Harçlar Hangi Bankaya Yatırılacak? (Adım Adım Üniversite Harçları)

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Harçlar hangi bankaya yatırılacak sorusunun yanıtı her yıl üniversite kayıt dönemi geldiğinde binlerce kişi tarafından aranıyor. Çünkü kayıt işlemleri gerekli ödemeler yapılmadığı takdirde tamamlanamıyor. Haliyle hem veliler hem de öğrenciler üniversite harç ücretleri hakkında bilgi edinmek istiyor. Aslında bu konuda kafa karışıklığı yaratan birkaç detay var. Bunlar konunun anlaşılmasını zorlaştırıyor ve kayıt döneminde bir telaş oluşmasına neden olabiliyor. Ama bu hususta endişelenmenize gerek yok. Çünkü biz sizlere üniversite ödemeleri hakkındaki tüm detayları tek tek açıklayacağız. Yazıda bahsedeceklerimizi şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Harç parası hangi bankaya yatırılacak? 
  • Üniversite harç nasıl ödenir? 
  • İkinci öğretim ücretleri nasıl ödeniyor?
  • Açıköğretim ve ikinci üniversite harç ödeme işlemleri nasıl yapılır?
  • Üniversite harcı ne zaman ödenir?
  • Üniversite harçları ne kadar?

Yazımız bittiğinde siz de üniversite harcı yatırma konusu hakkında merak ettiğiniz tüm noktaları öğrenmiş olacaksınız. Şimdi hemen harçların yatırılacağı banka konusuna bakalım.

Makalede Neler Var?

Harçlar Hangi Bankaya Yatacak?

Üniversite Harç Yatırma Nasıl Yapılır?

1. Ziraat Bankası Üniversite Harç Yatırma Nasıl Olur?

2. Vakıfbank Harç Yatırma Nasıl Yapılır?

3. Halkbankası Üniversite Harç Yatırma İşlemleri Nasıl Yapılır?

Üniversite Harçları Ne Zaman Ödenir?

Üniversite Harçları Ne Kadar?

Harçlar Hangi Bankaya Yatacak?

Her şeyden önce üniversite harçlarıyla ilgili belirtmemiz gereken bir nokta var. Çünkü burada bir kavram kargaşası söz konusu. Şöyle ki, aslında 4 yıllık eğitim hakkını doldurmayan birinci öğretim örgün eğitim lisans öğrencilerinin harç ödemesi kalktı. Bu öğrenciler artık yalnızca katkı payı olarak adlandırılan kısmı ödüyor. Hem harç hem katkı payı ödeyenlerse; ikinci öğretim, uzaktan eğitim ve açıköğretim öğrencileri.Ayrıca 4 yıllık lisans hakkını dolduran, yani okulu uzatan, birinci öğretim öğrencileri de hem harç hem katkı payı ödüyor.

Halk arasında bu iki ödemenin toplamı üniversite harcı olarak tanımlanıyor. Biz de yazımızda vereceğimiz tüm detayları genel olarak tüm üniversite öğrencilerinin izlemesi gereken ödeme adımları olarak anlatacağız. Ama önden bu bilgiyi vermek istedik. 

Şimdi hemen banka konusuna gelelim. Üniversite harçlarının sabit olarak yatırıldığı bir banka yok. Çünkü her okulun kendi anlaşması var. Ama en çok harç ödemesi anlaşması olan 3 banka var. Bunlar:

  • Ziraat Bankası 
  • Halkbank
  • Vakıflar Bankası

Bu 3 bankanın birçok okulla anlaşması var. Bunun dışında Türkiye İş Bankası da birçok üniversitenin ödemelerini alıyor. Burada en sağlıklı bilgiyi kayıt yapılacak okulun internet adresi üzerinden edinebilirsiniz. Ama biz kısaca en çok merak edilen okullardan bahsedelim: 

  • Hem Anadolu Üniversitesi hem de Atatürk Üniversitesi AÖF harç ücretleri, Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank’a yatırılabiliyor. 
  • Anadolu Üniversitesi ikinci üniversite harçları için de bir önceki madde geçerli. 
  • İstanbul Üniversitesi hem örgün eğitim hem de ikinci üniversite harçları Halkbank’a yatırılıyor.
  • Marmara Üniversitesi harçları Yapı Kredi’ye yatırılıyor.
  • İstanbul Teknik Üniversitesi harçları Vakıfbank’a yatırılıyor.

Birkaç örnek verdik. Şimdi harç nasıl yatırılır, ona bakalım.

Üniversite Harç Yatırma Nasıl Yapılır?

Üniversite harçları için anlaşmalı bankaların şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı kullanılabilir. Tabii bu ödeme aşamalarında bankanın müşterisi olmanıza gerek yok. Ama bu noktada belirtmemiz gereken hususlar var:

  • İlgili bankanın herhangi bir şubesine giderek harç ödeyebilirsiniz.
  • Eğer imkan tanıyorsa ATM’lerde kartsız işlemden müşteri olmadan da harç ödeyebilirsiniz.
  • Fakat internet bankacılığı için o bankanın müşterisi olmanız gerekiyor. Bu nedenle kayıt yaptıracağınız okulun anlaşmalı olduğu bankanın müşterisi değilseniz, internetten ödeme seçeneğini kullanamazsınız. 

Bahsettiğimiz yöntemler tüm üniversite ödemeleri için geçerli. Yani birinci öğretim, ikinci öğretim, açıköğretim, uzaktan eğitim, ikinci üniversite… Hepsi için önemli olan anlaşmalı bankayı bilmek. Sonrasında uygun yöntemle harç yatırma işlemini yapabilirsiniz.

Biz şimdi en çok kullanılan 3 banka hakkında konuşalım. Bu bankalara harç yatırmak için ne yapmak gerekiyor, ona bakalım. Ziraat Bankası ile başlayalım.

1. Ziraat Bankası Üniversite Harç Yatırma Nasıl Olur?

Ziraat Bankası’nın anlaşmalı olduğu üniversitelerin ödemelerini şubeler, ATM ve internet bankacılığı aracılığıyla yapabilirsiniz.

  • Şubeden işlem yapmak için size en yakın Ziraat Bankası şubesine adına harç yatıracağınız öğrencinin kimlik bilgileriyle beraber gitmeniz gerekiyor. Size en yakın Ziraat Bankası şubesinin adres bilgilerine ulaşmak için bölüm sonunda verilen linki kullanabilirsiniz.
  • ATM’den işlem yapmak da oldukça kolay. Yine bölüm sonunda verilen linkten size en yakın ATM’nin nerede olduğu öğrenebilirsiniz. Burada “Kartsız İşlemler” menüsünden “Eğitim Ödemeleri” kısmını seçerek üniversite harcınızı yatırabilirsiniz. Parayı yatırdıktan sonra makbuzu almayı unutmayın. 
  • İnternet bankacılığını kullanarak ödeme yapacaksanız bankanın müşterisi olmanız gerekiyor. Sisteme giriş yaptıktan sonra menüden sırayla “Ödemeler – Eğitim, Sınav ve Üniversiteler – Üniversite Harç Ödemeleri” şeklinde ilerleyerek ödeme işleminizi tamamlayabilirsiniz. Tabii işlem sonrasında dekontu bilgisayarınıza kaydetmeyi unutmayın. 

Ziraat Bankası harç ödemelerine baktık. Şimdi Vakıflar Bankası’na geçelim.

Size en yakın Ziraat Bankası şube ve ATM bilgilerine ulaşmak için TIKLAYINIZ!

2. Vakıfbank Harç Yatırma Nasıl Yapılır?

Vakıfbank da harç ödemesi için hem şube hem ATM hem de internet bankacılığı seçeneği sunuyor.

  • Bölüm sonunda verilen linki kullanarak size en yakın Vakıfbank şubesini öğrenebilirsiniz. Şubeye bizzat giderek harç ödemesi yapabilirsiniz.
  • Vakıfbank ATM’lerinden kartsız işlemler menüsünde yer alan “Ödemeler” kısmının altındaki “Üniversite” seçeneğini seçerek harç ödemesi yapabilirsiniz. Aynı işlemi kart kullanarak da gerçekleştirebilirsiniz. Size en yakın ParaBankomat’ın (Vakıfbank ATM’lerine verilen ad) nerede olduğunu öğrenmek için bölüm sonundaki linki kullanabilirsiniz. İşleminiz bitince makbuzu almayı unutmayın.
  • Vakıfbank müşteriyseniz, harç ödemeleri için internet bankacılığını da kullanabilirsiniz. Ödemeler menüsünden eğitim masrafları kısmını seçerek ilerleyebilirsiniz. İşlem sonrasında dekondu bilgisayarınıza kaydetmeyi ihmal etmeyin. 

Şimdi sırada üniversite harç ödeme Halkbank ile nasıl yapılıyor sorusunun yanıtı var.

Size en yakın Vakıfbank şubesi ve ATM bilgilerine ulaşmak için TIKLAYINIZ!

3. Halkbankası Üniversite Harç Yatırma İşlemleri Nasıl Yapılır?

Halkbank şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı harç ödemelerinde kullanılabiliyor.

  • Size en yakın Halkbank şubesine giderek harç ödemesi yapabilirsiniz. Şubelerin adres ve iletişim bilgilerine ulaşmak için bölüm sonunda verilen linki kullanabilirsiniz.
  • ATM’lerden “Ödemeler” menüsünü seçerek kartlı ya da kartsız bir şekilde harç ödemesi yapabilirsiniz. İşlem sonrasında makbuzu almayı ihmal etmeyin.
  • Halkbank müşterileri harç ödemesi için internet bankacılığını da kullanabilir. Menüdeki ödemeler seçeneğinden üniversite harçlarını ödeyebilirsiniz. İşlem sonrasında ödeme yaptığınızı kanıtlayan dekontu bilgisayarınıza indirerek çıktısını alabilirsiniz. 

Buraya kadar harçların nasıl ödeneceği konusunu açıkladık. Şimdi üniversite harç ödeme tarihleri hakkında konuşalım.

Size en yakın Halkbank şube ve ATM bilgilerine ulaşmak için TIKLAYINIZ!

Üniversite Harçları Ne Zaman Ödenir?

Üniversite harç ödeme tarihleri kayıt durumuna göre değişir. Şöyle ki:

  • Yeni kayıtların harç ödeme tarihi kayıt tarihleri ile aynıdır. 
  • Kayıt yenilemede ödenecek harçların tarihleri ise okulların akademik takviminde açıklanır. Genellikle eylül ayının 2. ve 3. haftası kayıt yenileme zamanı olduğu için harçlar da bu dönemde ödenir.
  • Açıköğretim kayıt tarihleri genelde daha geçtir. Örnek olması açısından “2020 yılında açıköğretim harçları ne zaman yatırılacak?” sorusuna yanıt verelim. 2020 AÖF harç paraları ödeme aralığı, 15 Ekim – 25 Ekim.

Yeni kayıt yaptıracak ya da kayıt yenileyecek öğrenciler belirtilen tarihler arasında harç ödemesi yapmazsa, cezalı ödemeya kalır. Cezalı ödeme süresi içerisinde de ödeme yapılmazsa, kayıt işlemleri tamamlanamaz.

Ödeme tarihleri hakkında da konuştuk. Son olarak harç miktarlarına değinelim.

Üniversite Kayıtları Nasıl Yapılır?

Üniversite Harçları Ne Kadar?

Size yazının başında belirtmiştik. Harç ve katkı payı ödemesi aslında birbirinden farklı. Bu nedenle ödemeler de oldukça değişken. Ama konuyu şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Tüm öğrenciler katkı payı öder.
  • 4 yıllık lisans eğitimi alan birinci öğretim öğrencilerinin 4 yıl boyunca harç ödemeden, yalnızca katkı payı ödeyerek, eğitim alma hakkı bulunur. Bu süre dolduğunda mezun olamayan öğrenciler kayıt yaptırırken hem harç hem katkı payı öder.
  • İkinci öğretim öğrencileri hem harç hem katkı payı öder.
  • Açıköğretim öğrencileri de hem harç hem katkı payı öder.
  • Üniversite harçları eğitim alınılan bölüme göre değişir. Örneğin, diş hekimliği harcı mühendislik harcından daha yüksektir.
  • Üniversite harç hesaplama ve karar verme işlemlerini YÖK yapar.
  • Üniversite harç sorgulama işlemi için yapılacak en iyi şey, kayıt yaptırılacak ya da kayıt yenilenecek okulun internet sitesini takip etmektir. .

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi harç ücretleri sayfasını görüntülemek için TIKLAYINIZ!

Üniversite Kaç Yıl Uzatılabilir?

Üniversite harç ödemeleri ile ilgili tüm detayları sizlerle paylaştık. Şimdi konuştuğumuz önemli noktaların özetini yapalım:

  • Üniversite harçları ilgili kurumların anlaşmalı olduğu bankalara ödenir.
  • Bu bankaların şubeleri, ATM’ler ve internet bankacılığı hizmetleri harç ödeme işlemleri için kullanılabilir.
  • Harç ödemelerinin en çok yapıldığı bankalar, Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’tır.
  • Üniversite harç ödemesi sonrasında makbuz veya dekont alınmalıdır.
  • Üniversite harç ödeme tarihleri her yıl değişir. Okulların internet siteleri takip edilerek güncel bilgiler alınabilir.
  • Üniversite harç miktarları eğitim şeklinde ve bölüme göre değişir.

Siz üniversite harç yatırma işlemlerini pratik buluyor musunuz? Yoksa daha hızlı ve farklı bir sistem olmasını mı isterseniz? Konu hakkındaki düşüncelerinizi yorumlar kısmına yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz.

Sizlere her konuda en güncel ve detaylı bilgilerin yer aldığı yazılar sunmaya çabalıyoruz. Bu aşamada bizlere öneri ve görüş bildirmek isterseniz iletişim sayfamızı ve yorumlar kısmını kullanabilirsiniz. Facebook sayfamızı takip ederek yayınladığımız yazılardan anında haberdar olabilirsiniz.

Öğrenim-Öğrenci Belgesi Nasıl Alınır? 

Diploma İçin Vekalet Nasıl Verilir?

Eşdeğer Diploma Programı Ne Demek? 

KKTC Uyruklu Kontenjan Nedir?

Yazımızı Puanlamak İster misiniz ? [Total: 0 Average: 0]

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Harçlar Hangi Bankaya Yatırılacak? (Adım Adım Üniversite Harçları)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir