İkametgah Değişikliği Nasıl Yapılır? Muhtarlık Yapar mı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İkametgah Değişikliği Nasıl Yapılır? Muhtarlık Yapar mı? İkametgah değişikliği kaç gündür, ikametgah değişikliği bildirmemenin cezası nedir, geçici ikametgah nasıl alınır gibi birçok sorunun cevabı yazımızda.

İkametgah değişikliği yaptırmak isteyenlerin önünde iki seçenek bulunuyor. Geleneksel yöntemi tercih ederek nüfus müdürlüğüne gidebilir veya e-devlet sistemi üzerinden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. E-devlet sisteminin giderek yaygın olarak kullanmaya başlanması ve neredeyse her işlemin e-devlet üzerinden yapılabilmesi, vatandaşlar için büyük bir kolaylık sağlıyor. Artık vatandaşlar kapı kapı dolaşıp sayısız evrak hazırlamakla uğraşmak yerine adres değişikliği, askerlik sorgulama, dava dosyası sorgulama gibi pek çok işlemi oturduğu yerden kolaylıkla yapabiliyor.

Makalede Neler Var?

1. Nüfus müdürlüğünden ikametgah değişikliği

2. E-devlet üzerinden ikametgah değişikliği

İkametgah Değişikliği Süresi Kaç Gündür?

İkametgah Değişikliğini Bildirmemenin Cezası Ne Kadar?

İkametgah Değişikliği Muhtarlıktan Yapılır mı?

İkametgah Değişikliğini Muhtara Bildirmeye Gerek Var mı?

Geçici İkametgah Nasıl Alınır?

Misafir İkametgahı Nasıl Alınır?

Evlendikten Sonra İkametgah Değişikliği Yapmak Zorunlu mu?

Çift İkametgah Olur mu?

Okul Kaydı İçin İkametgah Değişikliği Yapılır mı?

1. Nüfus müdürlüğünden ikametgah değişikliği

Eğer e-devlet sistemiyle uğraşmak istemiyor veya bildiğiniz yolu tercih etmek istiyorsanız ilk seçeneğiniz yaşadığınız yerdeki nüfus müdürlüğüne gitmek olacaktır. Nüfus müdürlüğüne giderek ikametgah değişikliği yapmak istediğinizi görevli memura söyleyip işlemleri başlatabilirsiniz. Eğer sistemde taşınacağınız adreste oturan biri görünüyorsa;

  • Son 1 ay içerisinde adınıza düzenlenmiş 1 adet fatura,
  • Son 1 ay içerisinde adınıza düzenlenmiş onaylı kira kontratı,
  • Su, elektrik veya doğal gaz aboneliklerinden birinin abonelik kağıdını nüfus müdürlüğüne götürmeniz gerekiyor.

Eğer ikametgah değişikliği için gerekli belgelerden birini sağlayamazsanız ikametgahınız bu adrese taşınmaz. Özellikle tayin dönemlerinde taşınma koşuşturmasından çoğu kiracı ikametgahlarını yeni adrese almayı geciktirmesinden dolayı, ikametgahınızı aldıracağınız adresin sistemde dolu görünmesi oldukça sık karşılaşılan bir durumdur.

2. E-devlet üzerinden ikametgah değişikliği

“Adres değişikliği nasıl yapılır” sorusunun yanıtlarından biri de e-devlet sistemidir. Bilgisayarınız veya akıllı telefonunuz üzerinden e-devlet sistemine giriş yaparak kolaylıkla adres değişikliği bildiriminde bulunabilirsiniz. Ancak e-devlet sistemi adres değişikliği yapabilmeniz için PTT şubelerinden aldığınız e-devlet şifresi tek başına yeterli değildir. E-devlet şifresine ek olarak, GSM operatörlerinin sunduğu mobil imza hizmetini de almanız gerekir. Mobil imzayı yalnızca e-devlet işlemlerinde değil;

  • Her türlü elektronik işlemde başka bir şifre kullanmadan işlemlerinizi gerçekleştirirken,
  • Banka kartınız yanınızda olmasa bile ATM’lerden para çekerken,
  • Islak imza gerektiren tüm işlemlerde kullanabilirsiniz.

Ancak mobil imza ücretsiz bir uygulama değildir. GSM operatörünüze göre aylık 4 ila 8 arasında bir fiyatlandırmaya sahiptir. Ayrıca yalnızca 128K 4G SIM kartlarda mobil imza özelliği kullanılabilmektedir. Bu nedenle eski bir SIM kart kullanıyorsanız aylık ücretinin yanı sıra SIM kartınızı da değiştirmeniz gerekir.

Eğer mobil imzanız varsa e-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “Adres Değişikliği Bildirimi” yazarak ilgili ekrana ulaşabilir adres değişikliği işleminizi tamamlayabilirsiniz. Ya da aşağıda paylaşmış olduğumuz bağlantıya tıklayarak ilgili sayfayı açabilirsiniz.

  • “Adres Değişikliği” bağlantısına tıklayın.
  • Açılan ekranda mevcut adres bilgileriniz yer alır.
  • Buradan üstte yer alan “Profilim” bağlantısına tıklayın ve bilgilerimi güncelle diyerek yeni adres bilgilerinizi girin.

E-devlet üzerinden ikametgah değişikliği yapmak için TIKLAYINIZ.

İkametgah Değişikliği Süresi Kaç Gündür?

Yasaya göre adres değişikliği gerçekleştiren vatandaşların bunu 20 iş günü içerisinde nüfus müdürlüklerine bildirmeleri gerekir. Geçerli bir mazereti bulunmadığı halde adres değişikliğini bildirmeyen vatandaşlar para cezasına çarptırılır. Geçerli mazereti kabul edilen ve adres değişikliğinin 20 iş günü içerisinde bildirilmemesi halinde para cezası uygulanmayan durumlar;

  • Terör,
  • Yangın,
  • Hırsızlık,
  • Gasp
  • Doğal afet nedeniyle nüfus cüzdanı veya aile cüzdanının kaybedilmesi olarak belirtilmiştir.

İkametgah Değişikliğini Bildirmemenin Cezası Ne Kadar?

20 iş günü içerisinde nüfus müdürlüğüne giderek yeni adresin bildirilmemesinin cezası 2022 Ocak ayı itibarıyla 128 TL’dir. Bu adres değişikliği cezası yalnızca yeni adresin bildirilmemesini kapsamaktadır. Eğer kişi adres değişikliği sırasında yalan beyanda bulunur ve kendisini farklı bir ikametgah adresinde oturuyormuş gibi gösterirse, bu durumun tespiti halinde o kişiye 2.673 TL para cezası uygulanır.

İkametgah Değişikliği Muhtarlıktan Yapılır mı?

Eskiden adresle ilgili işlemleri gerçekleştiren muhtara giderek kira kontratını göstermek, ikametgah işlemlerini tamamlamak için yeterliydi. Ancak yeni düzenlemeye göre muhtarlıklardan ikametgah taşıma işlemleri yapılamıyor. Adres değişikliği yapabilmek için nüfus müdürlüklerine gitmeniz veya mobil imza alarak e-devlet sistemi üzerinden ilgili formu doldurmanız gerekiyor.

İkametgah Değişikliğini Muhtara Bildirmeye Gerek Var mı?

Tüm vatandaşlık işlemleri tek bir çatı altında toplandığından, gerçekleştirdiğiniz adres değişikliğiyle ilgili muhtarınıza herhangi bir belge vermenize ve bildirimde bulunmanıza gerek yok. Nüfus müdürlüklerinden veya e-devlet üzerinden işleminizi tamamladıktan sonra adresinizle ilgili güncel bilgiler otomatik olarak muhtarlık sisteminde de yer alır.

Geçici İkametgah Nasıl Alınır?

Halk arasında geçici ikametgah olarak bilinen durum aslında normal adres değişikliği işlemiyle aynıdır. Fakat bildirilen yeni adreste geçici süreyle kalınacağı için bu işleme “geçici ikametgah” adı verilir. Geçici ikametgahtan kastedilen bir başka ailenin yanında geçici süreyle kalınacak olmasıdır. Bu durumda kişinin misafir ikametgahı alması gerekir. Geçici ikamet edilecek yeni adres boşsa herhangi bir belgeye gerek yok ancak birinin yanında kalınacaksa hem adres değişikliği yapacak kişiden hem de bu kişinin yanında kalacağı kişiden çeşitli belgeler istenir.

Misafir İkametgahı Nasıl Alınır?

Çoğu zaman karıştırılsa da misafir ikametgahı ve geçici ikametgah aslında aynı şeydir. Belli bir sebepten, dolu bir hanede birinin yanında kalınması durumunda alınması gereken ikametgaha geçici ikametgah denir. Geçici ikametgah alabilmek için kira kontratında veya faturalarda adı geçen hane sahibinin onayı gerekmektedir. Bunun için hane sahibiyle birlikte muhtarlığa giderek gerekli belgeyi çıkarttırdıktan sonra tek başınıza yahut direkt nüfus müdürlüğüne beraber giderek geçici ikametgah işlemlerini tamamlayabilirsiniz.

Evlendikten Sonra İkametgah Değişikliği Yapmak Zorunlu mu?

Her ne sebeple olursa olsun adres değişikliği yapıldıktan sonra kişinin nüfus müdürlüklerine giderek ikametgah değişikliği beyanında bulunması yasal olarak zorunludur. Evlilik, bu yasal zorunluluk için bir istisna değildir. Eğer kişinin evliliğe bağlı olarak adresi değişiyorsa 20 iş günü içerisinde bunu bildirmekle yükümlüdür. Aksi halde 128 TL’lik gecikme cezası uygulanır. Evlilikle ilgili ikametgah değişikliği için istenen tek farklı belge aile nüfus cüzdanıdır.

Çift İkametgah Olur mu?

Kişinin, senenin belli bir dönemini geçirdiği yazlık, kışlık benzeri konutlar, diğer adres olarak sisteme kaydedilir. Sistemde iki adresi bulunan kişilerin tercihine göre bir adres “yerleşim yeri” olarak kabul edilir ve tüm resmi yazışmalar ve evraklar bu adrese gönderilir. Bu durum tam olarak çift ikametgah değildir. Çünkü sistemde asıl ikametgah yeri kabul edilen adres, kişinin “yerleşim yeri” olarak belirttiği adrestir. Sistemde iki veya daha fazla adresi kayıtlı vatandaşların sosyal yardım alması gibi durumlarda yerleşim yeri olarak belirttiği adres esas alınır.

Okul Kaydı İçin İkametgah Değişikliği Yapılır mı?

Mevcut ikametgah adresinin bağlı olduğu okuldan memnun olmayan velilerin farklı bir okula kayıt yaptırmak için izledikleri yollardan birisi de geçici ikametgah değişikliğidir. Ancak okul kaydı için ikametgah değişikliği yapmak bir suçtur ve tespiti halinde veliye cezai işlem uygulanmasıyla birlikte öğrencinin okul kaydı silinir.

Yatılı okul durumlarındaysa öğrencinin ikametgah işlemleri okul tarafından yapıldığı için velilerin herhangi bir adres değişikliğinde bulunmaları gerekmez.

E Devlet İkametgah Sorgulama – İkametgah Nereden Alınır?

Yazımızı Puanlamak İster misiniz ? [Total: 1 Average: 1]

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İkametgah Değişikliği Nasıl Yapılır? Muhtarlık Yapar mı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir