Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olan Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından 81 ilin valiliklerine bir genelge gönderildi. Bu genelgenin kapsamı ise ‘İçme Suyu Kaynaklarının Korunması Amacı ile Kurban Bayramı Boyunca Alınacak Tedbirler’ olarak ifade edildi.
Kurban Bayramına bakanlıktan genelge
Genelge kapsamında kurban satışı, kurbanların kesileceği alanlar ve bu süreçte içme suyunun temini ile kullanımı üzerine detaylar yer aldı. Kurban kesilecek yerlerin, içme suyu alanlarının dışında yer alması gerektiği ifade edildi. Bu kapsamda esas amaç içme sularının ve kullanılan su alanlarının kirlenmesinin önüne geçmek ve birçok bakterinin de suya karışmasını önlemektir. Kırsal alanlarda işse yer altı suyu var ise ya da kaynak suyu söz konusuysa burada hayvan kesiminin yapılmaması gerektiği genelgede yer alır. Hayan kesiminin yapılması ile birlikte burada elde edilen katı atıkların herhangi bir şekilde sulak alanlarda bulunmaması veya bırakılmaması şartı aranır. Katı atıklar kapsamında deri parçaları veya iç organlar gibi bölümler girmektedir. Bakanlık bu kapsamda atıkların derin çukurlar açılarak atıkların buralara atılması ve üstlerinin kapatılması gerektiğini ifade etti. Aynı zamanda hayvanın derisi yüzülürken derinin dış kısmının ve etin temasının önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. Beraberinde hayvan etlerinin ayrıştırılarak taşınması makul olan malzemelerde hijyen koşulları kapsamında taşınması gerektiğini de ekledi. Etler uygun şartlarda saklanır ise 1 yıla kadar tutulabilir. Şoklanma mümkün ise eksi 18 derecede 6 aylık bir süreç mümkündür. Ambalajlanacak ise 1 ay yeterli iken kavurma için etler de 1 yıl saklanması mümkün etlerdir.
Kötü kokulara karşı önlem alınacak
Kurban kesimi esnasında oluşabilecek kötü kokuları önlemek ve haşere riskini ortadan kaldırmak için atıkların sızdırmaz polietilen torbalar içerisinde saklanması gerektiği belirtildi. Genelge kapsamında bu torbaların belediyeler tarafından mümkün ise bertaraf edilmesi beklenmektedir. Kan ve idrar gibi birtakım sıvı atıklar ise katı atıklardan ayrılmalıdır ve farklı yöntemler ile yok edilmelidir.