Bina sağlamlık testi ile binanızı kontrol ettirin! Bina sağlamlık testi nasıl yapılır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kahramanmaraş’ta meydana gelen büyük depremin arsından vatandaşlar bir kez daha ülkemizin deprem bölgesinde yer aldığını hatırladı. Yaşanan depremler, her an herkesin başına gelebilecek acı tablonun görülmesine neden oldu. Yaşanan depremden sonra birçok kişi, yaşadığı evlerin ya da iş yerlerinin sağlamlık testini nasıl yaptıracağını araştırmaya başladı.

FİRMALARA ULAŞIN

Binalar için sağlamlık testi yapan birçok özel firma bulunuyor. Bu firmalar; inşaat işleri ile ilgilenen yapı ve deprem uygulama araştırma merkezleri konumunda bulunarak hizmet vermektedir. Bina sahiplerinin test işleminin gerçekleştirilmesi için bu alanda hizmet veren firmalar ile iletişime geçmesi, bina özelliklerini aktarması ve firmalar tarafından talep edilen ücreti ödemesi gerekmektedir. Bu adımların ardından ekipler ilgili binaya gelerek gerekli ölçüm ve uygulama malzemeleri ile test aşamasını başlatmaktadır. Test aşamasında ekipler tarafından ölçümler yapılırken, binanın olası deprem risklerindeki dayanıklılığı net rakamlarla belirlenir. Bu aşamada ölçümler yapılırken özellikle binanın kolonları, temeli ve duvarları gibi yapı ayrıntıları incelenir.

BİNA SAĞLAMLIK TESTİ ADIMLARI

Bina sahipleri tarafından anlaşılan firmalar, ilgili binaya gelerek gerekli çalışmalarına başlamaktadır. Teknik olarak bina sağlamlık testi şu sıralama ile gerçekleştirilmektedir;

  • İlk olarak ekipler, binanın oturduğu zemin durumunu belirlemek için zemin etüdü hazırlanır.

  • Binanın mevcut durumu için bina rölevesi çizilir.

  • Zaman içerisinde depremlerden, yapı malzemesinden, çevresel koşullar nedeni ile binada oluşmuş yapısal hasarların tespiti sağlanır.

  • Binadan yeterli sayıda karot ve beton numune alan ekipler, numunelerin yapı laboratuvarında testleri gerçekleştirir. Bina beton dayanımı yapılan bu testler sayede belirlenir.

  • Ekipler röntgen cihazı ile betonarme taşıyıcı elemanlardaki demirlerin çap, adet, aralıkları belirler.

  • Betonarme taşıyıcı elamanların bazılarında sıyırma işlemi yapılarak demirlerdeki pasın buna bağlı taşıyıcı elamanlardaki zayıflamalar tespit edilir.

  • Bilgisayara da binanın üç boyutlu modeli tasarlanır ve binaya deprem yükleri etki edilerek bina deprem dayanıklılığı belirlenir.

  • Binada yapılan tüm çalışmalar ve elde edilen veriler ışığında binaya ait deprem raporu ekipler tarafınca hazırlanır.

 
BİZİ TWİTTER'DAN TAKİP ET ►►►► https://twitter.com/personelilantc
BİZİ TELEGRAM'DAN TAKİP ET ►►►► https://t.me/personelilan
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bina sağlamlık testi ile binanızı kontrol ettirin! Bina sağlamlık testi nasıl yapılır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir