Hız Sınırı İhlali Cezası Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hız Sınırı İhlali Cezası Nedir? Radar Cezası Ne Kadar? Radar Cezası Kaç Günde Gelir? Radar Cezaları Nasıl Öğrenilir gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Trafikte her geçen gün artan araç sayısıyla birlikte can ve mal kaybına neden olan trafik kazalarında da önemli derecede artış gözleniyor. Trafik kazalarının nedenleri genel olarak incelendiğinde araçların hız sınırının üzerinde seyretmeleri kazaya en çok sebebiyet veren konu olarak saptanmıştır.

Hız sınırı ihlali yapan araçların neden olduğu trafik kazaları, araç sahibinin yanı sıra yayaları, diğer araç sürücülerini ve kamu malını tehlikeye attığından dolayı radar hız sınırı cezaları, ehliyetten ceza puanı düşürülmesi ve ehliyete el konulması gibi diğer caydırıcı yöntemler ile desteklenmektedir.

Makalede Neler Var?

Karayolları Trafik Kanununa Göre Radar Hız Sınırı

Radar Cezası Ne Kadar?

Radar Cezası Kaç Günde Gelir?

Radar Cezaları Nasıl Öğrenilir?

1. Emniyet Genel Müdürlüğü sitesi üzerinden

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi sitesine ulaşmak için TIKLAYINIZ

2. Gelir İdaresi Başkanlığı sitesi üzerinden

Gelir İdaresi Başkanlığı sitesine ulaşmak için TIKLAYINIZ 

3. E-Devlet üzerinden sorgulama

e-Devlet üzerinden sorgulama yapacağınız sayfaya ulaşmak için TIKLAYINIZ!

Karayolları Trafik Kanununa Göre Radar Hız Sınırı

Önemli ölçüde can ve mal kaybına neden olan hıza bağlı trafik kazalarının önüne geçebilmek için kanunlar kapsamında cezai önlemler alınmıştır. Bu cezalar, hız limitleri ile ilgili düzenleme adı altında Karayolları Trafik Kanunu kapsamında belirlenen kurallar dahilinde uygulanmaktadır. Denetlemelerin yapılmasında birçok yöntem uygulanmaktadır. Bunlardan en sık uygulananı radar ile hız tespitidir.

Yerleşim yerlerine veya dışına kurulan radar anlık olarak hız ölçümü yapar. Radarın ilerisinde bekleyen polis ekipleri, radardan hız sınırını aşan araç bilgisi gelmesi üzerine hız sınırını aşan aracı durdurarak tutanak tutmak suretiyle gerekli cezai işlemi uygular. Bu şekilde kesilen cezalar aynı zamanda sürücünün ehliyet puanına da yansıtılır ve kesilen cezalarda %10 tolerans gösterilir.

Hız limitleri ile ilgili düzenleme Kara yolları Trafik Kanununun 50. maddesinde belirtilmiştir. Bu maddeye göre ”Motorlu araçların cinsi ve kullanma amaçlarına göre sürülebileceği azami hız sınırları, şehirler arası çift yönlü kara yollarında 90 km/s, bölünmüş yollarda 110 km/s, otoyollarda 120 km/s hızı geçmemek üzere yönetmelikte belirlenir” şeklindedir. Radar hız sınırları yol kenarlarında tabela ile gösterilmektedir. Tabelalar ile gösterilmeyen yerlerde hız sınırları aracın cinsine ve kullanma amaçlarına göre şu şekilde belirlenmiştir;

  • Yerleşim yeri bölgesinde; otomobil, minibüs, kamyonet, otobüs, panelvan, motosiklet, kamyon ve çekici için belirlenen hız sınırı 50 km/s, lastik tekerli traktör için ise 20 km/s’dir.
  • Şehirler arası çift yönlü kara yollarında; minibüs, otobüs, kamyonet, motosiklet, kamyon ve çekici için belirlenen hız sınırı 80 km/s, otomobil için 90 km/s, panelvan için 85 km/s’dir.
  • Bölünmüş yollarda; minibüs, motosiklet ve otobüs için belirlenen hız sınırı 90 km/s, panelvan için 100 km/s, otomobil için ise 110 km/s’dir.
  • Otoyollarda; minibüs, otobüs ve motosiklet için belirlenen hız sınırı 100 km/s, kamyon ve çekici için 90 km/s, kamyonet için 95 km/s, panelvan için 110 km/s, otomobil için ise 120 km/s olarak belirlenmiştir. Motorlu ve motorsuz bisikletlerin, lastik tekerli traktörlerin ise otoyollara girmesi yasaklanmıştır.

Radar Cezası Ne Kadar?

Aşırı hız nedeniyle meydana gelen kazaların her geçen gün artması ve bu kazaların önemli derecede can ve mal kaybına neden olması geniş çaplı önlemler alınmasına ve caydırıcı cezalar uygulanmasına neden olmuştur. Bu cezalar sadece maddi olarak değil aynı zamanda gerekli olduğu durumlarda araç sürücüsünün kademeli olarak ehliyet puanının düşürülmesi şeklinde de uygulanıyor.

Belirli bir ehliyet puanı kaybeden araç sürücüsünün ehliyetine kaybettiği puan oranında el konuluyor. Belirli bir sürenin geçmesinin ardından sürücüler tekrar ehliyetini alıp trafikte araç kullanmaya başlayabiliyor. Aynı hataların tekrarı ehliyete tamamen el konulması ve araç sürücüsünün trafikten men edilmesiyle sonuçlanabiliyor. Cezaların bu tür caydırıcı yöntemler ile desteklenmesi aşırı hız sonucu oluşan kazaların oranında da düşüşe neden olmuştur.

Radar hız cezası her geçen yıl düzenli olarak artırılmaktadır. 2022 yılında hız ihlali cezası 1.823 TL dir.

Radar Cezası Kaç Günde Gelir?

Erken ödeme indiriminden yararlanmak için ceza tutanağının size tebliğ edilme tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödeme yapmanız gerekmektedir. Radar cezası, tutanak tutulmasının ardından 10-15 gün içerisinde kayıtlı olduğunuz adrese tebliğ edilecektir. Yani cezanın size yazıldığı gün itibarıyla indirimli cezadan yararlanmak için ortalama 25-30 günlük bir süre zarfına sahipsiniz. Bu süre zarfını takip ederseniz %25’lik erken ödeme indiriminden yararlanma şansına sahip olabilirsiniz.

Radar Cezaları Nasıl Öğrenilir?

Radar cezaları kayıtlı olduğunuz adrese tebliğ edilmektedir. Tebliğin elinize ulaşmasını beklemek istemiyorsanız veya elinize ulaşan tebliği kaybettiyseniz 3 farklı yoldan adınıza kesilen cezaları öğrenmeniz mümkündür.

1. Emniyet Genel Müdürlüğü sitesi üzerinden

Emniyet Genel Müdürlüğü resmi sitesi üzerinden adınıza yazılmış cezaların tümüne ulaşabilirsiniz.

  • Tıkladığınız linkte karşınıza çıkan ekranda isim, soyisim, T.C. kimlik no, ve doğum yılınızı yazın.
  • ”Doğrula” butonuna tıklayarak adınıza kesilmiş tüm cezaları görüntüleyebilirsiniz.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi sitesine ulaşmak için TIKLAYINIZ

2. Gelir İdaresi Başkanlığı sitesi üzerinden

Diğer bir sorgulama yöntemi ise GİB sitesi üzerindendir. Bu yöntemin en büyük avantajı kredi kartı ile ödeme yapılabilmesidir.

  • GİB resmi sitesi linkine tıkladıktan sonra yönlendirildiğiniz sayfada gerekli olan plaka, T.C kimlik numarası ve tescil tarihi gibi bilgileri ilgili alanlara girin.
  • Eğer özel bir plakaya sahipseniz ”Özel Plaka” kısmından ”Evet”i seçin. Eğer özel bir plakaya sahip değilseniz ”Hayır” seçeneği olduğu gibi kalmalı.
  • Gerekli bilgileri doldurduktan sonra en altta bulunan ”TAMAM” butonuna basarak adınıza yazılmış cezaları görüntüleyebilirsiniz.
  • Görüntülediğiniz ekranda aynı zamanda ”ÖDEME YAP” butonuna tıklayarak kredi kartınız ile ödeme yapabilirsiniz.

Gelir İdaresi Başkanlığı sitesine ulaşmak için TIKLAYINIZ 

3. E-Devlet üzerinden sorgulama

Hız sınırı cezası sorgulamak için e-devlet sistemini de kullanabilirsiniz.

  • Tıkladığınız link ile e-Devlet sorgulama sayfasına ulaşırsınız.
  • T.C kimlik no ve e-Devlet şifrenizi yapıp, giriş yaptıktan sonra gerekli sayfaya yönlendirilirsiniz.
  • Bu sayfada eğer adınıza bir ceza yok ise ”ceza bulunamadı” yazan bir metin ile karşılaşırsınız.
  • Adınıza düzenlenmiş bir ceza var ise yine karşınıza gelecek olan ekranda tüm detaylarını görüntüleyebilirsiniz.

e-Devlet üzerinden sorgulama yapacağınız sayfaya ulaşmak için TIKLAYINIZ!

Araç Bandrol Sorgulama ve Ödeme İşlemleri Nereden Yapılır?

Yazımızı Puanlamak İster misiniz ? [Total: 0 Average: 0]

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hız Sınırı İhlali Cezası Nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir