Erken Emeklilik Hakkında Bilgiler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Erken Emeklilik Hakkında Bilgiler verdiğimiz bu yazımızda emeklilik şartlarından emeklilik yaşına kadar pek çok bilgi verdik. Aradıklarınızı yazımızda bulabilirsiniz.

Emeklilik birçoğumuz için bir hayal. Mesai saatlerinin yorgunluğundan bezmiş herkes için kendi planlarını uygulamaya koyacakları, emekli maaşları ile en huzurlu yıllarını geçirecekleri bir periyot ve biraz da çalışılan onca senenin bir nevi ödülü. Fakat diğer yandan, emeklilikte yaş sınırının gelmesi ile birlikte kafaları da oldukça karıştıran bir konu. Bu yazımızda sizler için erken emeklilikte son durum nedir, erken emeklilik şartları nelerdir, erken emeklilik ile ilgili hangi hukuki güncellemeler yapılmıştır, hangi yasalar geçerlidir gibi soruların cevaplarını derleyeceğiz. Erken emeklilik hakkında bilgileri öğrenmek istiyorsanız yazımızı mutlaka okumalısınız.

Makalede Neler Var?

Emeklilik Şartları Nelerdir?

Erken Emeklilik Nedir ve Şartları Nelerdir?

Emeklilik Yaşı Kaçtır?

Emeklilik Şartları Nelerdir?

Öncelikle en kaba haliyle emeklilik şartlarının neler olduğu konusunda bilgilendirme yapmak yerinde olacaktır. Emekliliğe hak kazanmış olabilmek için gerçekleştirmeniz gereken üç şart vardır;

  • Sigorta prim gün sayısını doldurmak,
  • Sigortalılık süresini doldurmak,
  • İstenilen yaş haddine erişmek.

Emeklilik ile ilgili her türlü sorunuzun netleşebilmesi için bu üç temel şartın ne anlama geldiğini biliyor olmanız oldukça önemlidir.

İlk olarak, prim gün sayısı neyi kastetmektedir sorusunu cevaplayalım. Bu kavram, hayatımıza 1999 yılında yapılan bir kanun değişikliği ile girmiş olup, emeklilikte “hizmet yılı” kavramını ortadan kaldırarak “malullük, yaşlılık ve ölüm sigortasına tabi olunan gün sayısı” anlamına gelen “prim gün” anlayışına geçişi temsil eder. İlgili kanunun uygulanmasında kişilerin sigorta başlangıç tarihleri esas alındığından, sabit bir prim gün sayısı yoktur. Yani 3600, 4500, 5400, 7000 prim günü gibi birbirinden farklı rakamlar duymanız çok normal çünkü emeklilik için istenilen şartları yerine getireceğiniz prim gün sayısı doğrudan sizin sigortalı bir işe ilk girdiğiniz yıl ile alakalıdır.

Sigortalılık süresi ise, yukarıda belirtmiş olduğumuz üç sigortanızın yani, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarınızın, başlangıç tarihi ile tahsis etmek üzere yazılı istekte bulunduğunuz tarih arasında geçen süredir. Burada önemli nokta şudur; bu süre, yalnızca sigortanızın başlangıç tarihinden tahsis istediğiniz yıl birbirinden çıkarılarak hesaplanır; ek herhangi bir işlem yapılmaz ve belirtilen aralıkta işsiz kaldığınız, sigortanızın devam etmediği periyotlar önemsizdir. Yine yukarıda belirttiğimiz 1999 tarihinde çıkan kanundan önce işe girenler için sigortalılık süresi 15 yıl iken, bu yasa değişikliği ile 25 yıla yükseltilmiştir. Ayrıca sosyal güvencesi SSK olan erkekler için 25 yıl faal olarak prim ödemesinin yapılmış olması önemli değilken (başka bir değişle işe ilk girdiği tarih esas alınırken), erkek memurlar ve serbest çalışanlar için 25 yıl aktif olarak prim ödemesinin yapılmış olması mecburidir.

Son olarak, istenilen yaş haddi ise doğrudan emekli olunmak istenen prim gün sayısına ve cinsiyete bağlıdır. Yani emeklilik için birden farklı yaş haddi söz konusudur. Ortak nokta ise, bazı özel memuriyetler hariç (üniversitelerde öğretim üyesi olmak gibi) 65 yaşını dolduran bireyler kanunen emekli edilir.

Erken Emeklilik Nedir ve Şartları Nelerdir?

Bu temel kavramların ardından erken emeklilik şartları sizler için daha anlaşılır olacaktır diye umuyoruz. Erken emeklilik kavramı, ilgili prim gün sayısını ve sigortalılık şartını yerine getirmelerine rağmen yaş haddine takılan bireyleri ilgilendiren bir kavramdır. Yani erken emeklilik, istenilen iki durum sağlanmış olmasına rağmen yaşınızın emekli olmak için “henüz genç” olarak değerlendirilmesidir diyebiliriz. Erken emeklilik son durum aşağıda belirteceğimiz üç temel periyot ile şekillenmiş olup, henüz herhangi bir kanuni değişiklik yapılmamıştır.

  • 1999 yılı öncesinde çalışmaya başlayanlar için, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim gününün doldurulması emeklilik için yeterlidir.
  • 1999-2008 tarihleri arasında işe girenler için yaş haddi erkeklerde 60, kadınlarda 58 olarak belirlenmiştir, yani bu yaşa erişmeden emekli olmanız söz konusu değildir.
  • 2008 yılından sonra işe girenler için ise basamaklı emeklilik sistemi oluşturulmuştur. Yani, SSK sigortalı bir erkek için, “2036-2037 yılları arasında emekli olacak ise 61 yaşında, 2038-2039 yılları arasında emekli olacak ise 62 yaşında” gibi her sene aşamalı olarak emeklilik yaşının artması ve nihayetinde 2044 ve sonrasında emekli olacak bireyler için 65’te emeklilik yaşının sabitlenmesi durumuna basamaklı emeklilik sistemi denir.

Emeklilik Yaşı Kaçtır?

2022 yılı erken emeklilik yaşı erkeklerde 55 yaştır. Erkekler için 60 yaşında emekli olmak demek 7000 prim gün ödemesi yapılması demektir. Kadınlarda erken emeklilik yaşı 50 dir. Bunun için kadınlarda 3600 gün prim ödemesi yapılması gerekmektedir. Kısacası prim gün sayısı dolduktan sonra emekli olabilirsiniz.

TC Kimlik No İle SSK Emeklilik Sorgulama

Yazımızı Puanlamak İster misiniz ? [Total: 0 Average: 0]

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Erken Emeklilik Hakkında Bilgiler

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir