Ehliyetimi Kaybettim! İşlemler, Randevu ve Gerekli Evraklar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ehliyetimi Kaybettim! İşlemler, Randevu ve Gerekli Evraklar; Trafiğe kayıtlı araç sayısı arttıkça ehliyet alanların sayısı da artmaktadır. Ehliyet ile ilgili hemen hemen tüm bilgileri sizler için yazımızda derledik. Ehliyetimi Kaybettim Ne Yapmalıyım? Ehliyet Kaybetme Cezası Nedir? Kayıp Ehliyet Başvurusu Nasıl Yapılır gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Sürücü belgesinin kaybedilmesi halinde hızlı bir şekilde harekete geçilmeli ve yeni bir belge almak için randevu talebinde bulunulmalıdır. Ehliyetsiz araç kullanmak bazı yaptırımlara sebep olabileceği için en kısa zamanda yeni ehliyetin çıkartılması ve işlemlerin tamamlanması gerekir.

Ehliyetsiz Araç Kullanma ve Kullandırma Cezası Nedir?

Makalede Neler Var?

Ehliyetimi Kaybettim Ne Yapmalıyım?

Yurt Dışında Ehliyetimi Kaybettim, Ne Yapmalıyım?

Ehliyet Kaybetme Cezası Nedir?

Yeni Ehliyet İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kayıp Ehliyet Başvurusu Nasıl Yapılır?

İnternetten ehliyet randevusu almak için TIKLAYINIZ!

Ehliyet Ücreti Nasıl Yatırılır?

Ehliyet ücretini online olarak ödemek için TIKLAYINIZ!

2023 Yılı B Sınıfı Ehliyet Harç Ücreti Ne Kadar Oldu?

2023 Yılı A Sınıfı Ehliyet Harcı Ne Kadar?

Ehliyetimi Kaybettim Ne Yapmalıyım?

Kimliklerde ve ehliyetlerde yeni sisteme geçildiğinden bu yana nüfus cüzdanı ya da ehliyet kayıp bildirimi gibi prosedürler devreden çıkartıldı. Ehliyetin kaybedilmesi ya da çaldırılması halinde ehliyet yenileme işlemlerinde olduğu gibi nüfus müdürlüklerinden randevu almak ve randevu vakti geldiğinde yetkili personele “ehliyetimi kaybettim” diyerek kayıp ehliyet yerine yeni bir ehliyet almak mümkündür. Tabii bu işlemin gerçekleşmesi için işlem ücretinin yatırılması ve gerekli belgelerin randevu vaktinde kuruma getirilmesi gerekir.

Yurt Dışında Ehliyetimi Kaybettim, Ne Yapmalıyım?

Yurt dışında ehliyetini kaybedip “Yabancı ehliyetimi kaybettim, ne yapmam gerekir?” diye düşünen vatandaşların hiç vakit kaybetmeden polisle iletişime geçmesi ve durumu bildirmesi gerekir. Ehliyetini kaybeden vatandaşlar başka bir ülkede ehliyetsiz araç kullanmaları halinde ağır cezalarla karşı karşıya kalabilirler.

Ehliyet Kaybetme Cezası Nedir?

Kaybolan ya da çalınan ehliyet belgesinin yeniden çıkarılmasında iki farklı durum bulunur:

  • Eski tip sürücü belgesinin kaybedilmesi halinde 15 Türk Lirası tutarında ücret talep edilir. Bu tutarda 13 Türk Lirası değerli kağıt bedeli olarak talep edilirken 2 Türk Lirası ise vakıf bedelidir.
  • Yeni çipli sürücü belgesinin kaybedilmesi halinde ise ödenmesi gereken toplam tutar 345 Türk Lirası’dır. Tutarın 280 TL’si değerli kağıt bedeli iken 65 TL’si vakıf bedelidir.

Yeni Ehliyet İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Sürücü belgesini kaybeden, çaldıran, yıpratan ya da başka bir sebeple ehliyetinin yenilenmesini talep eden vatandaşların beraberlerinde getirmesi gereken belgeler şunlardır:

  • Kimlik belgesi
  • Adli sicil belgesi (Elektronik ortamdan kontrol edilir.)
  • Kan grubunu belirten bir belge ya da yazılı beyan
  • Bir tane biyometrik fotoğraf
  • Sürücü sağlık raporu
  • Kayıp ya da çalıntı değilse sürücü belgesi
  • Değerli kağıt ve harç bedeli ile vakıf payının yatırıldığına dair belge

Kayıp Ehliyet Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kaybedilen ehliyetin yerine yeni bir sürücü belgesi çıkarmak için iki farklı yöntemle başvuru yapmak mümkündür. İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü çatısı altında hizmet veren ALO 199 çağrı merkezi hattını arayarak randevu oluşturabileceğiniz gibi kurumun resmi internet sitesi aracılığıyla da ücretsiz ve hızlı bir şekilde randevu alabilirsiniz.

  • İnternet üzerinden sürücü belgesi randevusu almak istiyorsanız ilk olarak bu bölümün en altında paylaştığımız linke tıklayıp Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün randevu sisteminin yer aldığı sayfayı açın.
  • Önünüze çıkan sayfada ikinci sırada bulunan “sürücü belgesi için randevu al” yazısına tıklayıp işlemlere başlamanız mümkündür.
  • Bu aşamada sistem karşınıza bir bilgi ekranı çıkaracak ve bu ekrandaki uyarıları okuyup anladığınızı, yazılı olan şartları kabul ettiğinizi belirtmeniz istenecektir. Bilgi ekranında randevuyu iptal etmeniz gerekirse en geç randevu zamanından iki gün önce iptal işlemini gerçekleştirmeniz gerektiği aksi halde iki ay boyunca yeni bir randevu almanın mümkün olmayacağı anlatılıyor. Eğer bunu kabul ediyorsanız “kabul ediyorum” butonuna tıklayıp devam edebilirsiniz.
  • Sürücü kimlik kartı için randevu işlemlerinin gerçekleştirildiği bu formda ilgili boşluklara sırasıyla isim, soyisim, T.C. kimlik no, cep telefonu numarası, e-posta adresi bilgilerinizi yazın ve sonrasında sayfada görmüş olduğunuz güvenlik kodunu doğru bir şekilde yazdıktan sonra sayfanın sol alt kısmında yer alan “devam et” butonuna tıklayın.
  • Kaybettiğiniz sürücü belgesinin yerine yenisini çıkarmak için bu aşamada randevuyu hangi şehrin hangi ilçesinden almak istediğinizi belirlemeniz gerekir. Öncelikle sol taraftaki bölümden ehliyet randevusu almak istediğiniz ili seçin ve sonrasında sağ tarafta beliren listeden hangi ilçeden randevu almak istediğinizi seçin.
  • Yenileme işlemini yapabileceğiniz en erken tarihler her ilçe için ekranda yer alıyor. İşleminizi daha hızlı halletmek istiyorsanız tarihlere göre ilçe seçebilirsiniz.
  • İl ve ilçeyi belirledikten hemen sonra sağ alt tarafta yer alan “ileri” butonuna tıklayın.
  • Bu aşamada ise kim için sürücü belgesi randevusu talep ettiğinizi belirlemeniz gerekir. Sistemden kendi adınıza randevu alma imkanınız olduğu gibi arzu etmeniz halinde eşiniz, çocuğunuz, babanız ya da anneniz için de randevu almanız mümkündür. Kişi listesindeki bireylerin hemen yanında yer alan “ekle” butonuna tıklayıp randevu almak istediğiniz kişileri seçin ve sağ alt taraftaki “ileri” butonuna tıklayın.
  • Sol taraftan randevu almak istediğiniz kişiyi seçin ve sağ tarafa geçip hangi tarihte, hangi saatte randevuya gitmek istediğinizi belirleyin. Bu seçimlerin sonrasında sayfanın sağ altında bulunan “ileri” butonuna tıklayın.
  • Bu aşamanın ardından talimatları izleyerek randevu işleminizi tamamlamanız mümkündür. Randevu vaktinden önce sürücü belgesi için talep edilen ücreti unutmamanız ve ücreti yatırdıktan sonra randevu vaktinde kurumda olmanız, beraberinizde gerekli evrakları getirmeniz gerekir.

İnternetten ehliyet randevusu almak için TIKLAYINIZ!

Ehliyet Ücreti Nasıl Yatırılır?

Yeni sürücü belgesi için ücretleri yatırırken iki farklı yöntem kullanmak mümkündür. PTT şubeleri ve Türkiye’de hizmet veren neredeyse tüm bankalardan ehliyet ücretlerini yatırmak mümkün olduğu gibi Gelir İdaresi Başkanlığının çatısı altında faaliyet gösteren İnternet Vergi Dairesinin resmi sitesi aracılığıyla da ödeme işlemini online olarak gerçekleştirmek mümkündür.

  • İnternet üzerinden ödeme işlemini gerçekleştirmek istiyorsanız ilk olarak yazımızın devamında yer alan linke tıklayıp İnternet Vergi Dairesinin resmi sitesini açın.
  • Açılan sayfada sol bölümün en altında yer alan “harç ve değerli kağıt bedeli” ödeme yazısının olduğu butona tıklayın.
  • Daha sonra önünüze gelen ödeme tercihi ekranında sol tarafta üçüncü sırada bulunan “sürücü belgesi harcı ödeme” butonuna tıklayıp işlemlere devam edin.
  • Karşınıza çıkan harç ve değerli kağıt bedeli ödeme bölümünde ilgili boşlukların doldurulması gerekir. Bu formda öncelikle ilgili boşluğa T.C. kimlik numaranızı girin ve daha sonra isim, soyisim, il, paranın hangi vergi dairesine ya da mal müdürlüğüne yatırılacağı gibi bilgileri girin. Alt taraftaki “sürücü belgesi” bölümüne gelip ehliyet türünü seçin.
  • Bu aşamanın sonunda sağ alt tarafta harç bedeli bölümüne baktığınız zaman ne kadar ödeme yapmanız gerektiğini göreceksiniz. Eğer ücreti ödemeyi kabul ediyorsanız sayfanın en altında bulunan “öde” butonuna tıklayın.
  • Ödeme işlemini gerçekleştirmek için kredi kartı, sanal kart ya da banka kartı seçeneklerini kullanabilirsiniz. İşlemin gerçekleştirilmesi için tarafınızdan kart numarası, kart sahibinin adı ve soyadı, güvenlik kodu ve kartın son kullanım tarihi gibi bilgiler istenecektir.
  • Ödemeyi tamamladıktan sonra dekontu saklamanız gerekir.

Ehliyet ücretini online olarak ödemek için TIKLAYINIZ!

Ehliyet Harçları Ne Kadar?

2023 Yılı B Sınıfı Ehliyet Harç Ücreti Ne Kadar Oldu?

2.489 TL olarak güncellenmiştir.

2023 Yılı A Sınıfı Ehliyet Harcı Ne Kadar?

825,87 TL olarak belirlenmiştir.

Yazımızı Puanlamak İster misiniz ? [Total: 1 Average: 5]

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ehliyetimi Kaybettim! İşlemler, Randevu ve Gerekli Evraklar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir