Ek 5 Tarım Sigortası Primi, Emeklilik Şartları ve Emekli Maaşı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım sigortası 5510 sayılı SGK Kanununun Ek 5’inci maddesi kapsamına girer. Ek 5 tarım sigortası çerçevesince tarım ya da orman işlerinde devamlı olarak çalışan kişiler isteğe bağlı prim ödeyerek emekli olabilir. Tarım sigortası isteğe bağlı olarak SSK primi ödenen tek sigorta koludur. Bu nedenle tarım sigortası primi ödeyenlerin büyük bir kısmı SSK’dan emekli olmak isteyen ancak tarım ile alakasız işlerde çalışan kişilerdir. Ek 5 tarım sigortası isteğe bağlı ödeme imkanı sunsa da SGK tarafından sıkı denetime tabi tutulduğu unutulmamalı ve ona göre hareket edilmelidir.

İsteğe bağlı olma kısmı Ek 5 tarım sigortası ile ilgili kafa karışıklığı yarattığı ve bu gibi hatalara neden olduğu için kapsamı, emeklilik şartları, prim ödemesi gibi konular merak ediliyor. Ek 5 tarım sigortası ayrıca çiftçi sigortası olarak bilinen tarım bağkuru ile de karıştırılabilir. Bu nedenle aralarındaki farkları vurgulamak önemlidir.

Makalede Neler Var?

Tarım Sigortası Nedir?

Ek 5 Tarım Sigortası Ne Kadar?

Ek 5 Tarım Sigortası Emekli Maaşı Ne Kadar?

Ek 5 Tarım Sigortasından Ne Zaman Emekli Olurum?

Ek 5 Tarım Sigortası Kaç Yıl Ödenir?

Ek 5 Tarım Sigortası Ödenmezse Ne Olur?

EK 5 Tarım Sigortası Nasıl İptal Edilir?

Tarım Bağkuru Nedir?

Çiftçi Sigortası Nasıl Yapılır?

Tarım Bağkuru Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tarım Bağkur Primi Ne Kadar?

Tarım Bağkuru Emeklilik Yaşı Kaçtır?

Tarım Sigortası Nedir?

Ek 5 tarım sigortası özellikle sürekli çalışmayan tarım işçileri için bir güvence yaratmak adına 5510 sayılı SGK Kanununa eklendi. Ek 5 tarım sigortası kapsamına girebilmek ve prim ödemelerini düzenli olarak yapıp emekli olabilmek için tarım ya da orman işlerinde mevsimlik işçi, gündelik işçi gibi unvanlarla çalışıyor olmak gerekir. Söz konusu kişiler sigortalı olarak çalışıyorsa tarım sigortası için başvurma hakları yoktur. Ek 5 tarım sigortası detayları aşağıdaki gibidir:

  • Kişinin başka bir işte çalışmıyor olması şartı vardır.
  • Kişinin aktif durumda olan vergi kayıtları bulunmamalıdır.
  • Kişinin çiftçilik kaydının olmaması gerekir.
  • Kişinin SGK kapsamında 4/A SSK ya da 4/B BAĞ-KUR hizmetlerinden yararlanmaması gerekir.

Ek 5 Tarım Sigortası Ne Kadar?

Ek 5 tarım sigortası aylık prim ödemesi 2022 yılında asgari ücrete göre 1.668,83 TL olarak güncellendi. 2022 yılında aylık 27 gün üzerinden alınan prim 30 gün olana kadar her yıl bir puan artmaya devam edecek ve prim ödemeleri aylık 30 gün üzerinden sigortalı hizmetlere eklenecektir.

Ek 5 Tarım Sigortası Emekli Maaşı Ne Kadar?

Tarım sigortası emeklilik maaşı sigorta başlangıç tarihi, emeklilik tarihi, prim ödenen yıllar, prim ödenen gün vb. faktörlere göre değişiklik gösterir. 

Tarım sigortası emeklilik maaşının kişilerin ödediği primlere göre artacağını unutmayın. Buna ek olarak koronavirüs salgını sonrasında 2022 yılı en düşük emekli maaşı 2500 TL olarak güncellendi. Dolayısıyla yukarıda verilen maaşlar da en az 2500 TL olacak şekilde güncellenmiş oldu.

Ek 5 Tarım Sigortasından Ne Zaman Emekli Olurum?

Ek 5 tarım sigortası emeklilik şartları için ise çeşitli yaş kriterleri vardır. Devamlılığı olmadan çalışan tarım işçileri ya da orman işçilerinin ek 5 tarım sigortasına başladığı tarihe göre emeklilik yaşı belirlenir. Bu kriterlere göre söz konusu işçilerin 7 bin gün prim ödemesini tamamlaması şartı vardır. Eğer kişinin ilk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasındaysa ve erkekse 60 yaşını doldurmalı ve 7 bin günü tamamlamalıdır. Aynı tarihler çerçevesinde kadınlar için emeklilik yaşı 58 ve ödenmesi gereken prim günü 7 bindir.

Eğer kişinin işe ilk giriş tarihi 30 Nisan 2008 sonrasında ise ve erkekse 60 yaş ve 7200 günü, kadınsa 58 yaş ve 7200 günü doldurması gerekir. Bu kapsamdaki kişiler aynı zamanda emeklilikte kademeli geçişe tabi tutulur. Emekli olabilmek için bu yaşı ve prim günlerini 31 Aralık 2035’e kadar doldurmanız gerekir.

Kişilerin 25 senesini tamamlamasına kalan süreye göre emeklilik şartları aşağıdaki gibidir:

  • 25 yılın tamamlanmasına 2 yıl ya da daha az kaldıysa 25 yıllık primin ödenmesi gerekir. Bu kapsamdaki kişiler 44 yaşında emekli olabilir.
  • 2 yıl ya da 3 yıl süresi kalan kişiler 25 yıllık primlerini ödedikten sonra 45 yaşında emekli olabilir.
  • 5 yıl ya da 6 yıl süresi kalan kişiler 25 yıllık primlerini ödedikten sonra 47 yaşında emekli olabilir.
  • 8 yıl ya da 9 yıl süresi kalan vatandaşlar 25 yıllık primlerini ödedikten sonra 49 yaşında emekli olabilir.
  • 14 yıl ya da 15 yılı kalan vatandaşlar 25 yıllık prim ödemelerini yaptıktan sonra 53 yaşında emekli olabilir.

Ek 5 tarım sigortası kapsamında ayrıca 3600 gün ile emekli olma şartı da bulunur. Kişinin ilk sigorta başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 tarihinden önce ise 3600 gün ile de emeklilik hakkı elde edilebilir. Bu kapsamdaki erkekler 3600 günü ve 60 yaşı; kadınlar 3600 günü ve 58 yaşı tamamladıkları takdirde tarım sigortası emeklilik hakkı elde eder.

Sigorta girişleri 8 Eylül 1999 ve 30 Nisan 2008 tarihi arasında olan kadınlar 4500 günü, 25 yıllık sigortalılık süresini ve 58 yaşı tamamlayınca emekli olabilir. Aynı durumdaki erkekler de benzer şekilde 25 yıllık sigortalılık süresi, 4500 günü ve 60 yaşı tamamladıkları takdirde emeklilik hakkı kazanır.

İlk sigorta giriş tarihi 1 Mayıs 2008 olan kadınlar ise 5400 günü ve 61 yaşı tamamlama durumunda emeklilik hakkı elde eder. Aynı durumdaki erkekler için de 5400 gün ve 63 yaş şartı vardır.

Ek 5 Tarım Sigortası Kaç Yıl Ödenir?

Tarım sigortası ödemesi yapınca SSK kapsamında emekli olunur. Bu nedenle eğer kişi yeni başlayacaksa yukarıda belirtildiği gibi yaş haddinden emeklilik için en az 5400, normal emeklilik için 7200 prim gününü doldurmalıdır.

Ek 5 Tarım Sigortası Ödenmezse Ne Olur?

Ek 5 tarım sigortası primleri ödenmediğinde hizmet iptal olmaz ancak gecikme zammı ve faizi karşınıza çıkar. 2 aydan fazla prim borcu biriken durumlarda kişi sağlık hizmetlerinden yararlanamaz. Tarım sigortası isteğe bağlı bir sigorta kolu olduğu için kişinin kendisi iptal talebini iletmedikçe borç işlemeye devam eder.

EK 5 Tarım Sigortası Nasıl İptal Edilir?

Tarım sigortası istenen her zaman dilekçe verilerek iptal edilebilir. İptal etmek isteyen kişiler primlerini ödedikten sonra dilekçe vermesi daha uygundur. Sigortanın iptal nedenini açıklayan aşağıdaki gibi bir dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilgili il ve ilçe müdürlüklerine gitmeniz gerekir. Dilekçeyi yazdıktan sonra kimlik kartınızın bir fotokopisi ile SGK’ye elden ya da posta yoluyla teslim edin.

Tarım Bağkuru Nedir?

Tarımsal faaliyetleri nedeni ile Ziraat odalarına ya da Tarım İl veya İlçe Müdürlüklerine kaydolan sigortalı kişiler halk arasında çiftçi sigortası olarak bilinen tarım bağkuruna kaydolur. BAĞ-KUR kapsamındadır, Ek-5 tarım sigortasından farklı olarak 4A (SSK)’ya tabi değildir.

Çiftçi Sigortası Nasıl Yapılır?

Ziraat odaları ya da Tarım Müdürlükleri kaydına dair belgelerin kayıt tarihinden itibaren bir yıl içinde SGK’ye bildirilmesi halinde tarım bağkuru başlatılır. Bir yıl geçtikten sonra bildirim yapılırsa tarım bağkuru SGK’ya kayıt tarihi bildirildiği günden itibaren başlar. Kayıt belgelerini kayıt olunan kurum ve kuruluşların yetkilileri ya da kaydolan kişinin kendisi SGK’nin ilgili birimine iletebilir.

Tarım Bağkuru Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tarım bağkur borç sorgulama ve geçmiş dönemlerin prim ödeme dökümünü incelemek için e-Devlet kullanılabilir.

  • e-Devlet üzerinden tarım bağkur borç sorgulama ve prim ödemeleri geçmişini incelemek için aşağıda verilen bağlantıya tıklayın.
  • Sisteme giriş yapmak için “Kimliğimi Şimdi Doğrula” yazısına tıklayın.
  • Sisteme giriş sayfasındaki ilgili alanlara T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifrenizi girin. e-Devlet şifrenizi bilmiyorsanız kimlik kartınızla beraber herhangi bir PTT şubesinden şifre edinebilir ya da mobil imza, banka gibi diğer seçenekleri kullanabilirsiniz.
  • Sisteme girdikten sonra “4B Borç Durumu” sayfasında geçmiş ödemelerinizi ve kalan borç durumunuzu görüntüleyebilirsiniz.

e-Devlet üzerinden tarım bağkuru borç sorgulaması yapmak için TIKLAYINIZ!

Tarım Bağkur Primi Ne Kadar?

Tarım bağkuru primi 2022’de 1.668,83 oldu. Ancak prim ödemelerinin düzenli yapılması ve geçmişe ait borcun olmaması yüzde 5’lik bir indirim sağlayabilir. 

Tarım Bağkuru Emeklilik Yaşı Kaçtır?

Çiftçi bağkuru emeklilik yaşı da tarım sigortası gibi sigorta başlangıç tarihine ve primlere göre değişiklik gösterir. Kişinin ilk sigorta kaydı 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasındaysa; kadınlar için 58 yaşını doldurmak ve 25 yıl sigorta primi ödemek, erkekler içinse 60 yaşını doldurmak ve 25 yıl sigorta primi ödemek gereklidir. Ayrıca bu kapsamdaki kadınlar 60, erkekler 62 yaşını doldurmuş ve en az 15 yıl MYÖ primi ödemişse emekli olma hakkı kazanırlar.

İlk sigorta kaydı 30 Nisan 2008 sonrası olanlar ise 9000 günü doldurdukları takdirde emeklilik hakkı elde edebilir.

Genç Çiftçi Projesi Şartları ve Süreçleri

SGK Danışma Hattı

İsteğe Bağlı Sigortadan Emeklilik Şartları ve Emekli Maaşı

Çiftçi Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

Yazımızı Puanlamak İster misiniz ? [Total: 0 Average: 0]

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ek 5 Tarım Sigortası Primi, Emeklilik Şartları ve Emekli Maaşı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir