Elektronik Bilet (E-Bilet) Nedir? Avantaj ve Dezavantajları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Elektronik Bilet (E-Bilet) Nedir? Avantaj ve Dezavantajları; Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle hemen hemen her alanda artık elektronik imkanlardan yararlanmaktayız. Bunlardan biri de E-bilet sistemidir. E-bilet Nasıl Kullanılır? Elektronik Biletin Önemi Nedir? Elektronik Bilet Nereden Temin Edilir gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Elektronik bilet, bileti satın alan kişiye elektronik araçlar ile gönderilen ve basılı biletin içerdiği bütün bilgileri içeren bilet çeşididir. Önce havayolları şirketleri tarafından kullanılmaya başlanan elektronik bilet, zamanla maç organizasyonları, konserler, diğer taşımacılık kollarında da kullanılır hale geldi. Kullanılmaya başlandığı sıralarda, tüketicilerin kafasında soru işaretleri yaratsa da kısa zamanda basılı biletin yerine geçen elektronik bilet, günümüzde basılı biletten daha çok rağbet görür halde. Elektronik bilete dair bütün dokümanlar dijital ortamda belirlenir. E-bilet ile basılı bilet aynı işleve sahiptir. Elektronik biletlerin çıktısı alınabileceği gibi akıllı cihazlara gönderilen QR kod ile de gişe geçişi yapılır.

Pasaport Harcı Nereye Yatırılır? Pasaport Harç Ücretleri

Makalede Neler Var?

Elektronik Biletin Avantajları Nelerdir?

Elektronik Biletin Dezavantajları Nelerdir?

E-bilet Nasıl Kullanılır?

Elektronik Biletin Önemi Nedir?

Elektronik Bilet Nereden Temin Edilir?

Alınan E-bilet Fatura Yerine Geçer mi?

E-bilet Kullanım Süresini Uzatabilir miyim?

Elektronik Biletin Avantajları Nelerdir?

Elektronik bilet kullanımına geçilmesi hem tüketici hem de satıcı açısından fayda getiren bir uygulamadır. Doğru biçimlendiğinde avantajları bir hayli fazladır.

  • Elektronik bilet kullanımıyla ilgili en önemli avantaj, biletin unutulma riskinin olmamasıdır. Elektronik ortamda tanışabilmesi mümkün olan bilet, akıllı cihazlar yardımıyla her yerden ulaşılabilir durumdadır.
  • Elektronik bilet kullanımının sağladığı bir diğer önemli avantaj ise vakit kazandırmasıdır. Bileti temin etmek için gişe, satış noktası gibi yerlere gitmek gerekmez. İnternet üzerinden rahatça alınabilir.
  • Bileti düşürme ve kaybetme sorunlarının olmaması, elektronik bileti avantajlı kılan önemli bir husustur. Elektronik biletin sayısız çıktısı alınabilir.
  • Bilet ücreti nettir. Basılı biletlerde, bazı durumlarda ekranda görülen fiyat ile acente fiyatı arasında komisyondan kaynaklanan fiyat farkı ortaya çıkabilir. Elektronik bilet uygulamasında ekstra bir ücret ödeme durumu söz konusu değildir.
  • Elektronik bilet uygulaması, sıra bekleme derdini ortadan kaldırır. Gişe geçişlerinde e-bilet ve kimlik doğrulayan bir belge bulundurulması yeterlidir. Satıcının sistemindeki bilgiler ile bilet sahibinin bilgileri eşleştiğinde kolayca gişe geçişi yapılır.
  • Bilet almak için lokasyon problemini ortadan kaldırır. Başka bir şehirdeki etkinliğe, bulunulan lokasyondan bilet alma imkanı sunar.
  • Elektronik bilet kullanımı, hizmet sağlayıcı tarafından düşünüldüğünde bilet basımı, dağıtımı ve gişelere bilet ulaştırılması gibi faaliyetleri kolaylaştırır. İş yükü ve maliyetlerini düşürür.
  • Daha geniş alanda müşteriye ulaşma imkanı tanır. Böylece satıcının ulaşabileceği kitle genişler, pazar payı artar.
  • Gelir İdaresi Başkanlığı’na iletilmesi gereken belgeler, elektronik ortamda kolayca hazırlanır.
  • E-bilet çevrecidir. Kağıt tüketimini azaltır.
  • Biletlerin bir nüshasının elektronik ortamda saklanabiliyor olması depolama maliyetini düşürür.
  • Sahte bilet basımı ve dağıtımının önüne geçer. Böylece hem bilet satın alan hem de bilet satan için çift taraflı bir avantaj oluşur.
  • Elektronik bilet dijital ortamda saklanır ve gerektiği zaman kamu kurumlarınca incelemeye alınabilir.
  • Elektronik biletlerin datalarının 10 yıl boyunca dijital ortamda saklanma zorunluluğu, vergi kaçakçılığının engellenmesini sağlar.
  • Elektronik ortamda satın alınan uçak biletinin, rötar ya da kapı değişikliği gibi durumları kolaylıkla takip edilebilir

Elektronik Biletin Dezavantajları Nelerdir?

Elektronik biletin avantajları kadar dezavantajları olduğu da gözden kaçmamalı.

  • Kişisel verilen açığa çıkma ihtimali en büyük problem. Elektronik bilet bilgilerinin bulunduğu veri tabanlarının başkaları tarafından ele geçirilme riski olabilir. Şirketler bu konuda güvenlik çalışmaları yapsalar da, kişisel bilgilerin çalınma riski ihtimal dahilinde.
  • Bazı teknik karışıklıklardan dolayı aynı biletin iki kişiye satılması gibi olaylarla karşılaşılabilir.
  • Teknik bir altyapı sıkıntısı, kullanıcı ve satıcı arasındaki iletişimin kopmasına neden olabilir.
  • Alıcının bileti satın alırken yaptığı hatayı düzeltme işlemi zaman alabilir, hatta mümkün olmayabilir.

E-bilet Nasıl Kullanılır?

Elektronik bilet internet üzerinden dakikalar içerisinde satın alınabilir. Satın alma işlemi direkt olarak firmadan ya da firmanın anlaşmalı olduğu aracı kurum üzerinden gerçekleştirilebilir. Satın alma işleminin ardından satıcı bilete dair bilgileri dijital ortamda alıcıya ulaştırır. Dijital ortamda biletine ulaşan alıcı, bilete dair bilgileri akıllı telefonuna ya da bilgisayarına indirir. Biletin üzerinde yer alan QR kod, akıllı telefondan ya da çıktı üzerinden okutularak gişe geçişi gerçekleştirilir. Biletin içeriğine ve kullanıldığı alana göre QR kodun okutulmasının şekli değişebilir.

E-bilet satıcısı kurumların bilet satışı esnasında alıcılardan istediği bilgiler değişkenlik gösterir. Ancak standart olan bilgilerin başında; TC kimlik numarası, isim, soy isim, doğum tarihi bilgileri gelir. Biletin üzerinde ise seri ve sıra numarası bulunması zorunludur. Bilet üzerinde yer alacak bu numaralar, başvuru sırasında tespit edilir.

Elektronik Biletin Önemi Nedir?

Dijital teknolojilerin gelişmesiyle birlikte kullanıma giren elektronik bilet, önceleri sadece havayolu şirketleri tarafından tercih edilirken kullanım alanının hızla yaygınlaşmasıyla birlikte yeni bir sektör haline geldi. Öyle ki müşterilerini e-bilete yönlendiren şirketlerin sayısı artarken, bu alanda hizmet veren teknoloji şirketlerinin sayısında da ciddi bir artış söz konusu oldu. Elektronik bilet uygulaması geliştikçe, önceleri büyük bir sorun olan biletin bastırılması zorunluluğu da ortadan kalktı. Basılı biletle yapılan sahtecilik iş kolu da, biletlerin dijital ortamda hazırlanması ve kodlanması ile son buldu.

Elektronik bilet hizmeti verebilmek için birtakım şartların sağlanması ve izinlerin alınması zorunludur. Başvuru şartlar Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yer alan şartlara göre belirlenir. Elektronik bilet düzenlemek isteyen şirketler başvuru belgelerini tamamladıktan sonra inceleme yapılır ve izin çıkar. Bu izin doğrultusunda da bilet basımı ve satışı yapılır.

Elektronik Bilet Nereden Temin Edilir?

Elektronik bilet sadece kurumun kendisinden alınmaz. Elektronik biletin yaygınlaşmasıyla birlikte, bilet satışı yapan şirketler de ortaya çıktı. Elektronik bilet satışı yapan aracı kurumlar, kendi siteleri üzerinden anlaşmalı oldukları kurumların biletlerini satıyorlar. Ayrıca kendi bilet satış altyapısı olmayan şirketler, bu aracı kurumlar ile bilet satışını gerçekleştiriyorlar. Örneğin bir tiyatro grubu, bilet satışı yapan bir firma ile anlaşarak, kendi biletlerini bu firma üzerinden satışa çıkarabilir. Bu platformlarda bilet satışı yapacak olan kurum, bilet satışı için komisyon ödemek durumundadır. Aynı zamanda, platformların belirli bir kullanıcı datası olduğu için, etkinliğin duyulma şansı da artar. Böylece pazarda profesyonel satıcılar kadar amatörlerin de yer alma şansı olur.

Elektronik bilet kullanımının artmasıyla birlikte, bu alanda yapılan çalışmalar ile elektronik bilet alış ve satışının daha da yaygınlaşacağı muhakkak. Bilet tercihinde gişe kullananların ilk nedeni özellikle bilet alımı sırasında güvenlik zaafiyeti yaşanacağı düşüncesi. Bu durumda ise en büyük iş şirketlere düşüyor. Şirketlerin, müşterilerin kendi kendine bir güven oluşturmasını beklemek yerine, teknolojilerini geliştirerek güven veren çalışmalara imza atmaları büyük bir gereklilik.

Pasaport Kaç Günde Çıkar? Pasaportum Ne Zaman Gelir?

 

Alınan E-bilet Fatura Yerine Geçer mi?

E-biletiniz fatura yerine kullanılabilmektedir.

E-bilet Kullanım Süresini Uzatabilir miyim?

Aldığınız E-biletin kullanım süresini uzatmanız mümkündür.

Yazımızı Puanlamak İster misiniz ? [Total: 0 Average: 0]

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Elektronik Bilet (E-Bilet) Nedir? Avantaj ve Dezavantajları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir