Amatör Denizci Belgesi Evrakları ve ADB Sınav Tarihleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticari bir amaç gütmeksizin yerel sularda tekne sürecek olanların alması gereken amatör denizci belgesi için belirli aşamaların geçilmesi gerekir. Bu belgeyi almak isteyen vatandaşların başvuru işlemlerini tamamlaması, gerekli belgeleri toplaması ve sınavdan yeterli puanı alması beklenir. Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı tarafından verilen bu belge olmadan amatör olarak deniz aracı sürmek yasal değildir.

Makalede Neler Var?

Amatör Denizci Belgesi Nedir?

Amatör Denizci Belgesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

ADB Almak İçin Ne Yapmak Gerekir?

ADB Sınavı Öncesi Yapılması Gerekenler

1. Üyelik işlemleri

2. Ödeme işlemi

3. Sınav tarihi kontrol ve randevu işlemleri

Amatör Denizci Belgesi Nedir?

Amatör denizcilik belgesi, ticari bir amaç olmaksızın gezi, spor, eğlence ya da amatör balıkçılık gibi faaliyetlerde kullanılabilen, ulusal standartlara göre ölçümü yapıldığında boyu 2,5 metreden küçük ve 24 metreden büyük olmayan, mülkiyeti ise gerçek kişilere ait olan ya da su sporları temalı dernek ve vakıflara ait olan tekneler ile özel tekne ruhsatnamesi olan tekneleri kullanmak için yönetmelikte belirlenen şartları taşıyan kişilere verilen bir belgedir. Bu belgeye sahip olan kişiler özel tekneleri kullanabilirler. Bu tekneler mesafe, bölge ve zaman sınırı olmaksızın en az ADB ya da gemici ve üstü yeterlilik belgesine sahip olan bir kişinin sevk ve idaresinde seyredebilir.

Amatör Denizci Belgesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Amatör denizci belgesi alabilmek için adayların şu belgeleri hazırlamaları gerekir:

  • Bir adet vesikalık fotoğraf
  • Kimlik kartı ve fotokopisi
  • Sürücü belgesi (ehliyet) ve fotokopisi (Sürücü belgesine sahip olmayan adaylar, sürücü olabilmelerine herhangi bir engel olmadığına dair sağlık raporu almalıdır.)
  • Amatör denizci belgesine ilişkin harç ödemesinin yapıldığına dair belge

ADB Almak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Amatör denizci belgesini alabilmek için yapılması gerekenler şu şekildedir:

  • Amatör Denizcilik Federasyonu tarafından gerçekleştirilen sınava katılmak ve başarılı olmak gerekir. Sınavlar kurum tarafından duyurulan merkezde, önceden belirlenmiş tarih ve saatlerde bilgisayar üzerinden çevrimiçi olarak düzenlenir. Sınava yaptığı başvuru onaylanan adaylar, sınav merkezine randevu takvimindeki günlerde, kendi saatlerini seçerek giderler.
  • Amatör denizci belgesi için düzenlenen sınava giren adaylar, en az 50 sorudan oluşan bir teste tabi tutulurlar ve bir saatlik süre zarfı içerisinde bu testi çözmeleri gerekir. Sınavı geçebilmek için 100 üzerinden en az 60 puan almak gerekir.

ADB Sınavı Öncesi Yapılması Gerekenler

Amatör denizci belgesi alabilmek için sınava girmeden önce yapılması gerekenler şunlardır:

1. Üyelik işlemleri

  • İlk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayarak bakanlığın hazırlamış olduğu çevrimiçi ADES’e (amatör denizci eğitim sistemi) üye olmanız gerekir.
  • Yeni kullanıcı bölümünde ilgili boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranızı, kullanıcı adınızı, şifrenizi, adınızı, soyadınızı, e-posta adresinizi, şehrinizi, sayfada görmüş olduğunuz güvenlik kodunu yazın ve kaydınızı oluşturun.
  • Sisteme üye olduktan sonra 24 konu başlığı altındaki dersleri tamamlayıp ders sonlarında yer alan kısa deneme sınavlarını çözmeniz gerekir. Derslere istediğiniz bölümden başlayabilir ve istediğiniz sürede tamamlayabilirsiniz. Burada asıl önemli olan nokta tüm derslerin tamamlanmasıdır.
  • ADES sistemindeki eğitimi tamamladığınız zaman “ders tamamlama belgesi” yazısına tıklayarak kurs tamamlama belgenizi alabilirsiniz. Bu belgeyi bastırıp saklamanız ve belgedeki numarayı da sınav randevusu alırken kullanmanız gerekir.

Üyelik işlemleri için TIKLAYINIZ! 

2. Ödeme işlemi

  • Ödeme işlemine başlamak için bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın.
  • Sayfada “bireysel kullanıcı” seçeneğini işaretleyip “giriş” butonuna tıklayın.
  • Karşınıza gelen sayfadaki boşluklara kimlik numaranızı ve şifrenizi yazarak e-devlet sistemi aracılığıyla girişinizi gerçekleştirin.
  • Sol menüdeki “deniz ve iç sular gelir kalemleri” başlığının altındaki “sınav ve sınav itiraz harçları” başlığına tıklayın.
  • Buradaki ilgili boşluklara personel adı, belge ve notları yazıp “hesapla” butonuna tıklayarak ücreti hesaplayın. Daha sonra internet üzerinden ya da bankaya giderek sınav ücretini ödeyebilirsiniz.

Ödeme işlemi için TIKLAYINIZ! 

3. Sınav tarihi kontrol ve randevu işlemleri

  • Sınav randevusu işlemlerine başlamak için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın.
  • ADB sınav tarihleri 2022 listesine de ulaşabileceğiniz bu sayfada sınav türü, tarihi ve yerine bakarak “randevu alınabilir” yazısını gördüğünüz bir salon için “randevu al” seçeneğine tıklayabilirsiniz.
  • Bu aşamada ise sisteme giriş yapmanız gerekir. Eğer bu sisteme üye olmadıysanız e-devlet üzerinden kolayca giriş yapabilirsiniz.
  • E-devlet aracılığıyla giriş yapmak için butona tıkladıktan sonra karşınıza gelen sayfadaki boşluklara T.C. kimlik numaranızı ve parolanızı yazıp “sisteme giriş yap” yazısına tıklayabilirsiniz.
  • Ya da giriş ekranındaki internet bankacılığı, elektronik imza, mobil imza veya T.C. kimlik kartı yöntemlerinden biriyle de giriş yapabilirsiniz.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra başvuru formunu doldurup gerekli belgeleri taratarak ilgili formlara yükleyebilirsiniz. Fotoğraf, sağlık raporu, harç dekontu gibi belgeleri taratmak ya da okunaklı bir şekilde fotoğrafını çekmek yeterli olacaktır.

Sınav randevusu için TIKLAYINIZ! 

Astsubay Maaşları Ne Kadar? Hava – Deniz – Jandarma

Yazımızı Puanlamak İster misiniz ? [Total: 1 Average: 1]

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Amatör Denizci Belgesi Evrakları ve ADB Sınav Tarihleri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir