Çekme Belgeli Araç Nedir? Alırken Nelere Dikkat Edilir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çekme Belgeli Araç Nedir? Alırken Nelere Dikkat Edilir? Çekme Belgeli Araç Ne Demek? Çekme Belgeli Araç Alınır mı? Çekme Belgeli Bir Araç Satılabilir mi gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Herhangi bir sebep yüzünden araç sahibinin isteği doğrultusunda trafikten çekilen araçlar için düzenlenen bir belge olan çekme belgesi, söz konusu aracın trafiğe çıkmadığı süre boyunca sahibi tarafından herhangi bir masraf ödenmemesine olanak tanır.

Çekme belgeli araçlarla trafiğe çıkmak yasak olsa da bu araçların satışı gerçekleştirilebilir, sahibinin isteği doğrultusunda araç yeniden trafiğe çıkarılabilir. Fakat çekme belgeli araçları alıp satarken bazı noktalara dikkat etmek gerekir.

Makalede Neler Var?

Çekme Belgeli Araç Ne Demek?

Çekme Belgeli Bir Araç Satılabilir mi?

Çekme Belgeli Araç Alınır mı?

Çekme Belgeli Araç Trafikte Yakalanırsa Ne Olur?

Çekme Belgeli Araç Trafiğe Nasıl Çıkarılır?

Çekme Belgeli Araç Trafiğe Çıkarma Masrafı Nedir?

Çekme Belgeli Araç Alırken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

Çekme Belgeli Araç Ne Demek?

Araç pazarıyla ilgili araştırma yapanların cevabını en merak ettiği sorulardan birisi de çekme belgeli araç nedir şeklinde oluyor. Genelde kullanılmayan, hurdaya ayrılmış olan, kazaya karışan araçları vergi ya da diğer bütün yükümlülüklerden kurtarmak için düzenlenen çekme belgesi, söz konusu araca ait tüm dönem borçlarının (trafik cezası, bandrol vergisi gibi) ödenmesi ile birlikte plakanın trafiğe teslim edilmesini ifade eder. Araç, sahibinin arzu ettiği süre boyunca çekme belgeli olarak kalabilir. Bu dönemde araç trafikten çekilmiş olduğu için ilgili araç adına herhangi bir vergi borcu çıkarılmaz.

Araç vergi borcu sorgulama işleminin nasıl yapıldığını öğrenmek için: Araç Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme İşlemi Nereden Yapılır?

Dolayısıyla çekme belgeleri araçların, trafiğe çıkma hakkının olmadığını, kullanılmadığı ya da kullanılamayacak durumda olduğu için bir kenarda bekletildiğini ve bu sebeple çekme belgesi düzenlenerek araç adına vergi ya da diğer borçlarla alakalı yükümlülüklerin ortadan kaldırıldığı söylenebilir. Çekme belgesi olan araç, her zaman hasarlı ya da kazaya karışmış olmayabilir. Birden fazla aracı olan bir vatandaşın, araçlardan birini kullanmak istememesi ve kullanmadığı araç için çeşitli vergiler ödemek istememesi halinde çekme belgesi düzenlenebilir. Aynı şekilde sadece bir araca sahip olan ama aracı satmak yerine bir kenarda bekletip toplu taşıma ile seyahat etmeye karar veren bir vatandaş da çekme belgesi düzenleterek tüm vergi yükümlülüklerinden kurtulabilir.

Araç için çekme belgesi düzenlenmiş olması, aracın haciz ya da rehin borcu altında olduğu anlamına gelmez. Bu, halk arasında doğru olduğu düşünülen yanlışlardan birisidir. Araç satış ilanlarında “çekme belgelidir” ibaresinin yer alması, aracın icralık olduğunu göstermez. Aracın çekme belgeli olması trafiğe çıkma hakkının olmadığı manasına gelir. Fakat araç sahibi istediği zaman bu aracı yeniden trafiğe çıkartabilir. Dolayısıyla araç alıcıları hasarsız, sağlam ve uygun fiyata bir araç buldukları zaman çekme belgeli olmasını bir dezavantaj olarak görmeden bu aracı satın alabilirler.

Çekme Belgeli Bir Araç Satılabilir mi?

Çekme belgesine sahip olan taşıtlar satışa sunulabilir. Bu araçların trafiğe çıkma hakları olmasa dahi tıpkı normal araçlarda olduğu gibi devir işlemlerinin yapılması mümkündür. Noterden devir işlemlerinin tamamlanmasıyla beraber trafik tescil müdürlüğüne başvuru yapılması sonucunda araç yeni sahibine geçebilir.

Çekme Belgeli Araç Alınır mı?

Bir üst başlıkta da anlatıldığı gibi çekme belgeli araçları diğer araçlardan ayıran tek nokta trafiğe çıkma izinlerinin olmamasıdır. Bu iznin olmamasının sebebi de aracın ya da sahibinin herhangi bir suça veya icra takibine karışmış olması değil, araç sahibinin arabayı kullanmamaya karar verip gereksiz yere vergi ödemek istememesidir. Dolayısıyla vatandaşlar çekme belgeli araçları, standart ikinci el araçlar gibi görebilirler. Çekme belgeli araba satın alırken ikinci el araç alımı esnasında dikkat edilen hususlara bakılması yeterli olacaktır.

Çekme Belgeli Araç Trafikte Yakalanırsa Ne Olur?

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda yer alan 21. maddeye göre trafikten çekilen bir aracın trafikte yakalanması halinde idari para cezası uygulanır. Bu cezanın 15 gün içerisinde ödenmesi halinde yüzde 25 indirim hakkı elde edilebilir. İdari para cezasına ek olarak çekme belgeli araç kullanan sürücüye de 10 ceza puanı yazılır. Dolayısıyla aracın şoför koltuğunda oturan sürücünün gelecekteki ceza puanlarına karşı ekstra dikkatli olması gerekir.

Trafik cezası nasıl ödenir? Bilgi edinmek için: Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır?

Çekme Belgeli Araç Trafiğe Nasıl Çıkarılır?

Çekme belgesi düzenlenmiş bir aracın yeniden trafiğe çıkarılabilmesi için şu aşamaların takip edilmesi gerekir:

  • Yeniden trafiğe çıkarma işlemi için, araba sahiplerinin, vekillerinin veya resmi temsilcilerinin herhangi bir trafik tescil bürosuna ya da şubesine dilekçe ile müracaat etmesi gerekir.
  • Başvuru esnasında araca ait tescil belgesi, geçerli zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesi, eğer araç üzerinde bir değişiklik söz konusu olduysa bu değişikliğe dair belgeler ile aracın muayenesinin gerçekleştirildiğini gösterir bir belge ibraz edilmelidir. Dolayısıyla çekme belgeli araç muayeneden geçirildikten sonra yeniden trafiğe çıkarılabilir.
  • İşlemi takip eden süreçte ilk olarak araca ait bir önceki plaka tahsis edilir, daha sonra motorlu araç trafik belgesinin tanzimi ile bu aşama sona ermiş olur.
  • Yeniden trafiğe çıkma hakkı kazanan araca ait bilgiler, Gelir İdaresi Başkanlığının elektronik sistemine aktarılır. Bu işlemin mümkün olmaması halinde en geç 15 iş günü içerisinde yazılı olarak vergi dairesine bildirimde bulunulması gerekir.

Bu süreçte araç sahibinden ibraz etmesi istenen evraklar şunlardır.

  • Nüfus cüzdanı
  • Zorunlu trafik sigortasının yaptırıldığını gösteren belge
  • Muayene işlemlerinin tamamlandığını gösteren belge
  • Araç tescil belgesi
  • Araca ait farklılıklara ait belgeler
  • Araç özellikleri ile vasıta sahibi bilgilerini gösteren EK1 belgesi

Çekme Belgeli Araç Trafiğe Çıkarma Masrafı Nedir?

Çekme belgeli aracın trafiğe yeniden çıkması için yapılan başvuru sürecinde ödenmesi gereken ücretler muayene ücreti ve motorlu taşıtlar vergisidir. Ayrıca araç için zorunlu sigorta yaptırılmasının gerektiği durumda sigorta ücreti de masraflar arasında olacaktır.

Çekme belgeli aracın trafiğe çıkarılma masrafları ile alakalı olarak detaylı bilgi edinmek için:  Çekme Belgeli Araç Trafiğe Çıkarma Masrafları Ne Kadardır?

Çekme Belgeli Araç Alırken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

Çekme belgesinin sadece hasarlı veya kazaya karışmış araçlar için düzenlenmediğinin farkında olmak gerekir. Bununla birlikte çekme belgesine sahip olan araçların hepsinin hasarsız olduğu anlamı da çıkarılmamalıdır. Dolayısıyla araca ait hasar bilgilerinin sorgulatılması, aracın geçmiş dönemde kazaya karışıp karışmadığının incelenmesi daha doğru olacaktır.

Araç trafikten çekilirken ilgili döneme ait altı aylık motorlu taşıtlar vergisine ilişkin ödeme yapılarak çekilir. Örnek vermek gerekirse mart ayında hakkında çekme belgesi düzenlenen bir aracı trafiğe sokmak isterseniz ikinci döneme ait motorlu taşıtlar vergisini ödemek zorunda olursunuz. Bu aracı iki sene sonra satın almak isterseniz iki yıllık motorlu taşıtlar vergisi değil, yalnızca aracı trafiğe sokmak istediğiniz döneme ait motorlu taşıtlar vergisi ödemesini yaparsınız.

Bazı sigorta şirketleri pert kaydını işlerken bazıları işlemez. Dolayısıyla aracın plaka veya şasi kodunu kullanarak TRAMER kayıtları üzerinden pert kaydı sorgulaması yapmak da faydalı olacaktır.

Eğer üç yaşın altında olup çekme belgesi bulunan bir aracı satın almak istiyorsanız, satın aldığınız kurumdan veya kişiden ilk olarak aracın daha önce muayeneye girdiğine dair belge isteyebilirsiniz. Noter tasdikli ruhsat fotokopisi, TÜVTÜRK istasyonlarında muayenenin gerçekleştirildiğini ispatlayan muayene bedeli ödeme makbuzu, eski ruhsat belgesi bu konuda işinize yarayabilir. Aksi durumda araç hiç muayeneden geçmemiş gibi bir işlem görebilir ki bu da size ekstra maliyetler getirebilir.

Yazımızı Puanlamak İster misiniz ? [Total: 1 Average: 5]

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çekme Belgeli Araç Nedir? Alırken Nelere Dikkat Edilir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir