HGS Ceza Affı Çıkacak mı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HGS Ceza Affı Çıkacak mı? HGS borçları siliniyor mu, HGS cezaları ödenmezse ne olur, HGS cezaları yapılandırma hakkında detaylar nelerdir gibi pek çok soruyu sizler için cevapladık.

Eylül 2012’den beri hayatımızda olan ve hem köprülerde hem de otoyollar üzerinde geçişlerin daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan, gişe önlerindeki kuyrukları ve gereksiz dur kalk eylemlerini ortadan kaldıran Hızlı Geçiş Sistemi, sürücülerin işini birçok konuda kolaylaştırdı. Fakat uzun yıllar boyunca gişelerden nakit ödemeyle geçmeye alışan birçok eski sürücü hala yeni sisteme tam olarak adapte olamadı ve geçiş ihlalleri yüzünden çeşitli kötü durumlarla karşı karşıya kalmaya devam ediyorlar.

Önceden yükleme mantığıyla çalışan bu sistemde sürücüler HGS gişelerinden sorunsuz ve yasal yollarla geçebilmek için bir etiket satın alarak aboneliklerini başlatırlar. Daha sonra abonelik hesaplarına önden belli bir para yüklemesi yaparlar ve bu para onların bakiyesini temsil eder. Gişelerden yapılan her geçiş, o gişenin ücreti kadar paranın bakiyeden düşmesine sebep olur. Bakiyenin gişeden geçerken yetersiz olması durumunda ise geçiş ihlali ortaya çıkar ve sürücüler bu ihlalin birkaç katı para cezasına çarptırılır. Karayolları Genel Müdürlüğünün internet üzerinden sağlamış olduğu servisleri kullanarak HGS bakiyelerini sorgulayan sürücüler, bu tip ihlaller yüzünden ceza alma ihtimallerini ortadan kaldırıyorlar ve düzenli olarak bakiyelerini güncelleyerek sorunsuz bir şekilde gişelerden geçmeye devam ediyorlar. Fakat daha önceden herhangi bir sebep yüzünden HGS cezası yemiş olanlar gündemi takip ederken “Af çıkacak mı?” diye düşünmekten kendilerini alıkoyamıyorlar.

Makalede Neler Var?

HGS Borçları Siliniyor mu?

HGS Cezalarına Af Geldi mi?

HGS Cezaları Yapılandırma Hakkında Detaylar

HGS Cezaları Ödenmezse Ne Olur?

HGS Borçları Siliniyor mu?

HGS borçlarının silinmesi bir “af” mantığına dayanmıyor, aksine belli aksilikler yüzünden ortaya çıkan durumlardaki mağduriyetlerin ortadan kaldırılmasına dayanıyor. Hızlı Geçiş Sistemi’nde yaşanan bazı sorunlar yüzünden kimi sürücüler söz konusu gişeden belirtilen saat ve tarihte geçmedikleri halde bazı cezalarla karşılaştılar ve bunları ödemek durumunda kaldılar. Bu durumun önüne geçmek için geçiş ihlalinin haksız olduğunu düşünen araç sahipleri için dilekçe, telefon ya da elektronik posta aracılığıyla HGS cezasına itiraz etme şansı tanınmaya başlandı. Eğer cezanın yazıldığı tarihte o gişeden geçmediyseniz itiraz dilekçenizde bunu doğru bir şekilde anlatarak borcunuzu sildirebilir ve mağdur olmaktan kurtulabilirsiniz.

HGS borçlarının silinmesine dayalı ikinci bir nokta ise “uyarılma” noktasına dayanıyor. Sistem yürürlüğe girdikten kısa bir süre sonra yapılan güncellemeye göre Hızlı Geçiş Sistemi kapsamında çalışmakta olan gişelerin herhangi birinden geçiş ihlali yaptığınız durumda bu ihlalden doğan ceza ile ilgili Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından bildirilmek durumundasınız. KGM, geçiş ihlali yapan aboneler posta, elektronik posta ya da SMS yoluyla cezanın haberini vermek zorunda. Haberi almanızın ardından 15 gün içerisinde cezayı ödemeniz halinde toplam ceza bedelinin yüzde 25’i tutarında indirimden faydalanabilirsiniz. Bunun yanı sıra son ödeme tarihini geçtikten sonra cezanıza sürekli gecikme bedeli eklenecek ve ceza sürekli kabaracaktır.

Dolayısıyla KGM size ceza bildirisi göndermediği zaman indirimden yararlanma şansınız yok oluyor ve haberiniz olmadığı için cezayı ödemediğinizden sürekli gecikme bedelleri uygulanıyor. Kurum tarafından size bir uyarı verilmediğine yönelik itiraz talebinde bulunursanız cezanızın sadece ana parasını öder, gecikme bedeli ödemekten kurtulursunuz.

HGS Cezalarına Af Geldi mi?

HGS cezalarıyla ilgili 2022’de önemli gelişmeler yaşandı. Önceden HGS gişelerinden yapılan ihlalli geçişler, geçiş ücretinin on katı ile cezalandırılırken bu cezalar artık ücretin dört katı tutarında olacak. Bununla beraber Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı indirilen cezaların 36 aya kadar taksitler halinde ödenebileceğine yönelik de bir açıklama yaptı.

Dolayısıyla geçmişe dönük bir HGS borcunuz varsa bu borcun onda altısını ödemek durumunda kalmayacak, sadece onda dördünü ödeyeceksiniz. Bu borcu da dilerseniz 36 aya kadar taksit halinde ödeyebilirsiniz.

Bakanlık, yapmış olduğu açıklamada şimdiye kadar biriken 900 milyon Türk Lirası tutarındaki HGS borcunun yüzde atmışından vazgeçtiklerini, vatandaşlardan ise kalan borcu ödemeleri gerektiğini söyledi. Affa ve indirime rağmen borç ödenmemeye devam ederse gecikme bedelleri de otomatik olarak uygulanacak ve borç yeniden kabaracaktır.

HGS Cezaları Yapılandırma Hakkında Detaylar

Yürürlüğe giren ve Resmi Gazete’de detayları paylaşılan 6736 numaralı yapılandırma kanunu, borç yapılandırmalarıyla birlikte geçmiş dönemler adına matrah artırımı, yurt dışı ve yurt içi varlıkların milli ekonomiye dahil edilip kazandırılması gibi mevzularda düzenlemeler yapılmasına olanak sağlamıştır. Kanun kapsamında Hızlı Geçiş Sistemi’ni ilgilendiren maddeler şu şekildedir:

Karayolu geçiş ücretleri, HGS ücretleri ve trafik para cezalarıyla bunlara bağlı olarak meydana gelen cezalar gecikme faizleri ve zamları kapsamında yer almaktadır.

Haziran 2016’dan önce kesilen karayolu geçiş ücretleri, trafik para cezaları ve HGS ücretleri ile bunlardan kaynaklanan idari para cezaları, yapılandırma kapsamına dahil edilmiştir.

HGS cezalarının yapılandırılması konusunda yukarıdaki kanunla beraber yapılan duyurudan yola çıkarak yapılanmasına yönelik talep oluşturulan borcun tümünün, kanunda belirtilen şart ile süreler dahilinde peşin olarak ödenmesi durumunda hesaplanmış güncel faizin yüzde ellisinin silinmesi mümkündür. Diğer taraftan yapılandırmayla alakalı olarak gündeme gelen borcun ana paralarında herhangi bir indirimin söz konusu olması mümkün değildir. Yapılandırma durumunda bu borcun aslına uygulanmış olan gecikme cezası, zammı ya da faizi ve bunlara bağlı olarak oluşan vergi cezalarının da tümünün silinmesi mümkündür. Bunların yerine enflasyon oranı ve yurt içi ÜFE oranları seviyesinde, yani daha düşük miktarlara eşit olan bir güncelleme faizi hesaplanacak ve borç toplamının üç seneye yayılan taksitler halinde ödenmesi mümkün olacaktır.

HGS Cezaları Ödenmezse Ne Olur?

HGS kapsamında çalışan gişeler üzerinden yapılan kaçak geçişler ve ihlalli geçişler, para cezasına tabidir. Bu para cezasının kurum tarafından bildirilen tarihler içerisinde ödenmemesi halinde, son ödeme tarihinin üzerinden geçen her süre, gecikme faizi ve cezası ile borcun katlanmasına sebep olacaktır.

Borcunu ilk 15 gün içinde ödeyen sürücüler yüzde 25’lik bir indirimden faydalanırken zamanını geçiren ve ödememeye devam eden sürücüler ise daha ağır paralar ödemek durumunda kalırlar. Cezanın ödenmemesinin üzerinden belli bir süre geçtikten sonra kurum size tekrar bir hatırlatma mesajı atar ve yine borcunuzu ödememeye devam ederseniz farklı uygulamalar söz konusu olabilir.

Herhangi bir banka hesabınızda borcunuzu karşılayacak kadar para bulunuyorsa bu para otomatik olarak Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından alınabilir. Eğer banka hesaplarınızdaki para borcunuzu karşılamazsa bu sefer haciz işlemlerinin önü açılacaktır. Borcunuzu karşılayacak miktarda mal ya da kıymetli eşyanız haciz memurları tarafından alınarak borcun kapatılması sağlanacaktır. Borcun hiçbir şekilde ödenememesi ve üzerinden geçen zaman dilimine rağmen araç sahibinin herhangi bir iyi niyet göstermemesi halinde hapis cezasına varan sonuçlar da doğabilmektedir.

HGS Geçiş İhlali Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Yazımızı Puanlamak İster misiniz ? [Total: 1 Average: 4]

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
HGS Ceza Affı Çıkacak mı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir