Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Basit bir grip enfeksiyonu ya da mevsimsel değişikliklerden kaynaklanabilecek burun tıkanıklığı yaşam kalitesini etkileyerek insanları ciddi şekilde etkileyebilmektedir. Bununla birlikte, tekrarlayan burun tıkanıklığı uykusuzluk, yorgunluk, horlama, sakatlık veya ciddi hastalığa neden oluyorsa tedavi gereklidir.

Burun Tıkanıklığının Nedenleri

Burun tıkanıklığı çok çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilmekte ve çocukluk ya da daha sonraki dönemlerdeki anatomik problemlerin yanı sıra mevsimsel enfeksiyonlar nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir. Burun tıkanıklığı kişinin yaşına ve yaşadığı yere göre de değişiklik gösterir. Enfeksiyonların neden olduğu mevsimsel hastalıklara bağlı burun tıkanıklıkları genellikle bir hafta içinde düzelirken, çeşitli nedenlere bağlı burun tıkanıklıkları tedavi veya ameliyat gerektirebilir.

  • Burun kemiklerinin veya kıkırdaklarının bükülmesi: Kronik burun tıkanıklığının en yaygın nedeni burun kemiklerinin veya kıkırdaklarının bükülmesidir. Çoğu zaman kazalar sonucu oluşan virajlar nefes almayı zorlaştırır.
  • Burun eti: Burnun içinde, sıcaklığı düzenleyen ve burundan geçen havayı nemlendiren dış kese adı verilen bir et vardır. Alerjik veya iltihabik nedenlerle bu et büyüyebilir ve burun tıkanıklığına neden olabilir.
  • Enfeksiyon: Virüslerin neden olduğu soğuk algınlığı, burun tıkanıklığının en yaygın nedenlerinden biridir. Enfeksiyon burun mukozasında ödem ve sıvı salgılanmasına neden olur. Bu durumda burun tıkanıklığına neden olabilir.
  • Alerjik Rinit: Alerjik akarlar, polen, toz, hayvan tüyü ve bazı yiyeceklerin neden olduğu alerjik rinit burun tıkanıklığına neden olur.
  • Özellikle çocuklarda ciddi burun tıkanıklığına ve geniz eti büyümesine neden olan burun tümörleri de burun tıkanıklığına neden olabilir.

Burun Tıkanıklığı İçin Ne Yapılmalı?

Burun tıkanıklığını gidermek için öncelikle bir kulak burun boğaz uzmanına danışmalısınız. Tüm hastalıklarda olduğu gibi burun tıkanıklığı tedavisi de nedene odaklanır. Kök nedeni bulmak için endoskopi yöntemleri kullanılabilir. Doktorunuz, alerjik rinit veya burun deliklerinin aşırı büyümesinin neden olduğu burun tıkanıklığı için steroid içeren burun spreyleri veya burun yıkama ürünleri önerebilir. Burun eğriliği gibi ilaçla düzelmeyen burun tıkanıklığını gidermek için rinoplasti yapılabilir. Burun tıkanıklığının bir diğer tedavisi radyofrekans cerrahisidir. Yüksek frekanslı radyo dalgaları kullanılarak yapılan burun estetiği hasta için daha sağlıklı ve konforlu bir işlemdir.

Burun tıkanıklığı altta yatan neden tedavi edilerek giderilebilir. Burun tıkanıklığına üst solunum yolu enfeksiyonu gibi yaygın bir enfeksiyon neden oluyorsa, birkaç günden fazla olmamak üzere doktor onaylı bir dekonjestan burun spreyi kullanmak yardımcı olabilir. Bu uygulamanın yanı sıra buhar inhalasyonu, ısı uygulaması, antihistaminik kullanımı, çevresel nemlendirme veya sıvı alımının arttırılması gibi yöntemler de alerjik rinit için faydalı olabilir.

Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

  • Burun tıkanıklığının ana nedeni sigara içmektir. Burun tıkanıklığını önlemek için sigarayı bırakın ve sigara içilen ortamlardan kaçının.
  • Burun tıkalıyken daha az süt içmek burun tıkanıklığına da iyi gelir. Limon, zencefil, nane, tarçın, zerdeçal vb. bitkisel infüzyonlar. burun tıkanıklığı tedavisinde faydalıdır.
  • Tuzlu su burun tıkanıklığına faydalıdır. Tıkanıklık durumunda tuzlu su alabilir veya denizde yüzebilirsiniz.
  • Özellikle klimalı veya ısıtmalı ortamda bulunanların burun tıkanıklığı yaşamaması için ortamın nemlendirilmesi gerekir. Odada buhar veya kaynar su olması burun tıkanıklığına iyi gelir.
  • C vitamini içeren sebze ve meyveleri daha çok yemek burun tıkanıklığına iyi gelir.
 
BİZİ TWİTTER'DAN TAKİP ET ►►►► https://twitter.com/personelilantc
BİZİ TELEGRAM'DAN TAKİP ET ►►►► https://t.me/personelilan
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir