Deprem tedbirlerinde iki seçenek! Bina yıkılmalı ya da güçlendirilmeli!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

6 Şubat günü meydana gelen iki büyük deprem tüm ülkede büyük bir üzüntü ve endişe yarattı. Yaşanan depremler nedeni ile on bir ilde büyük yıkımlar ve can kayıpları meydana geldi. Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerin ardından, birçok il için de deprem uyarıları uzmanlar tarafından yapılmaya başlandı.

Özellikle beklenen İstanbul depremi için uyarılarda bulunan uzmanlar, binaların sağlamlığına da dikkat çekiyor. Birçok vatandaş depremler nedeni ile oturduğu binanın ne kadar sağlam olduğunu araştırmaya başladı. Binalar için güçlendirme çalışmaları da hız kazandı ve bazı illerde eski binaların yıkımına başlandı.

BİNA RİSK TESPİTİ

Binaların güvenliğini öğrenmek için risk tespiti yaptırılabilir. Bunun için bakanlık lisanslı kurumlara başvuru yapılması gerekmektedir. Bu seçenek ile yaklaşık olarak bir hafta sonunda riskli ya da risksiz kararı bildirilmektedir. Bu testin yaptırılması ise, hızlı bir yıkım ya da güçlendirme süreci başlamaktadır. Çünkü karar hem bakanlık il müdürlüklerine hem de tapuya bildirilmektedir. Karar sonucuna göre, tapuya şerh düşerken, maliklere de evleri boşaltması için tebligat yollanıyor. İlk olarak altmış gün, daha sonra ise, otuz günlük ek süre veriliyor. Ev sahipleri tarafından yıkım gerçekleştirilmez ise, ilgili belediye ya da bakanlık yıkımı gerçekleştirmektedir. Binanın yıkılması yerine güçlendirme seçeneğinin devreye sokulması durumunda ise, yıkım gerçekleşmeden hızlı bir şekilde güçlendirme projesinin hazırlatması ve bu çalışma için ruhsat alması gerekiyor.

ÖZEL ŞİRKETLER TERCİH EDİLEBİLİR

Hürriyet’ten Gülistan Alagöz’ün haberine göre, binaların risk durumunun tespiti için özel şirketlerde tercih edilebilmektedir. Konu ile ilgili haberde şu ayrıntılara yer verildi; ‘’Diğer seçenek ise, özel şirketlerce yapılan yapı performans testi. Bu testte daha kapsamlı bir çalışma yapılıyor. Sadece riskli ya da risksiz denilmiyor, deprem yönetmeliğine uygun mu, olası depremde ayakta kalır mı, hasar alır mı bildiriliyor. Testin sonuçları da kamu yetkilileri ile değil sadece o binada yaşayanlarla paylaşılıyor. Yeni bir eve taşınma imkanı olmayanlar tahliye edilmekten çekindiği için bu yolu seçiyor. Ancak, bu testin diğer teste kıyasla daha maliyetli olduğunu belirtmek gerek. 10 kattan az binalarda risk tespiti tek katta yapılıyor ve toplam 7-10 bin lira alınıyor. 10 kattan fazla ise, her katta çalışılıyor ve kat başına 4-6 bin lira talep ediliyor. Özel sektörün yaptığı testlerde ise, kat sayısına bakılmaksızın her hatta çalışılıyor ve yine her kat için ortalama 4-6 bin lira isteniyor.’’

 
BİZİ TWİTTER'DAN TAKİP ET ►►►► https://twitter.com/personelilantc
BİZİ TELEGRAM'DAN TAKİP ET ►►►► https://t.me/personelilan
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Deprem tedbirlerinde iki seçenek! Bina yıkılmalı ya da güçlendirilmeli!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir