Günde 1 Fincan Kahve Tüketmek Depresyona İyi Gelir mi?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kahve tüketimimin faydalarından söz eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Sena Çelebi; “Yapılan bazı çalışmalara göre günde 1 fincan kahve içmek, depresyon riskini yaklaşık yüzde 10 azaltmaktadır ve daha mutlu hissetmenizi sağlamaktadır. Araştırmacılar kahvenin bu etkisini kafeinden daha çok içerdiği antioksidanlara borçlu olduğunu vurgulamaktadır” ifadelerini kullandı.

Liv Hospital Gaziantep Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Sena Çelebi, 5 Aralık Dünya Kahve Günü nedeniyle kahve tüketiminin faydaları ve zararlarına ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Çelebi, kahve tüketiminin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça fazla olduğunu dile getirerek; “Özellikle ülkemizin başlıca kültürü olan Türk Kahvesi birçok ortamın vazgeçilmezidir. Kimi kişiler Türk Kahvesi ve diğer kahve çeşitlerini sade tüketirken kimileri de şekerli veya aromalı tüketmektedir ve bu tüketim giderek artmaktadır. Kahve, kafein haricinde yaklaşık 400 kimyasal, eser miktarda antioksidan, niasin, bazı mineraller, tanen ve karamelize olmuş şeker içermektedir. Kahvenin kendisi kalori içermez ancak süt, krema ve şeker eklenmesiyle kalorisi artmaktadır’.” açıklamasında bulundu.

“Kafein beyinde depresyon riskini azaltıyor”

Kafeinin uyku üzerindeki etkisinden bahseden Dyt. Çelebi, “Kafein beynimizde var olan ve uyumamızı sağlayan adenozin adlı bir molekülü bloke eder ve dolayısıyla bizi uyanık tutmaya yardımcı olur. Adenozin bloke olduğunda kafein beyinde depresyon riskini azaltan ve ruh durumunu iyileştiren dopamin ve glutamin adlı iki doğal uyarıcı molekülün üretilmesini sağlar. Sonuçta daha yüksek enerji seviyesine sahip olursunuz ve yüksek seviyelerde çalışma gücü elde edebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

“Günde 1 fincan kahve içmek mutlu hissettirir”

Spor yapan kişilerde özellikle yağ yakımını hızlandırmak amacıyla spordan en az 30-40 dakika önce kafein alınabileceğini belirten Dyt. Çelebi, “Spor öncesi alınan kafein yağ yakımını artırmakta ve performansı güçlendirmektedir. Yapılan bazı çalışmalara göre kahve içmek depresyon riskini azaltmaktadır. Günde 1 fincan kahve içmek depresyon riskini yaklaşık yüzde 10 azaltmaktadır ve daha mutlu hissetmenizi sağlamaktadır. Araştırmacılar kahvenin bu etkisini kafeinden daha çok içerdiği antioksidanlara borçlu olduğunu vurgulamaktadır” şeklinde konuştu.

“Fazla miktarda kahve tüketmek idrarla kalsiyum atımını arttırıyor”

Yüksek miktarda kahve tüketiminin zararları hakkında konuşan Dyt. Çelebi, aşırı kahve tüketiminin olumsuz etkilerini şu şekilde anlattı; “Kahve kan basıncını artırdığı için tansiyon yüksekliğine ve çarpıntıya neden olmaktadır. Uykuya dalmak zorlaşır ve uyku süreniz kısalabilir. İdrara çıkışı artırmaktadır ancak diüretik etki kafeinin miktarına bağlıdır. Kafein alımı artıkça, sıvı atım miktarı da artmaktadır. Bu durum erkeklerde prostat problemleri ile ilişkili olabilmektedir. Gebe ve emziren annelerin çok fazla kahve tüketmeleri düşük riskini artırmakta ve anne sütü üretimini olumsuz etkilemektedir. Bu yüzden gebe ve emziren anneler kahve tüketmek isterlerse kafeinsiz kahve tüketmeleri gerekmektedir. Çok fazla miktarda kahve tüketmek idrarla kalsiyum atımını artırmaktadır. Bu kaybı dengeleyebilmek için aşırı kahve tüketen kişiler, kalsiyum zengini besinlerden bol miktarda tüketmeye dikkat etmelidirler.”

“Günlük 2 fincandan fazla kahve içilmemeli”

Günlük kahve tüketim miktarına değinen Çelebi; “Kahve tüketiminin olumlu ve olumsuz etkileri göz önünde bulundurulduğunda günlük alınabilecek maksimum kafein için; kahve tüketiminizi günlük 2 fincanla sınırlı tutmanız sağlık için olumlu olacaktır. Kafeinsiz kahve tüketiyorsanız bu ölçü biraz daha artırılabilir” dedi. (Kaynak: İHA)

 
BİZİ TWİTTER'DAN TAKİP ET ►►►► https://twitter.com/personelilantc
BİZİ TELEGRAM'DAN TAKİP ET ►►►► https://t.me/personelilan
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Günde 1 Fincan Kahve Tüketmek Depresyona İyi Gelir mi?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir