Askerlik Borçlanması Nedir? Ne Kadar? Nasıl Hesaplanır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SGK’ya bağlı olarak prim ödeyen erkek vatandaşların erken emekli olabilmesine ya da sigortayla alakalı çeşitli avantajlar sağlayabilmesine olanak tanıyan askerlik borçlanması, askerlik süresinin tamamını ya da ihtiyaç duyulan kısmını kapsayacak şekilde gerçekleştirilebilir. Borçlanma işlemi ile askerde geçirilen süreyi sigortaya dahil etmek mümkündür. Dolayısıyla bu uygulama ile sigorta başlangıç tarihini öne çekmek ve daha erken emekli olmak da mümkün olacaktır. Askerlik borçlanması için vatandaşların bazı şartları taşıması ve başvuruda bulunması gerekir.

Makalede Neler Var?

Askerlik Borçlanması Nedir?

Askerlik Borçlanması Ne Kadar?

Askerlik Borçlanması Günlük Ne Kadar?

1 Ay Askerlik Borçlanması Ne Kadar?

6 Ay Askerlik Borçlanması Ne Kadar?

550 Gün Askerlik Borçlanması Ne Kadar?

Askerlik Borçlanması Nasıl Yapılır?

E-devlet Sisteminden Askerlik Borçlanması Başvurusu Nasıl Yapılır?

Askerlik Borçlanması Şartları Nelerdir?

Askerlik Borçlanması Taksitle Ödenir mi?

Askerlik Borçlanması Emeklilik Yaşını Geriye Çeker mi?

Askerlik Borçlanması Ne Kadar Geriye çeker?

Askerden Önce Sigortalı Olanlar Askerlik Borçlanması Yapabilir mi?

Askerlik Borçlanması Emekli Maaşını Nasıl Etkiler?

Askerlik Borçlanması Nereye Ödenir?

Askerlik Borçlanması Nedir?

Askerlik borçlanması; sigortalı olarak tescil edilmiş olan erkek vatandaşların, er ya da erbaş olarak silah altında ya da yedek subay okulunda geçirdikleri sürenin bütünü veya bir kısmının Sosyal Güvenlik Kurumuna yazılı talepte bulunarak borçlandırılması anlamına gelir. Askerlik görevini icra ederken geçen sürenin borçlandırılması yasal olarak mümkündür. Askerlik yapmayanlar ya da askerlikten muaf olanlar ise askerlik borçlanmasından faydalanamazlar. Askerlik borçlanması en fazla askerlik süresi kadar olabilir. Askerlikte geçirilen süreden daha uzun askerlik borçlanması yapmak mümkün değildir.

Askerlik Borçlanması Ne Kadar?

Askerlik borçlanması hesaplamasında bazı detaylar göz önüne alınır. Borçlanmaya ilişkin her tutar aynı olmaz, duruma göre borçlanma ücretleri arasında farklar söz konusu olur. 2022 senesindeki askerlik borçlanması tutarlarını şu başlıklar altında hesaplamak mümkündür:

Askerlik Borçlanması Günlük Ne Kadar?

2022 senesi için günlük askerlik borçlanması en düşük 57,15 Türk Lirası olarak, en yüksek günlük askerlik borçlanması ise toplamda 429 Türk Lirası olarak hesaplanır. 2022 senesi prime esas, yani asgari günlük kazancın yüzde 32’sinin alınmasıyla ortaya çıkan bu tutarlar, borçlanma yapılacak gün sayısıyla çarpılır ve toplam tutar elde edilebilir.

1 Ay Askerlik Borçlanması Ne Kadar?

Askerlik borçlanması bir ay üzerinden hesap edildiği zaman 30 gün için en düşük tutar yaklaşık olarak 1714,50 Türk Lirası olacaktır.

6 Ay Askerlik Borçlanması Ne Kadar?

Askerlik borçlanmasının altı ay üzerinden hesap edilmesi halinde en düşük toplam tutar yaklaşık olarak 10.287 Türk Lirası seviyesinde olacaktır.

550 Gün Askerlik Borçlanması Ne Kadar?

Askerlik borçlanmasını 550 günlük süreç üzerinden hesap ettiğimiz zaman en düşük toplam tutarın yaklaşık olarak 31.432,50 Türk Lirası olduğu görülür.

Askerlik Borçlanması Nasıl Yapılır?

Er ya da erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçirilen süreler için bireysel askerlik borçlanması yapılabilirken vefat durumunda ise hak sahipleri de bu borçlanma imkanından faydalanabilir. Askerlik borçlanması için hem Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek hem de e-devlet sistemini kullanarak başvuru yapmak mümkündür.

SGK binalarından başvuru yapılması halinde askerlik borçlanması için gerekli evraklar şunlardır:

  • Askerlik borçlanması belgesi (SGK merkezlerinden ya da internet üzerinden alınabilir.)
  • Başvuru dilekçesi (İlgili askerlik şubesinden alınır.)
  • Kimlik belgesi aslı ve fotokopisi

E-devlet Sisteminden Askerlik Borçlanması Başvurusu Nasıl Yapılır?

  • E-devlet sisteminden başvuru işlemine başlamak için ilk olarak bu bölümün en altında yazan bağlantıya tıklayın.
  • Sisteme giriş yapabilmek için karşınıza gelen ekrandaki mavi renkli butonda yer alan “kimliğimi şimdi doğrula” yazısına basın.
  • Giriş sayfasındaki ilgili boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi yazın. Daha sonra “sisteme giriş yap” butonuna tıklayın.
  • Eğer e-devlet şifrenizi henüz temin etmediyseniz mesai günleri ve saatleri içerisinde size yakın konumda yer alan PTT merkezlerinden herhangi birisine gidip yetkili personele kimlik kartınızı göstererek içinde parolanızın yazılı olduğu zarfı satın alabilirsiniz.
  • Giriş sayfasında üst bölümde yer alan opsiyonları kullanarak da e-devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. İnternet bankacılığı, T.C. kimlik kartı, mobil imza ya da elektronik imza seçeneklerinden biriyle sisteme giriş yapabilirsiniz.
  • Eğer sisteme girdiğinizde herhangi bir borçlanma başvurunuz olmadığını görüyorsanız ve başvuru yapmak istiyorsanız sağ üst bölümde yer alan “yeni başvuru” yazısına tıklayın.
  • Bu aşamada kendiniz için mi yoksa hak sahibi olduğunuz birisi için mi askerlik borçlanma başvurusu yapacağınızı seçin ve daha sonra “kaydet ve devam et” butonuna tıklayın.
  • Daha sonra borçlanma bilgilerinin yer aldığı bir ekran göreceksiniz. Burada gerekli aşamaları takip edin işlemlerinize devam edin.
  • Bir sonraki aşamada ise “başvuru ön izleme” ekranı karşınıza çıkacak. Buradan başvurunuza ilişkin detayları kontrol ederek işleminizi tamamlayabilirsiniz.

E-devlet sisteminden askerlik borçlanma başvurusu için TIKLAYINIZ! 

Askerlik Borçlanması Şartları Nelerdir?

Askerlik borçlanması şartını yerine getirmeyen vatandaşlar bu hizmetten yararlanamaz. Genel şartlar şu şekildedir:

  • SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı ve isteğe bağlı sigortalılar kanun kapsamında askerlik borçlanması hakkına sahiptir.
  • Askerlik borçlanmasında borçlanılan tarihteki sigortalılık durumu esas alınır.
  • Zorunlu sigortalılık süresi sona erdiğinde isteğe bağlı prim ödeyenlerin borçlanması BAĞ-KUR kapsamında değerlendirilir.
  • Borçlanma başvurusu kabul edildiği takdirde ücretin 1 ay içerisinde ödenmesi gerekir.

Askerlik Borçlanması Taksitle Ödenir mi?

Askerlik borçlanmasında doğrudan taksitlendirme mümkün değildir. Eğer 540 günlük borçlanma yapıldıysa bir ay geçmeden 360 günün ödemesi gerekir. Arada kalan eksik süre için ise yeniden borçlanma başvurusu yapılmalıdır.

Askerlik Borçlanması Emeklilik Yaşını Geriye Çeker mi?

Askerlik borçlanması daha erken emeklilik sağlayabilir. Fakat ne kadar erken emekli olunacağı, kişisel sigorta bilgilerine göre değişir.

Askerlik Borçlanması Ne Kadar Geriye çeker?

Borçlanmanın emekliliği ne kadar öne çekeceği kişinin sigorta bilgilerine göre değişir. Örnek vermek gerekirse 1987-89 arasında 18 ay askerlik yapan 1967 doğumlu birisi 1999’da sigorta girişini gerçekleştirip şimdiye kadar 5127 gün prim ödediyse 70 günlük askerlik borçlanması yaparak bir yıl erken emekli olabilir.

Erken emeklilik hakkında detaylı bilgi edinmek için TIKLA!

Askerden Önce Sigortalı Olanlar Askerlik Borçlanması Yapabilir mi?

Askerden önce sigortalı olanlar borçlanma yapabilir ama bu işlem pek tavsiye edilmez. Sigortası olmayanların sigorta başlangıç tarihini geri çekme gibi bir avantajı olsa da primi yatan birisinin borçlanma yapması çok bir şey değiştirmez. Fakat eksik prim varsa borçlanma ile prim eksiğini kapatmak mümkündür.

Askerlik Borçlanması Emekli Maaşını Nasıl Etkiler?

Minimum seviyeden değil de daha üst seviyeden borçlanma yapılırsa emekli maaşını artırmak mümkündür. Yani ödeme ne kadar çok yapılırsa maaş o kadar artar.

Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım? Emekli Maaşı Hesaplama ve Sorgulama

Askerlik Borçlanması Nereye Ödenir?

SGK’nın internetteki online tahsilat hizmetinden ya da aşağıdaki anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödeme yapmak mümkündür:

  • Ziraat Bankası
  • Halkbank
  • İş Bankası
  • Finansbank
  • Vakıfbank
  • Akbank
  • Denizbank
  • Türk Ekonomi Bankası
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası
  • Garanti Bankası
  • Yapı Kredi Bankası

Yazımızı Puanlamak İster misiniz ? [Total: 2 Average: 5]

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Askerlik Borçlanması Nedir? Ne Kadar? Nasıl Hesaplanır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir