Aile Gelir Belgesi Nereden Alınır? SGK Gelirsizlik Belgesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çeşitli kurum, kuruluş ve özel sektör teşebbüsleri tarafından farklı sebepler için aile gelir belgesi talep edilebilir. Özellikle kredi çekerken, kredi kartı başvurusu yaparken veya herhangi bir derneğe ya da kuruma müracaat ederken ihtiyaç duyulabilen bu belge, gelir gösterir belge olarak da bilinir.

Kimi zaman da kişilerin herhangi bir gelirlerinin olmadığını kanıtlaması gerekir. Kişinin hiçbir yerde çalışmadığını, aylık düzenli bir geliri ve sağlık güvencesi olmadığını belirten bu belge de gelirsizlik belgesi olarak adlandırılır. Bu belge özellikle belediyelerden ve devlet kurumlarından yardım almak isteyen vatandaşlar için büyük önem arz etmektedir.

Makalede Neler Var?

Gelir Belgesi Nedir?

Aile Gelir Belgesi Nedir?

Gelir Belgesi Nereden Alınır?

Aile Gelir Belgesi Nereden Alınır?

E-Devlet Kapısı Sistemi Üzerinden Gelir Belgesi Alma Yöntemi

SGK Gelirsizlik Belgesi Nedir?

SGK Gelirsizlik Belgesi Nasıl Alınır?

Gelir Testi ile Gelir Belgesi Arasındaki Farklar

Gelir Belgesi Nedir?

Kişilerin aylık olarak elde ettikleri gelirleri gösteren belgeye gelir belgesi denir. Genellikle finansal bir işlem yapılacağı zamanlarda, finansal işleme konu olan kurum ve kuruluşlar kişilerden gelir belgesi isterler.

Örneğin; bir kişi bankadan kredi çekeceği zaman banka, o kişiden gelirini ispat etmesi için gelir belgesini talep eder. Yine kredi kartı başvurularında da bankalar tarafından gelir belgesi talep edilir.

Aile Gelir Belgesi Nedir?

Birçok kurum ağırlıklı olarak kişinin kendi gelir durumunu gösteren gelir belgeyi talep eder. Fakat zaman zaman kişilerden aile gelir belgesi de talep edilebilir. Örneğin kimi zaman eşlerden birinin maaşı ailenin ihtiyaç duyduğu kredi miktarını çekmek için yeterli görülmez. Böyle zamanlarda bankalar kişilerden aile gelir belgesi isteyebilir. Ya da evin okuyan bireylerinin burs başvurusunda bulunacakları dernekler veya devlet kurumları bireye ait gelirsizlik belgesinin yanında tüm ailenin gelir durumunu gösteren belgelerin sunulmasını da isteyebilir.

Gelir belgesi örneği, bu belgeye ihtiyacı olan vatandaşlara yol göstermek adına bölüm sonunda verilmiştir. Yalnız aile gelir belgesi örneği olarak gösterilebilecek bir belge yoktur. Çünkü aile fertlerine ait gelirlerini tek bir belge üzerinde gösteren bir sistem bulunmamaktadır.

Gelir Belgesi Örneği

Gelir Belgesi Nereden Alınır?

Çalışanlar ve emekliler gelir durumu belgesi almak için farklı şekillerde işlem yaparlar. Çalışanlar bağlı oldukları kurumlardan ilgili belgeleri temin ederken, emekli kişiler internet üzerinden işlemlerini halledebilirler.

  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı çalışanlar, gelir belgelerini çalışmış oldukları kurumlardan talep edebilirler.
  • Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar, belgelerini Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış olan e-bordro sisteminden kolaylıkla alabilirler. E-Bordro sistemi e-devlet sistemine entegre edilmiş durumdadır. Yani kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kişiler gelir belgeleri olan maaş bordrolarını e-devlet sistemi üzerinden alabilirler.
  • Bağkur’a bağlı olup serbest meslek gruplarında çalışanların gelir belgeleri elde ettikleri gelirin resmi göstergesi olan vergi levhalarıdır.
  • Emekliler açısından da gelir belgesi alma işlemi e-devlet üzerinden gerçekleştirilebilir. Emekli vatandaşlar e-devlete giriş yaparak kolaylıkla emekli maaş bordrolarını alabilirler.

Aile Gelir Belgesi Nereden Alınır?

Ailedeki bireylerin hepsinin gelir durumunu tek belgede gösteren bir sistem yoktur. Eğer herhangi bir başvuru için aile gelir belgesine ihtiyacınız varsa, tüm bireylerin gelir durumunu gösteren belgeleri kendiniz bir araya getirmelisiniz. Bir önceki bölümde de belirtildiği gibi, ailenin çalışan fertleri gelir belgelerini almak için şirketlerinin muhasebe ya da insan kaynakları departmanlarına başvurabilirler. Emekli kişiler e-devlet sistemini kullanarak emekli maaş bordrolarını çıkartabilirler. Serbest meslek grubuna dahil olan aile üyeleri vergi levhasını gelir belgesi olarak sunabilirler.

E-Devlet Kapısı Sistemi Üzerinden Gelir Belgesi Alma Yöntemi

E-devlet sistemi üzerinden hem emekliler hem de kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar gelir belgesi alabilir.

  • E-devlet aracılığıyla gelir belgesi yani maaş bordrosu almak için öncelikle bölüm sonunda verilen bağlantıya tıklayınız.
  • E-Devlet Kapısı sistemine Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaranız ve şifreniz ile giriş yapınız. Eğer hali hazırda bir şifreniz yoksa herhangi bir PTT şubesinde e-devlet şifresi edinebilirsiniz.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkan sayfadan “Kurumlar” kısmını tıklayınız.
  • Açılan kurumlar sayfasından “Maliye Bakanlığı” bölümünü seçiniz.
  • Açılan Maliye Bakanlığı sayfasından “Maliye Bakanlığı E-Bordro Hizmeti” sekmesini tıklayarak bordronuzu görüntüleyip indirebilirsiniz. Bu belge e-imzalı resmi bir belgedir. Sizden gelir durumu belgesi isteyen tüm kurum ve kuruluşlara e-devlet üzerinden aldığınız evrağı gösterebilirsiniz.

E-devlet üzerinden gelir belgesi almak için TIKLAYINIZ!

SGK Gelirsizlik Belgesi Nedir?

Maalesef ülkemizde birçok işsiz vatandaşımız var. Sağlık güvencesi ve aylık geliri olmayan bu kişilerin, ihtiyacı olan vatandaşlara maddi yardımda bulunan kurum ve kuruluşlara başvurmak için gelirlerinin olmadığını kanıtlamaları gerekir. Aynı şekilde burs almak isteyen öğrenciler müracaat ettikleri yerlere çalışmadıklarına dair belge sunmak zorundadırlar.

İşte kişilerin bu durumunun resmi evrak üzerinde belirtildiği belgeye de SGK gelirsizlik belgesi denir. Bu belgenin istenmesinin en büyük nedeni sistemi suistimal etmek isteyen kötü niyetli kişilere fırsat vermemek ve gerçekten ihtiyacı olan vatandaşların haklarının çalınmasını önlemektir.

SGK Gelirsizlik Belgesi Nasıl Alınır?

Eğer gelirsizlik belgesine ihtiyacınız varsa, izleyebileceğiniz iki yol var demektir. Bunlardan ilki SGK Müdürlüğü’ne bizzat giderek ilgili belgeyi almak. Diğeri de e-devlet sistemi üzerinden e-imzalı gelirsizlik belgesi çıkarmak.

Eğer SGK Müdürlüğü’ne giderek herhangi bir geliriniz olmadığına dair belge almak istiyorsanız, ikametgah kaydınızın bağlı olduğu SGK şubesine kimliğiniz ile başvurmanız yeterli olacaktır.

E-devlet sistemi üzerinden gelirsizlik belgesi almak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  • İlk olarak bölüm sonundaki linkten e-devlet sisteminin “Tescil ve Hizmet Dökümü” sayfasına gidin.
  • Eğer sisteme daha önceden giriş yapmadıysanız ekranda “Kimliğimi Şimdi Doğrula” yazısı çıkacaktır. Bu yazıya tıklayarak e-devlet giriş sayfasına geçin.
  • Burada TC kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizle giriş yapabilirsiniz. Şifreniz yoksa PTT şubelerinden şifre satın alabilirsiniz. Dilerseniz diğer giriş opsiyonlarından size uygun olanı seçerek de sisteme bağlanabilirsiniz.
  • Siz sisteme giriş yaptıktan sonra karşınıza “Sigortalılık Tescil ve Hizmet Kaydı Tespiti” konulu bir belge çıkacaktır. Bu belge sizin çalışmadığınızı ve herhangi bir aylık gelirinizin olmadığını gösteren gelirsizlik belgesidir. Söz konusu evrağı bilgisayarınıza yükleyerek çıktısını alabilirsiniz.

E-devlet sisteminin Tescil ve Hizmet Dökümü sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!

Gelir Testi ile Gelir Belgesi Arasındaki Farklar

Gelir Belgesi ile gelir testi sıkça birbirine karıştırılır. Gelir belgesi çalışan veya emekli bireylerin aylık gelirini gösteren bir evraktır. Oysa gelir testi Genel Sağlık Sigortası’ndan faydalanmak için yaptırılması zorunlu olan bir işlemdir.

  • Gelir testi sonucuna göre kişiler bir vergi dilimine dahil edilir ve bu dilim üzerinden prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanırlar.
  • Herhangi bir işte sigortalı olarak çalışmayan ve bir sigortalının bakmakla yükümlü olmadığı kişiler, gelir testi yaptırmalıdır. Ancak işsizlik sigortasından yararlananların gelir testi yaptırmasına gerek yoktur.
  • Gelir testi yaptırmak için bağlı olunan ilçe ya da ildeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurulabilir. Bu vakıflar kaymakamlıklarda ve valiliklerde bulunurlar.
  • Gelir testi yaptırmak zorunda olup yaptırmayan kişiler, testi yaptırmadıkları sürece o dönem itibarıyla olmaları gereken dilim üzerinden devlete borçlanırlar.

Gelir testinde;

  • Sayılı kişilerin haneye getirdikleri kazancın ne kadar olduğu
  • Yaşanılan evin kira olup olmadığı
  • Tüm kişilerin aylık ödemiş oldukları fatura miktarı (su, doğalgaz, elektrik, internet, cep telefonu, ev telefonu ve diğer faturalar)
  • Sahip olunan motorlu taşıtlar, gayrimenkuller
  • Banka hesaplarındaki mevcut nakit paralar ve diğer değerli emtialar
  • Gayrimenkullerden gelen gelirler
  • Kişilerin yol, yemek masrafları
  • Araçların aylık yakmış olduğu mazot paraları gibi sorular sorulur. Tüm bu soruların tam ve doğru bir şekilde cevaplanması gerekir. Yalan beyanlar resmi evrakta sahtecilik suçuna girer.

Gelir testinde; Teste giren kişinin yaşamış olduğu evdeki evli olmayan çocuk, büyükbaba, büyük anne, eşin gelirlerinin toplamı hesaplanır. Bu açıdan kişinin sadece kendisinin değil evinde yaşayan kişilerin de gelirleri dikkate alınır. Ancak bu test aile gelir belgesi anlamına gelmez. Bu hesaplama sadece yukarıda da belirtildiği gibi, kişinin Genel Sağlık Sigortası’ndan yararlanabilmesi için ödemek zorunda olduğu primi ne kadar ücretten ödeyeceğinin hesaplanması amacıyla yapılır.

Hijyen Belgesi Nereden Alınır?

Genel Sağlık Sigortası Gelir Testi

Aile Durum Bildirimi Nasıl Yapılır? 

Yazımızı Puanlamak İster misiniz ? [Total: 3 Average: 3.3]

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Aile Gelir Belgesi Nereden Alınır? SGK Gelirsizlik Belgesi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir