Herkesin Bilmesi Gereken 20 Basit Trafik Kuralı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Herkesin Bilmesi Gereken 20 Basit Trafik Kuralı; Ülkemizde her yıl binlerce kişi trafik kazası sonucu hayatını kaybetmektedir. Oysa ki kurallara uyarak bu ölümleri engelleyebilir ve hem kendimizin hem de karşımızdakinin can güvenliğini koruyabiliriz. Trafik kuralları; seyir halindeki sürücülerin ve yayaların uyması gereken, uyulmaması halinde cezai karşılığı olan kurallardır. Bu kurallar hayatımızı güvence altına alırken trafikte yer alan tüm sürücü ve yayaların hayatlarını korumak için sürekli olarak güncellenmekte. Trafik kuralları nelerdir sorusunun cevabının herkes tarafından bilinmesi bu noktada kilit rol oynuyor. Bu kuralları eksiksiz bir şekilde bilmek ve uygulamak her sürücünün ve yayanın görevi. Ancak ülkemizdeki trafik kazalarının gerekçeleri gösteriyor ki çoğu sürücü ve yaya trafik kurallarından haberdar değil. Ya da haberdar olsalar bile ortaya çıkabilecek sonuçların farkında değiller ve cezai yaptırımlar konusunda bilgisizler.

Güncel trafik kurallarını takip ederek cezalardan korunurken, trafikte yer alan tüm canlıların da hayatı güvence altında olmuş olur. Araç kullanmak bilinç gerektirir. Her sene trafik kuralı ihlalleri yüzünden binlerce kaza gerçekleşiyor. Bu sebeple herkese trafik kurallarına uymalarını tavsiye ederiz.

Trafik Cezası Taksitlendirmesi Hangi Yollar İle Mümkün?

Makalede Neler Var?

Can ve Mal Kaybı Yaşanmaması Adına Bilinmesi Gereken Temel Trafik Kuralları

Sağa Dönüşlerde Geçiş Hakkı Yayalarındır

Yaya Geçitlerine Yaklaşırken Yavaşlamalısınız

Sürekli Olarak Takip Mesafenizi Korumalısınız

Trafik İşaretlerini Kontrol Edin

Hız Limitlerini Bilin

Sadece Uyarı Maksatlı Korna Kullanın

Aracınızın Bulunduğu Şeride Dikkat Ediniz

Trafik Sigortanızı Yaptırın

Alkollü Araç Kullanmayın

Emniyet Kemerinizi Takın

Hatalı Sollamadan Kaçının

Kış Şartları İçin Hazırlıklı Olun

Araçlarınız Bakımlı ve Trafiğe Hazır Olsun

Park Ettiğiniz Yere Dikkat Edin

Çevreyi Rahatsız Edecek Modifikasyonlardan Uzak Durun

Trafik Işıklarına Uyun, Kırmızıda Durun

Sinyal Lambalarınızı Kullanın

Cep Telefonunuzu Kullanmayın

Aydınlatma Elemanlarınızı Düzenli Kontrol Edin

Uzun Mesafeli Yolculuklardan Evvel İyice Dinlenin, Uyanık Olun

Hız Sınırını %50 Üzerinde Aşmanın 2023 Yılı İçin Cezası Nedir?

2023 Kırmızı Işıkta Geçme Cezası Nedir?

Can ve Mal Kaybı Yaşanmaması Adına Bilinmesi Gereken Temel Trafik Kuralları

Sağa Dönüşlerde Geçiş Hakkı Yayalarındır

Sürücülerin yayalara saygı göstermesi gereklidir. Trafik kurallarınca sürücüler, yaya geçidinin olduğu sağa geçişlerde yayaya yol vermek zorundalar. Bu öncelik trafik ışığının olmadığı yerlerde ya da sürücülere yeşil ışık yandığı durumlarda da geçerlidir. Çok sık unutulan bu kuralın ihlal edilmesi halinde cezai yaptırımlarla birlikte can kaybının yaşanacağı kazalar ortaya çıkabilir.

Yaya Geçitlerine Yaklaşırken Yavaşlamalısınız

Yaya geçitlerinden yaklaşık 150 metre önce yaya geçidine yaklaşıldığına dair tabelayla sürücüler uyarılır. 3 şeritli yollar da dahil olmak üzere yaya geçitlerinin bulunduğu yerlerde öncelik yayalarındır. Yaya geçidi levhası gören sürücü hızınızı düşürmelidir. Böylece yayaların güvenle karşıdan karşıya geçtiklerinden emin olunabilir.

Sürekli Olarak Takip Mesafenizi Korumalısınız

Maalesef ülkemizde trafiğin yoğun olduğu şehirlerde takip mesafesi kuralına uymayan sürücülerin ve bu kuralın ihlali sonucu oluşan kazaların sayısı çok yüksek. Hangi yolda olunduğu fark etmeksizin seyir halindeki iki araç arasında en az 1 otomobil mesafesi kadar yer bırakılması, ani frenlemelerde durabilmeye olanak tanır.

Trafik İşaretlerini Kontrol Edin

Yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçebilmek için, yol kenarlarına konumlandırılmış uyarı levhaları kontrol edilmelidir. Bu levhalar yolun ilerisinde ne olduğunu, rota üzerinde hangi davranışların yasaklandığını gösteren uyarılardır. Levha ile gösterilmiş kurallara uymayan sürücüler trafik denetimlerinde cezalandırılır.

Hız Limitlerini Bilin

Her yolun hız limiti farklıdır. Bu limitler yolun kapasitesine, yolun sonunda bağlandığı diğer yolun durumuna ya da yaya geçidi sayısına göre değişiklik gösterebilir. Hız denetimleri sıklıkla yapılıyor ve her sene milyonlarca hız limiti aşımı cezası kesiliyor. Meblağ olarak çok yüksek faturalarla karşılaşmamak için hız limitlerinin bilinmesinde yarar var.

Sadece Uyarı Maksatlı Korna Kullanın

Seyir halindeyken sıklıkla korna kullanmaktan kaçınılmalıdır. Korna, sadece sürücüleri ve yayaları uyarmak için gerektiği durumlarda kullanılmalıdır. Özellikle rotanın üzerinde hastane, okul, huzur evi gibi sessizlik gerektiren noktalar bulunuyorsa bu konuda ekstra dikkatli olunmalıdır. Bu rotalarda trafik denetimleri sıklıkla yapılıyor ve gereksiz korna kullanan sürücülere ceza yazılabiliyor.

Aracınızın Bulunduğu Şeride Dikkat Ediniz

Birden fazla şeridi bulunan yollarda, trafiğin yavaş tarafı her zaman sağ şerittir. Sol şerit ise sollamalar, yol verilmesi gereken araçlar ve acil durumdaki vasıtalar için boş bırakılmalıdır. Günümüzde modern yollarda yolun en sağında sarı çizgilerle belirtilen güvenlik şeritleri mevcut. Bu şeritler ambulans, itfaiye, kolluk kuvvetleri gibi birimlerin araçları için ayrılır. Çok sık denetlenen güvenlik şeritleri yüzünden yüklü trafik cezalarıyla karşılaşılabilir.

Trafik Sigortanızı Yaptırın

Günümüzde trafik sigortası yaptırmak zorunlu. Trafik sigortası karşı tarafın haklarını koruyan bir güvencedir. Kaza durumunda karşı tarafın maddi zararını karşılayan trafik sigortasını yaptırmamak yasa dışıdır ve cezai yaptırımları bulunur. Bu sebeple aracın satın alındığı  andan itibaren trafik sigortası yaptırılmalıdır.

Alkollü Araç Kullanmayın

Alkol refleksleri zayıflatır ve dikkat dağınıklığına sebep olur. Trafik ise dikkatin ve reflekslerin birleşip araç ile harekete geçtiği yerdir. Alkollüyken yapılacak kazada alkollü kişi %100 oranda suçlu bulunur. Bu kişinin hem ehliyeti elinden alınır hem de maddi cezalarla karşılaşır.

Emniyet Kemerinizi Takın

Ülkemizde en çok ihlal edilen kuralların başında gelen emniyet kemerinin ihmal edilmesi, kazalarda can kaybı yaşanmasındaki en büyük faktör. Emniyet kemerleri kaza sırasında ön cama doğru oluşan hareketi engeller ve kişiyi koltukta sabit tutar. Emniyet kemerinin takılmadığı durumda baş bölgesi direksiyona çarpabilir, ivmenin yüksek olduğu kazalarda ön cama çarpıp aracın içerisinden dışarı uçulabilir. Trafik denetimlerinde emniyet kemersiz yakalanmanın maddi cezai yaptırımı da bulunuyor.

Hatalı Sollamadan Kaçının

Seyir halindeyken oluşan kazaların en büyük sebeplerinden biri de hatalı sollamadır. Öndeki aracın yavaşlaması, şeridin kapalı olması gibi nedenlerle sol şeride çıkan sürücülerin yaptığı genel hata dikiz aynalarını ve sinyalleri kullanmamak. Bu basit hata yüzünden her sene binlerce kaza gerçekleşiyor. Günümüzde trafik denetimleri mobil ekipler tarafından sıkılıkla yapılıyor ve her sene hatalı sollama yüzünden binlerce ceza kesiliyor.

Kış Şartları İçin Hazırlıklı Olun

Araç sahipleri mevsimsel faktörleri takip etmek zorundadır. Karayolları Trafik Kanunu gereği kış aylarında kar zinciri bulundurmak zorunlu hale getirildi. Buzlanmış yollarda kar zinciri hem vakit hem de hayat kurtaran bir aksesuardır. Bu sebeple özellikle kış mevsiminde her daim bagajda kar zinciri bulundurulmalıdır.

Araçlarınız Bakımlı ve Trafiğe Hazır Olsun

Her aracın belirli zamanlarda bakımdan geçmesi gerekir. Motor aksamı bakımı aksatılırsa yangınlara sebebiyet verebilir. Fren aksamındaki bakımsızlık fren mesafesinin artmasına sebep olur. Bu da yoğun trafikli bölgelerde kazaların kaçınılmaz olduğu anlamına gelir. Kazalarda suçlu duruma düşmemek için her zaman bakımlı araçlarla yola çıkılmalıdır.

Park Ettiğiniz Yere Dikkat Edin

Trafiğin akışına engel olacak yerlere, özel mülk sınırlarına, engelliler için ayrılmış alanlara park etmek yasaktır. Bu alanlar dışında park yasağı olan yerler trafik levhalarıyla bildirilir. Bu yasaklar kesindir ve çiğneyen kişinin aracı çekilebilir ya da plakasına ceza kesilebilir.

Çevreyi Rahatsız Edecek Modifikasyonlardan Uzak Durun

Trafikte seyrederken yol etrafında ikamet eden ya da yaya durumdaki insanları, trafikteki diğer sürücüleri olumsuz anlamda etkilememek için yüksek sesli egzoz gibi modifikasyonlardan uzak durulmalıdır. Trafik denetimlerinde sıkça işlem gören bu modifikasyon yüzünden trafikten men edilen araçlar dahi mevcuttur.

Trafik Işıklarına Uyun, Kırmızıda Durun

Trafik ışıkları sürücülerin ve yayaların güvenle seyahat edebilmesi ve trafik akışının düzgün sağlanabilmesi için var. İhlal eden sürücüler için gerek kameralı sistemlerle gerekse de mobil birimlerle cezalandırma işlemi uygulanmakta. Bu ışıklara uyulmadığı takdirde hem kişi kendisiyle birlikte başkalarının da hayatlarını tehlikeye attığının bilincinde olmalıdır.

Sinyal Lambalarınızı Kullanın

Dönüşlerden ya da şerit değişikliklerinden en az 50 metre önce sinyal lambası yakılarak arkadaki ve öndeki sürücü uyarılmalıdır. Bu sayede dönüşler güvenle gerçekleştirilirken arkadaki sürücülerin de takip mesafesini koruyabilmesine olanak sağlanmış olur. Sinyal lambasının kullanılmaması olası bir kazada suçlu gösterilme sebebidir.

Cep Telefonunuzu Kullanmayın

Sürüş anında dikkati dağıtacak her türlü faktörden uzak durulmalıdır. Yolculuk sırasında şayet telefon çaldıysa güvenli bir şekilde sağ şeride geçmeye çalışılmalı ve duraklama yapılabilecek uygun bir yer aranmalı. Sürüş esnasında telefon kullanmak yasaktır ve ihlali halinde cezai yaptırımları mevcuttur.

Aydınlatma Elemanlarınızı Düzenli Kontrol Edin

Arkadaki aracın seyir halindeki davranışlardan haberdar olabilmesi adına stop lambaları sürekli olarak kontrol edilmelidir. Ön far grubunda ise uzun ve kısa hüzmeli far ampuller düzenli olarak değiştirilmeli ve far ayarı yaptırılmalı. Bu kontrollerin ihmal edilmesi halinde trafik denetimlerde cezayla karşılaşma olasılığı yüksektir.

Uzun Mesafeli Yolculuklardan Evvel İyice Dinlenin, Uyanık Olun

Şehirler arası yollarda yorgunluk en büyük kaza sebebidir. Eğer çok uzun süredir yolculuk yapılıyorsa, muhakkak bir yerde dinlenilmelidir. Yorgunluk sebebiyle ortaya çıkması muhtemel trafik kazaları üzücü sonuçlar doğurabilir.

Alo Trafik Şikayet Numaraları – Whatsapp Şikayet Hattı

 

Hız Sınırını %50 Üzerinde Aşmanın 2023 Yılı İçin Cezası Nedir?

Hız sınırının %50 üzerinde aşma durumunun cezası 4.064 TL dir.

2023 Kırmızı Işıkta Geçme Cezası Nedir?

Kırmızı ışıkta geçme cezası 951 TL olarak belirtilmiştir.

Yazımızı Puanlamak İster misiniz ? [Total: 0 Average: 0]

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Herkesin Bilmesi Gereken 20 Basit Trafik Kuralı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir