Apartman Şikayetleri Nereye Yapılır? (Adım Adım Şikayet İşlemleri)

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Apartman Şikayetleri Nereye Yapılır? Apartman şikayetleri günümüzün en büyük sıkıntılarından biri olduğu için şikayetleri nereye yapabiliriz gelin birlikte bakalım. Çünkü şehir yaşamında nüfusun büyük bir çoğunluğu apartmanlarda yaşıyor. Tabii bu apartmanlarda, binanın kat sayısına ve boyutuna bağlı olarak, çok farklı insanlar da konaklıyor. Onlarca kişinin aynı bina içerisine taşındığı bu yaşam tarzında birtakım anlaşmazlıklar oluşabiliyor. Ya da apartman kuralları konusunda hassas davranmayan kişiler komşularını rahatsız edebiliyorlar. Bunun yanında bazı apartmanlarda yönetimle ilgili sıkıntılar da yaşanabiliyor. Aynı durum binayı inşa eden müteahhit için de geçerli. 

Tüm bunlar hepimizin aşina olduğu sıkıntılar. Çünkü maalesef herkes komşu hakları konusunda hassas davranmıyor ya da işini doğru yapmıyor. Hal böyle olunca da bu tarz sorunları şikayet ederek bir çözüm getirmek gerekiyor. Peki, bu durumda nasıl bir yol izlenir ve apartman sorunları nereye şikayet edilir? İşte biz bu yazımızda sizlere bu sorunun yanıtını oldukça detaylı bir şekilde açıklayacağız. Böylece siz de yaşam alanınızda ihlal edilen haklarınızı rahatlıkla savunabileceksiniz. Öncelikle size yazı boyunca vereceğimiz bilgilerin bir listesini yapalım:

  • Apartman şikayetleri nereye yapılır?
  • Rahatsız eden komşuyu nereye şikayet edebilirim?
  • Gürültü yapan komşu nereye şikayet edilir?
  • Apartman yönetimi nereye şikayet edilir?
  • Müteahhit nereye şikayet edilir?

Şimdi hemen bu konuları incelemeye başlayalım. İlk olarak genel apartman şikayetlerinden bahsedelim.

Makalede Neler Var?

Apartman Şikayetleri Nereye Yapılır?

1. Apartman Sorunlarıyla İlgili Belediyeye Şikayette Bulunmak

2. Polise Şikayette Bulunmak

3. Sulh Ceza Mahkemesine Suç Duyurusunda Bulunmak

Rahatsız Eden Komşuyu Nereye Şikayet Edebilirim?

Komşu Gürültüsü Nereye Şikayet Edilir?

Apartman Yönetimi Nereye Şikayet Edilir?

İnşaat Şikayetleri Nereye Yapılır?

Apartman Yöneticisinin Görev Süresi Kaç Yıldır?

Yönetici Ek Aidat Toplama Yetkisine Sahip midir?

Apartman Şikayetleri Nereye Yapılır?

Toplu olarak yaşamanın belirli kuralları var. Bunlara elbette yazılı olmayan, sözlü ahlak kuralları da dahil. Ama esas olarak o alanda yaşayan kişilerin haklarını koruyan bir apartman yönetmeliği ve kanun var. Bu, kanun çerçevesinde belirlenmiş ve tüm bina sakinlerinin haklarını gözetmek için hazırlanmış bir yönetmelik. Yani konutlarda toplu şekilde yaşayan kişilerin hakları; Kat Mülkiyeti Kanunu, Kabahatlar Kanunu, Çevre Kanunu gibi kanunlarla ve apartman yönetmelikleriyle korunuyor. 

İşte bahsedilen bu kurallara aykırı davranan kişiler farklı mercilere şikayet edilebiliyor. Bu şikayet yöntemleri ise şu şekilde:

  • Belediyeye şikayette bulunmak
  • Kolluk güçlerine şikayette bulunmak
  • Sulh Ceza Mahkemesi’ne suç duyurusunda bulunmak

Bu üç yöntem apartman sorunlarının çözümü için kullanılıyor. Tabii burada rahatsızlığın boyutu ve bu aşamada izlenen yol da önemli. Örneğin, mahkemeye başvurmak için önce kolluk güçlerine şikayetçi olmakta fayda var. Böylece tutanak tutulabilir ve mahkemede ilgili kişileri uyardığınızı dile getirebilirsiniz. 

Bunun yanında kimi zaman imza toplayıp evden çıkarma işlemleri hakkında da söylemler duyabiliyoruz. Bu, genelde kurallara uymayan kiracılar için yapılıyor. Burada olay herkesin bir araya gelip söz konusu kişi hakkında suç duyurusunda bulunması. Sonrasında dava görülüyor ve karara göre ilgili kişi evden çıkarılabiliyor. 

Tabii her ne olursa olsun bir kişiyi hiçbir şekilde uyarmadan herhangi bir yere şikayet etmek de çok doğru olmayabilir. Çünkü bazen kişiler komşularına rahatsızlık verdiklerinin farkına varmayabilirler. Bu durumda size önerimiz önce komşunuzla nazikçe konuşmanız olacak. Eğer sizi dinlemez ya da saygısız hareketlerde bulunursa, şikayet adımlarına geçebilirsiniz.

Şimdi bu saydığımız şikayet şekillerinin detaylarına da bakalım.

1. Apartman Sorunlarıyla İlgili Belediyeye Şikayette Bulunmak

Belediye şikayet hattından yapacağınız şikayetler belediyeyi ilgilendiren konular olmalı:

  • Örneğin, apartmanda bir çöp ev varsa ya da farklı bir çöp sorunu yaşıyorsanız belediyeye şikayette bulunabilirsiniz.
  • Aynı şekilde su kullanımı ile ilgili sorunları da belediyeye iletebilirsiniz.
  • Apartmanın en alt katındaki dükkan ya da işletme çok ses yapıyorsa, belediye gürültü şikayet hattı üzerinden ihbarda bulunabilirsiniz. 

Bu tarz konularda şikayetçi olmak için belediyeye gidip dilekçe verebilirsiniz. Ya da belediyelerin beyaz masa gibi hatlarını arayarak şikayetçi olabilirsiniz. 

Belediyeye şikayeti inceledik. Şimdi polise nasıl şikayette bulunacağımızdan bahsedelim.

2. Polise Şikayette Bulunmak

Polise gürültü şikayeti gibi, kişilerin davranışlarıyla alakalı olan durumlar için başvurabilirsiniz. Size saygısızlık yapan, tehdit eden ya da hakaret eden komşunuzu polis güçlerine şikayet edebilirsiniz. Gece gürültü yapan komşu da kolluk kuvvetlerine şikayet edilebilir. Bunun için 155 Polis İmdat hattını ya da online şikayet sayfasını kullanabilirsiniz. 

Son olarak ilgili kişiler hakkında suç duyurusun bulunma yöntemine bakalım.

3. Sulh Ceza Mahkemesine Suç Duyurusunda Bulunmak

Bu yöntem artık işin son raddesi diyebiliriz. Eğer tüm uyarılara rağmen komşunuzla aranızdaki sorunları çözemediyseniz, mahkemeye başvurabilirsiniz. Suç duyurusunda bulunmak için izleyebileceğiniz farklı yöntemler var. Burada da isterseniz şahsen gidip dilekçe verebilirsiniz. Dilerseniz de online suç duyurusu oluşturabilirsiniz. 

Apartman şikayetlerinin nereye yapılabileceğinden bahsettik. Şimdi bu konuştuğumuz “rahatsızlık” konusunun detaylarına girelim ve hangi durumlar şikayet edilebilir, ona bakalım.

Savcılığa Suç Duyurusu, Şikayet Nasıl Yapılır?

Rahatsız Eden Komşuyu Nereye Şikayet Edebilirim?

Bir önceki bölümde bahsettiğimiz kanun ve yönetmelikler kapsamında yapılan tanımlara göre; konutlarda yaşayan her bir birey, diğer kişilerin yaşam hakkına saygı göstermek zorundadır. Bu bakış açısı dışında davranan kişiler, komşusuna rahatsızlık veriyor demektir. Bu durumlara birkaç örnek verebiliriz:

  • Ortak alan ihlali bir rahatsızlıktır. Sitenin içerisinde yer alan ortak alanları kullanmanıza engel olan bir komşunuz varsa, o kişi hakkında şikayetçi olabilirsiniz. Aynı zamanda ortak alanların hijyenini bilerek bozan ve komşuların sağlığını tehlikeye atan kişileri de şikayet edebilirsiniz. 
  • Balkondan halı silkelemek de rahatsızlık tanımına girer. Bazı apartmanlarda bu konuda belirlenen kurallar vardır. Örneğin, haftanın belli günlerinde belli saatler arasında halı silkelenebilir. Fakat bunların dışında sürekli olarak halı silken ve evinizin kirlenmesine sebep olan bir komşunuz varsa, o kişiyi şikayet edebilirsiniz. Halı silkeleme cezası 3 aydan 3 yıla kadar değişen hapis ya da tazminat cezası olarak uygulanabilir. 
  • Kişiler kendi daireleri içerisinde yapının ana taşıyıcı sistemine hasar vermeyecek şekilde tadilat yapabilirler. Bu tür tadilatlar için kat maliklerinin izni gerekmez. Ama yapılacak tadilatların saat ve günleri hakkında sınırlama getirilmiştir. Bu sınırlamalarla matkap sesi gibi komşuları rahatsız eden tadilat gürültülerinin etkisi en aza indirilir. Evde tadilat yapılabilecek zamanlar; hafta içi 08:30 – 17:30, hafta sonu 11:00 – 17:30 arasındadır. 
  • Apartman komşularınızdan herhangi biri size saygısızlık ettiyse, tacizde bulunduysa, tehdit ya da hakaret ettiyse kendisi hakkında yasal işlem başlatabilirsiniz. 
  • Apartmanda evcil hayvan yasak değildir. Yani kanunlarda bu durumu yasaklayan bir madde yok. Ama komşuları rahatsız edecek kadar yüksek sesle gürültü yapan evcil hayvan sahipleri gürültü yönetmeliği kapsamında cezalandırılır. Yani, böyle bir durumda komşunuzu evcil hayvan beslediği için değil de hayvanın gürültüsü seviyesi izin verilenin üzerinde olduğu için şikayet edebilirsiniz. 

Tüm bunlar komşularınızdan şikayetçi olabileceğiniz durumları tanımlıyor. Bu tarz sıkıntılar yaşıyorsanız, bir önceki bölümde verilen yöntemleri kullanabilirsiniz. Bu aşamada size tavsiyemiz, mahkemeden önce polise başvurmanız olacak.

Genel olarak rahatsızlık kavramından bahsettik. Ama özellikle üzerinde durmak istediğimiz bir nokta var. O da, apartmanda gürültü sorunu. Şimdi gelin bu konunun detaylarına bakalım.

Komşu Gürültüsü Nereye Şikayet Edilir?

Gürültü yapan komşu için en iyi şikayet yöntemi, polise başvurmaktır. Siz polislere durumu anlattığınızda onlar da gelip komşunuzu uyarak ve tutanak tutacaklardır. Peki, gürültü yapan herkes şikayet edilebilir mi? Bu işin bir kısıtlaması var mı?

Apartman Gürültü Yönetmeliği kapsamında “rahatsız edici gürültü” olarak tanımlanacak durumlar belirtilmiştir. Buna göre uyulması gereken kurallar şu şekildedir:

  • Saat kaç olursa olsun, her türlü gereksiz gürültüden kaçınılmalıdır.
  • Mesai günleri içerisinde öğle saatlerinde (13:00 – 15:00) ve akşam dinlenme vakitlerinde (19:00 – 07:00) gürültü yapılması yasaktır.
  • Pazar günü ve resmi tatiller dinlenme günüdür. Bu günlerde gürültü yapılması yasaktır.
  • Televizyon ve müzik çalar gibi elektronik aletlerin sesleri yalnızca içerisinde bulunduğu odadan duyulacak kadar açılmalıdır.

Gürültü yönetmeliği kapsamındaki kurallar bu şekilde. Bunlara uymayan komşularınız hakkında şikayette bulunabilirsiniz. Bu sizin yasal hakkınız.

Buraya kadar apartmandaki diğer sakinlerle yaşanabilecek sorunlar üzerine durduk. Şimdi bir de yönetimle ilgili şikayetlere bakalım.

Doğal Gaz Faturası Nasıl Daha Az Gelir? Az Miktarla Çok Isınmak Mümkün mü? İşte Doğal Gazdan Tasarruf İpuçları…

Apartman Yönetimi Nereye Şikayet Edilir?

Kanuna göre, 8 veya daha fazla kullanım alanı olan apartmanlarda yönetici zorunludur. Bu; apartman sakinlerden biri de olabilir, kat maliklerinin ortak kararı sonucunda göreve getirilen bir apartman yönetim şirketi de olabilir. Yönetici olarak seçilecek kurum ya da kişinin kat maliklerinden %51 oy alması gerekir. Yönetici yanına 2 üye daha seçildiğinde de yönetim kurulu oluşturulabilir.

İşte bu kurulun ya da yöneticinin görevi, apartmanın idaresi ve bu süreçte yapılan işlemlerin kaydının tutulmasıdır. Elbette, başta mali kayıtlar olmak üzere, düzenlenen her belgenin doğru ve titiz bir şekilde oluşturulması önemli. Eğer işler bu şekilde yürütülmüyorsa veya yönetim apartmanla ilgilenmiyorsa da, kat malikleri ilgili kişiler hakkında şikayetçi olabiliyor.

Bu aşamada kişiler apartman yöneticisi hakkında suç duyurusu yaparak mahkemeye başvurabiliyorlar. Yapılması gereken apartman yönetimi şikayet dilekçesi ve suç duyurusu bildirgesi ile Cumhuriyet Başsavcılıkları’na başvurmak ya da online suç duyurusu oluşturmak. Bu sayede kişi ya da kişiler hakkında gerekli işlemler başlatılabiliyor.

Yönetim sorunlarından da bahsettik. Son olarak müteahhit şikayet hattı ve işlemleri hakkında konuşalım.

İnşaat Şikayetleri Nereye Yapılır?

Günümüzde inşaat halinde olan ve söylenen tarihte bitirilmeyen birçok konut var. Ya da gerekli ruhsat işlemleri tamamlanmadığı için hazır evine yerleşemeyen, eve girdikleri gibi sorunlarla karşılaşan ev sahipleri de var. Bu gibi durumlarda müteahhiti şikayet etmek mümkün. Yapılması gereken:

  • Belediye beyaz masaları aracılığıyla müteahhit hakkında şikayetçi olmak.
  • Maliye Bakanlığı’na ilgili kişi hakkında şikayet dilekçesi göndermek.
  • Müteahhiti mahkemeye vermek. Yani hakkında suç duyurusunda bulunmak.

Bu 3 yöntemle işleri aksatan, sizi kandırmaya veya dolandırmaya çalışan müteahhiti şikayet edebilirsiniz.

Komşu, apartman yönetimi ve müteahhit şikayetleri hakkındaki tüm detayları sizlerle paylaştık. Şimdi konuştuklarımızın bir özetini yapalım:

  • Apartmanda yaşanan herhangi bir sorun için; belediyeye şikayette bulunulabilir, polis çağrılabilir ya da kişiler hakkında suç duyurusu oluşturulabilir.
  • Apartmanda toplu olarak yaşamanın belirli kuralları vardır. Herkes birbirinin yaşam hakkına saygı göstermek zorundadır.
  • Apartmanda belirli saatler arasında gürültü yapmak yasaktır.
  • Tadilatlar yalnızca belirtilen saatler içerisinde yapılabilir.
  • Evcil hayvan beslenebilir fakat gürültünün çok olduğu durumlarda komşular şikayetçi olma hakkına sahiptir.
  • Halı silkelemenin cezası vardır.
  • İşini yapmayan yönetim hakkında kat malikleri suç duyurusunda bulunabilir.
  • Müteahhitler hem belediyelere hem bakanlıklara şikayet edilebilir. Aynı zamanda ilgili kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulabilir.

Siz apartmanınızda komşularınızla bu tarz sorunlar yaşıyor musunuz? Hiç daha önce komşu, yönetici ya da müteahhit için şikayette bulundunuz mu? Bu konu hakkındaki tecrübe ve görüşlerinizi bizlere yorumlar kısmından iletebilirsiniz.

Sizler için hazırladığımız yazıları daha yakından takip etmek için Facebook sayfamıza üye olabilirsiniz. Yazılarımızda ilgili fikirlerinizi ve konu önerilerinizi iletişim sayfamızdan ya da yorumlar alanından bizlere ulaştırabilirsiniz.

Türk Telekom Nereye Şikayet Edilir?

Şehirler Arası Otobüs Firmaları Nereye Şikayet Edilir?

Alo Trafik Şikayet Numaraları

Apartman Yöneticisinin Görev Süresi Kaç Yıldır?

1 yıldır.

Yönetici Ek Aidat Toplama Yetkisine Sahip midir?

Evet.

Yazımızı Puanlamak İster misiniz ? [Total: 4 Average: 4.5]

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Apartman Şikayetleri Nereye Yapılır? (Adım Adım Şikayet İşlemleri)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir