylığı miktarını bu dönemdeki çalışmalar biraz daha az etkiliyor. BAĞ-KUR basamağı ve prim günü dikkate alınarak bu döneme ait kısmi aylık belirleniyor.

2008 yılından sonra ise prime esas kazanç baz alındığı için yüksek emekli maaşı almak isteyen sigortalıların prime esas kazançlarını yükseltmeleri gerekir. Buna göre ödeyecekleri yüksek prim ödemeleri emekli maaşlarını olumlu yönde etkiler.

BAĞ-KUR Basamak Bilgisi Nasıl Öğrenilir?

BAĞ-KUR basamak bilgisi e-Devlet sistemi üzerinden online olarak öğrenilebiliyor.

İşleme başlamak için öncelikle bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın.

  • Kimliğimi şimdi doğrula butonuna basıp giriş sayfasına geçebilirsiniz.
  • Öncelikle PTT şubelerinden temin edebileceğiniz e-Devlet şifresi ve T.C. kimlik numaranız ile birlikte sisteme giriş yapın.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra sicil numaranıza ait 4B basamak bilgisi bulgularını açılan sayfada görüntüleyebilirsiniz.

e-Devlet aracılığıyla BAĞ-KUR basamak bilgisi sorgulamak için TIKLAYINIZ!

BAĞ-KUR Geriye Dönük Borçlanma Yapılır mı?

BAĞ-KUR Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Yazımızı Puanlamak İster misiniz ? [Total: 0 Average: 0]

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
4B – BAĞKUR Basamak Bilgisi Nasıl Öğrenilir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir