Kış aylarının gelmesiyle birlikte en çok tüketilecek yiyeceklerden birisi yine balık olacak. Balıkçı tezgahlarına şimdiden konulan taze taze balıklar alıcılarını beklerken balık severlerin en çok tıkandığı konulardan birisi ‘Balık nasıl temizlenir?’ sorusunu detaylandırıyoruz. Peki balık nasıl temizlenir? Balığı hızlı temizleme yöntemleri…
Balık severlerin en çok yakındığı iki konudan biri temizlemek diğeri ise kokudur. Sizlerde kış akşamlarında mutfağınızdan balığı eksik etmek istemiyorsanız balığı hızlı bir şekilde temizleme yöntemini oldukça seveceksiniz. Balık temizleme yöntemleri balığın cinsine göre değişim göstermektedir. İşte balık temizlemenin püf noktaları
KÜÇÜK BALIK NASIL TEMİZLENİR?
Pulsuz ve küçük boy balıkları temizlerken bıçak kullanımına gerek yoktur. Bu noktada bıçak kullanırsanız balığın yenilecek yerlerini de istemsizce kesmiş olursunuz ve bu da pişerken dağılmasına neden olacaktır. Balığı sol avcunuzun içine alarak ağ elinizin işaret ve baş parmağı ile kafasını koparınız. Sonrasında ise baş parmağınızı karnına sokup yararak temizleyebilirsiniz.
USKUMRU, İSTAVRİT, ÇİNEKOP BALIĞI NASIL TEMİZLENİR?
Orta büyüklükte olarak tanımladığımız Uskumru, kolyoz, istavrit, çinekop gibi balıklar bıçak yardımı ile temizlenebilir. Orta büyüklükte bu balıkları temizleme işlemine anüse bir bıçakla kesit atarak başlayabilirsiniz. Bu şekilde balığın karnı yarılacaktır ve hemen sonrasında iç organları dışarı çıkarmanız kolaylaşacaktır. Sonrasında solungaçlarını koparabilirsiniz. Bol su ile yıkadıktan sonra balığınız hazır hale gelecektir.
PALAMUT BALIĞI NASIL TEMİZLENİR?
Palamut gibi balıkların karnını yarmaya gerek yoktur. Üzerine derin bir bıçak ile bağırsakların vücuttan ayrılmasını sağlayabilirsiniz.
HANGİ BALIKLAR HANGİ MEVSİMDE TÜKETİLMELİ?
- Ocak: Kefal, tekir, kırlangıç, levrek, yengeç, yılanbalığı, karides
- Şubat: Uskumru, istavrit, lüfer, palamut, tekir, kefal, kalkan, gümüşbalığı, midye, ıstakoz, somon, dilblağı
- Mart: Levrek, kalkan, kefal, tekir, midye
- Nisan: Kalkan, kılıç, kırlangıç, tekir, midye, barbunya, mercan, kayabalığı,
- Mayıs: Barbunya, ıstakoz, levrek, tekir, kılıç, kırlangıç, dilbalığı, iskorpit, pavurya, karides
- Haziran: Mercan, levrek, barbunya, tekir, pavurya, ıstakoz
- Temmuz: Sardalya, barbunya, tekir, ıstakoz, böcek, pavurya
- Ağustos: çingene palamutu, mercan, kılıç, sardalya, izmarit, istakoz
- Eylül: Palamut, lüfer, kılıç, sardalya, kolyoz, kırlangıç
- Ekim: Palamut, lüfer, istavrit, barbunya, kılıç, mercan, sardalya, torik
- Kasım: Mezgit, ring
- Aralık: Yengeç, pavurya, levrek