Covid-19 Kalp Hastalıklarını Tetikliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Japonya’nın önde gelen bilimsel kurumu Riken Araştırma Enstitüsü’nden gelen son araştırma sonuçları, Covid-19 salgınının ardından “kalp yetmezliği pandemisi” yaşanabileceğini ortaya koyuyor.

Araştırmacılar, Covid-19 geçiren hastaların, kalp hastalığı belirtileri göstermese dahi, kalplerindeki sürekli viral enfeksiyon nedeniyle kalp yetmezliği riskinin daha yüksek olduğunu belirtiyor.

Covid-19 ve Kalp Sağlığı: Bağlantılar ve Riskler

Covid-19’un, insan hücrelerinde bulunan ACE2 reseptörlerine bağlanarak enfeksiyon oluşturduğu biliniyor. Bu reseptörlerin kalpte diğer organlara kıyasla daha yoğun bulunması, virüsün kalp dokusuna olan eğilimini açıklayabilir.

Riken Araştırma Enstitüsü’ndeki uzmanlar, bazı Covid hastalarının kalp fonksiyonlarında azalma yaşadığını, ancak bu etkilerin ardındaki ayrıntılı mekanizmaların henüz tam olarak anlaşılamadığını ifade ediyor.

Yenilikçi Yaklaşımlar ve Bulgular

Araştırma ekibi, yenilikçi bir yöntemle, indüklenmiş pluripotent kök (iPS) hücreleri kullanarak kalp dokusu oluşturdu. Yapılan deneylerde, virüsün farklı miktarlarda enfekte ettiği dokuda kalp fonksiyonlarının azaldığı gözlemlendi. İlginç bir şekilde, enfeksiyon düzeyi %10’a indirildiğinde, enfeksiyon dört haftaya kadar sürse de belirli bir seviyede kalp fonksiyonunun korunduğu tespit edildi.

Bu bulgular, bazı bireylerin sürekli viral varlığa rağmen kalp yetmezliğine yakalanmayabileceğine işaret ediyor. Hipoksik koşullar altında, enfekte olmamış hücreler belirli bir süre içinde iyileşme belirtileri gösterirken, virüsün az miktarda kaldığı hücreler, iyileşme yeteneklerinde bir azalma sergiledi. Bu durum, sürekli viral enfeksiyonun hücrelerin yenilenme kapasitelerini zayıflattığını gösteriyor.

Geleceğe Bakış: Önlemler ve Hazırlıklar

Riken Araştırma Enstitüsü’nün baş araştırmacısı Hidetoshi Masumoto, Covid-19 geçirenlerin kalplerindeki sürekli viral enfeksiyonların olası etkilerine dikkat çekiyor. Masumoto, kalp yetmezliği vakalarında muhtemel bir artışa karşı etkili test sistemleri ve tedavi protokollerinin geliştirilmesinin önemini vurguluyor.

Bu, yakın gelecekte meydana gelebilecek bir “kalp yetmezliği pandemisi”ne karşı alınması gereken önleyici bir tedbir olarak öne çıkıyor

 
BİZİ TWİTTER'DAN TAKİP ET ►►►► https://twitter.com/personelilantc
BİZİ TELEGRAM'DAN TAKİP ET ►►►► https://t.me/personelilan
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Covid-19 Kalp Hastalıklarını Tetikliyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir