Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Raporuna Sert Tepki

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinin mevcut koşullar içinde yeniden başlatılamayacağını belirten bir rapor yayınladı. Raporda, Türkiye’den İsveç’in NATO üyeliğine en kısa sürede onay vermesi de talep edildi. Ankara, rapora sert tepki göstererek, raporun haksız itham ve önyargılarla dolu olduğunu ve Türkiye-AB ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlamadığını vurguladı.

Raporun İçeriği

AP, 14 Eylül 2023 tarihinde Strazburg’da düzenlenen oturumunda, Türkiye’nin AB üyelik süreci ile ilgili bir raporu oylamaya sundu. Raporda, Türkiye’nin demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve temel özgürlükler alanlarında gerilediği ve AB ile uyumlu olmayan politikalar izlediği iddia edildi. Raporda, Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerinin mevcut koşullar içinde yeniden başlatılmasının mümkün olmadığı belirtildi.

Raporda ayrıca, Türkiye’den İsveç’in NATO üyeliğine en kısa sürede onay vermesi istendi. İsveç, 2022 yılında NATO’ya katılma kararı almış ancak Türkiye’nin vetosu nedeniyle üyelik süreci askıya alınmıştı. Raporda, Türkiye’nin bu tutumunun NATO ittifakına zarar verdiği ve İsveç’in güvenliğini tehdit ettiği savunuldu.

Ankara’nın Tepkisi

Türkiye, AP’nin raporuna sert tepki göstererek, raporun gerçekleri yansıtmadığını ve Türkiye-AB ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlamadığını ifade etti. Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, raporun “bizim için hiçbir hükmü yok” olduğunu belirtti. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Avrupa Parlamentosu’nun gerek ülkemizle ilişkiler gerek Avrupa Birliği’nin geleceğine ilişkin her zamanki sığ ve vizyonsuz yaklaşımın bir yansımasıdır. Türkiye karşıtı çevrelerin dezenformasyonuna dayalı haksız itham ve önyargılarla dolu bu rapor, Avrupa Parlamentosu’nu güvenilir bir muhatap olmaktan uzaklaştırmaktadır.”

Açıklamada, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin önünün açılması ve ilişkilerin üyelik perspektifi temelinde yeniden canlandırılmasının elzem olduğu vurgulandı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunçlar da raporu eleştirerek, “Rapor tek taraflı ve yanlı bir bakış açısıyla kaleme alınmıştır. Türkiye’nin demokratikleşme ve reform çabalarını görmezden gelen, Türkiye’nin haklı ve meşru çıkarlarını yok sayan, Türkiye’yi AB’ye üye olmaya zorlayan bir raporun hiçbir değeri yoktur.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Dış Politikadan Sorumlu Baş Danışmanı Akif Çağatay Kılıç da sosyal medyadan yaptığı açıklamada, raporu “ön yargılı, art niyetli ve kabul edilemez” olarak nitelendirdi. Kılıç, “Türkiye-AB ilişkilerini ilerletmek isteyenler, bu tür raporlara prim vermemeli ve Türkiye’nin AB üyelik sürecine sahip çıkmalıdır.” diye yazdı.

 
BİZİ TWİTTER'DAN TAKİP ET ►►►► https://twitter.com/personelilantc
BİZİ TELEGRAM'DAN TAKİP ET ►►►► https://t.me/personelilan
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Raporuna Sert Tepki

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir