Bitcoin Nedir? Nasıl Alınır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin Nedir? Nasıl Alınır? Ülkemizde son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi kripto paralara ilgi artmıştır. Blockchain nedir? Bitcoin Nedir? Bitcoin Ne İşe Yarar? Bitcoin Nasıl Kullanılır? Bitcoin Nasıl Alınır gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Son yıllarda hakkında en çok konuşulan konuların başında gelen Bitcoin, aslında temelleri 1990’larda atılan bir felsefenin ürünü. Sistemin hayata geçebilmesi için, bilgisayar teknolojisinin bugünkü gücüne ulaşması gerekiyordu.

Bugün ise sokaktaki sıradan vatandaştan üniversitedeki profesöre kadar herkes bundan bahsediyor. Kimi Bitcoin’i yüzyılın en önemli icadı kabul ederken, kimi yeni bir saadet zinciri olduğundan ve çok yakında dağılacağından emin. Devletlerden bağımsız, yeni ve küresel bir para birimi olmaya aday Bitcoin ve onun ardından sahneye çıkan altcoinler, bugün dünya ekonomisinin dev markalarının ve tabii devletlerin de yakın takibinde.

Milli Piyango İkramiyesi Nereden Alınır?

Makalede Neler Var?

Blockchain nedir?

Bitcoin Nedir?

Bitcoin Ne İşe Yarar?

Bitcoin Nasıl Alınır?

Bitcoin Nasıl Kullanılır?

Bitcoin İşlemleri Açılış ve Kapanış Saatleri Nedir?

Pump Ne Anlama Gelmektedir?

Blockchain nedir?

Adını ilk kez Bitcoin’le, Satoshi Nakamoto’nun bildirisinde duyduğumuz Blockchain teknolojisi, sanal paranın birden fazla işlemde kullanılmasının önüne geçmek ve güvenliğini sağlamak için geliştirilen bir alt yapı. Bugün 80’den fazla farklı işlemin gerçekleşmesinde kullanılıyor.

Aynı sistemi kullanarak geliştirilen ve alt zincirler olarak adlandırılan alternatif blok zincirleri, sadece para olarak değil, performans alışverişi, kişisel sağlık verilerinin saklanması, ticarette ürün tedarik zincirinin takibi gibi değişik alanlarda blockchain teknolojisini kullanıyorlar. Geçtiğimiz günlerde Blockchain teknolojisi kullanılarak kıyılan ilk nikah da bu teknolojinin hayatımızı kökten değiştireceği düşüncesini destekler nitelikte.

Sistemde gerçekleşen her bir işlem “kayıt” olarak adlandırılır. Kayıtlar, sistemi kullanan milyonlarca kullanıcı tarafından oluşturulur, halka halka veri tabanına eklenir ve açık olarak yayınlanır. Veri tabanının açık olarak yayınlanması, kayıtları herkesin izleyebilmesine olanak sağlar ama bu sanıldığı gibi bir tehlike yaratmaz. Çünkü bu kayıtlarda kişi bilgileri benzersiz bir şifre ile saklanır.

Doğrulanması ancak blok halinde, tüm kullanıcı kayıtlarının tutarlı olması halinde kesinleşir ve kötü niyetli bir kişi ya da grubun müdahalesi son derece zordur. Örneğin para transferinde, ödemeyi yapan kişinin bilgileri “giriş”, ödemeyi alan kişinin bilgileri de “çıkış” kısmında yer alır. Bu bilgiler ancak sisteme bağlı binlerce sunucuda giren-çıkan değeri, imza geçerliliği gibi testlerden geçtikten sonra ve sistemin her işlemde rastgele seçtiği 3 kullanıcının da onay vermesiyle geçerli kabul edilerek zincire eklenir.

Blockchain sistemi geliştirilirken, kaç tane kayıt işleminin 1 “blok” oluşturacağı belirlenmiştir. Blockchain sistemini kullanarak para yaratma işlemine madencilik (mining) denir. Yeterli sayıda kayıt işlemi gerçekleştirildiğinde bu kayıtlar “madenci” olarak adlandırılan kişilere gönderilir. Madenciler, belli bir ödül karşılığında, kayıtların parmak izi diyebileceğimiz “hash” değerini bulmaya çalışırlar.

Her bir blok için uygun olan hash değerini bulan ilk madenci, bu işlem sonucu ortaya çıkan Bitcoin ve bu hizmetinin karşılığı olan küçük bir ödeme kazanır. Böylece sanal para yaratılmış olur. Madenciler yüksek işlem gücü gerektiren bu karışık işi, kendilerine sunulan yazılımı bilgisayarlarına indirerek yaparlar. Her blok bir önceki bloğun hash ifadesini de kapsadığından, çözülmesi son derece zor olan bir blok zinciri meydana gelmiş olur. Böylece çifte harcama engellenmiş olur ve giriş-çıkışlar kayıt altında tutulur.

Bitcoin’e gösterilen ilgi zamanla yüzlerce altcoinin de piyasaya çıkmasına sebep oldu. Litecoin, Electronium ve Etherium bunlardan sadece birkaçı. Uzmanlar kripto paralar arasında bir karşılaştırma yaparken “Bitcoin altınsa, Litecoin gümüş, Etherium ise petroldür” değerlendirmesini yapıyorlar. Bitcoin fiyatındaki artış da, kripto parayla ilgilenen kişileri bu alternatiflere yöneltir.

Litecoin nereden alınır? Bitcoin temelli birkaç kripto paradan biri olan Litecoin, bir Bitcoin alternatifi olduğu ve işlemleri daha hızlı gerçekleştirdiği için tercih ediliyor. Litecoin de Bitcoin ve diğer sanal paralar gibi, ülkemizde de çok sayıda bulunan kripto para borsalarından alınıp satılabilir.

Bitcoin Nedir?

İlk kez 2009 yılında, Satoshi Nakamoto imzasıyla yayınlanan bir makaleyle dünyaya tanıtılan Bitcoin, bir sanal para birimi. Bugün sayıları 1300’ü bulan sanal paraların ilki olma özelliğini taşıyan Bitcoin, finans kuralları belirlenmiş, dijital bir değiş-tokuş protokolü olarak tanımlanıyor. Yani ortada elle tutulan, gözle görülen, metal ya da kağıttan imal edilmiş, bildiğimiz manada bir para ve bu paranın dolaşımına aracılık eden bir finans kurumu yok. Ama onu “gerçek” paradan ayıran en önemli farkı ve belki de devrim niteliğindeki özelliği, bu para biriminin arkasında herhangi bir devletin olmaması.

Aslında Bitcoin, gelecekte çok daha farklı alanlarda ve işlemlerde kullanacağımız Blockchain (blok zinciri) teknolojisinin ürünlerinden sadece biri ve kimilerine göre bu teknoloji tüm dünya düzenini kökünden değiştirecek. Nedir, nasıl kullanılır ve Bitcoin nasıl üretilir sorularının cevabını verebilmek için, önce onu üreten teknolojik alt yapıyı yani blok zincirini anlamalıyız.

Bitcoin Ne İşe Yarar?

Bitcoin giderek daha fazla kişi ve kurum tarafından, tıpkı bildiğimiz para gibi, ödeme ve yatırım amacıyla kullanılır. P2P paylaşımların yapıldığı Bittorent ağlarına benzeyen şekilde noktadan-noktaya dağıtık bir ağda üretilen Bitcoinler, bir meta değil, sayısal bir değerdir aslında. Bu ağda gerçekleşen kayıtlar anında diğer bilgisayarlara ulaşır, böylece hangi adresten hangi adrese ödeme yapıldığı kayıtlara geçer.

Dünyadaki tüm paralar bir devlet tarafından basılır ve arkasında bu devlete ait merkez bankası vardır. İnsanlar, devletlere güvendikleri için paranın bir değeri vardır. Oysa Bitcoin, para basan merkezi bir otoriteye sahip değildir.

Bitcoin Nasıl Alınır?

Bitcoin almak için iki yöntem var:

  • Bitcoinlerini satışa çıkaran birinden ya da Bitcoin borsalarından
  • Madencilik yaparak

Satın alma yoluyla Bitcoin sahibi olmayı düşünüyorsanız ve eğer bir tanıdığınızdan almayacaksanız, Bitcoin satın almanın yolu Bitcoin borsalarından geçiyor. Burada da dikkat etmeniz gereken nokta üye olduğunuz borsanın güvenilir olması. Ülkemizde kullanıcıların yoğun olarak tercih ettiği Bitcoin borsaları var. Borsalardaki fiyatlar karşılaştırılarak, en uygun fiyatı tercih etmek gerek. Bu borsalardan bazıları aynı zamanda altcoin nereden alınır sorusunun da yanıtı. Aynı platformda farklı kripto paraların el değiştirmesine aracılık eden borsalarda, fiyatı daha ucuz olan alternatifler bulunabilir.

Bitcoin sahibi olmak için 2. seçenek madenci olmak. Fakat artık madencilik Bitcoin’in ilk zamanlarındaki gibi karlı bir iş değil. Madencilik için önce yüksek maliyetli bir sistem yatırımı yapmanız gerek. Toplamda piyasaya sürülecek olan Bitcoin miktarı 21 milyonla sınırlı. Bugüne kadar geçen 10 yıllık sürede bunun büyük bir miktarı piyasaya sürüldü. İlk günlerde hash algoritmasını bulan madenciye 1 Bitcoin verilirken, sistem kuralı gereği bu miktar her 4 senede bir yarı yarıya azalıyor.

Bitcoin hangi bankadan alınır? Dünyada tanınırlığı ve kullanımı gün geçtikçe artan Bitcoin, ülkemizde de çok geniş bir işlem hacmine ulaştı. Fakat “Blockchain Temelli Yeni Finansal Sistem”e geçiş henüz çok da yakın görünmüyor. Bu yüzden Bitcoin’i direkt olarak bir bankadan satın almak mümkün değil. Kaldı ki bu işlemi resmi bir kurum aracılığıyla yapmak, Bitcoin felsefesine de aykırı bir durum.

Bitcoin Nasıl Kullanılır?

Bitcoinler, online bankacılık kullananların hiç de yabancı olmadığı, dijital cüzdanda saklanır. Bitcoin cüzdan oluşturma işlemi, kripto parayı çevrimiçi depolama hizmeti veren servisler aracılığıyla yapılır. Bu cüzdanda depolanan parayı internet erişiminizin olduğu her yerde ve sadece internet üzerinden yaptığınız alışverişlerde kullanabilirsiniz.

Sanal paranızı dijital cüzdanda depolama hizmeti veren servisler aynı zamanda Bitcoin nasıl nakite çevrilir sorusunun da cevabıdır. Farklı işlevleri olan cüzdan seçenekleri sunan bu servisler, herhangi bir bankadaki herhangi bir cins paranızla hem Bitcoin almanızı hem de mevcut Bitcoinlerinizi nakde çevirerek banka hesabınıza yatırılmasını sağlar. Diğer finansal işlemlerin tersine, Bitcoinle alışverişler tek bir merkezden yapılmaz. İşlemler bugün sayıları 15.000’i bulan sunucu üzerinden ve bunların atadığı 3 bilgisayarın teyidiyle gerçekleşir.

Bitcoin’in değeri, tamamen talebe bağlı olarak belirlenir. Ne kadar çok kişi Bitcoin sahibi olmak isterse değeri o kadar artar. Devletlerin yaklaşımı da, Bitcoin’in piyasa değerini belirleyecek en önemli unsur. Eğer devletler Bitcoin’i resmi olarak tanır ve mevzuatlarında gerekli düzenlemeleri yaparsa, insanların sanal paraya olan güveni ve dolayısıyla talepleri de artacaktır.

Passolig Nedir? Nasıl Alınır?

 

 

Bitcoin İşlemleri Açılış ve Kapanış Saatleri Nedir?

İşlemler 7 gün 24 saat sürdüğü için açılış ya da kapanış saati gibi bir tabirle ifade edilmez.

Pump Ne Anlama Gelmektedir?

Kripto paradaki fiyatın yapay şekilde artması anlamına gelmektedir.

Yazımızı Puanlamak İster misiniz ? [Total: 0 Average: 0]

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bitcoin Nedir? Nasıl Alınır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir