İlaç ve İlaç Kullanım Süresi Sorgulama Nasıl Yapılır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İlaç ve İlaç Kullanım Süresi Sorgulama Nasıl Yapılır? İlaç Raporu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? İlaç Raporu Ne İşe Yarar? İlaç Katılım Payı Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Sosyal Güvenlik Kurumu ve Sağlık Bakanlığı’nın dijital entegrasyon konusunda yaptığı çalışmalar sayesinde günümüzde sağlıkla ilgili pek çok işlem internet üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Vatandaşlar hastanelerden online randevu alabildikleri gibi muayene sonrasındaki süreçler için de kurumların internet aracılığıyla sağladıkları hizmetleri kullanabiliyorlar.

Doktorların muayeneden sonra hangi ilaçları yazdığını, yazılan ilaçların kullanım sürelerini, ilaç raporlarını, raporların bitiş tarihlerini, geçmişte alınan ilaçların listesini, ilaçla ilgili katılım paylarını ve daha pek çok bilgiyi hem Sağlık Bakanlığı hem de SGK tarafından E-Devlet sistemine aktarılan bilgiler sayesinde ücretsiz ve hızlı bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.

Makalede Neler Var?

İlaç Kullanım Süresi Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Alınan ilaçları sorgulama işlemi nasıl yapılır?

İlaç Raporu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

İlaç Katılım Payı Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

İlaç Kodu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

İlaç Raporu Ne İşe Yarar?

İlaç Raporu Nasıl Çıkartılır?

İlaç Raporu Nasıl Yenilenir?

İlaç Raporu Nasıl İptal Edilir?

İlaç Kullanım Süresi Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

İlaç kullanım süresi ile ilgili sorgulama işlemlerinizi Turkiye.gov.tr adresinden hizmet veren E-Devlet servisi aracılığıyla yapabilirsiniz.

  • Bu işleme başlamak için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayıp E-Devlet sisteminden SGK ilaç sorgulama servisinin yer aldığı sayfayı açın.
  • Eğer sisteme henüz giriş yapmadıysanız E-Devlet ilaç sorgulama işlemini gerçekleştirebilmek için ilk olarak önünüze çıkan sayfadaki “kimliğimi şimdi doğrula” yazısına tıklayın.
  • Bu yazıya tıkladıktan sonra sistem sizi otomatik olarak giriş sayfasına yönlendirir. Bu sayfada yer alan formdaki ilk boşluğa T.C. kimlik numaranızı, bir sonraki boşluğa ise E-Devlet parolanızı yazın. Bu bilgileri girdikten sonra sayfanın altında yer alan “sisteme giriş yap” yazısına tıklayabilirsiniz.
  • Eğer henüz E-Devlet şifrenizi oluşturmadıysanız size yakın konumda yer alan PTT ofislerinden birisini mesai günü ve saati içerisinde ziyaret edip görevli personele kimlik belgenizi göstererek e-devlet parola zarfı satın almak istediğinizi söyleyebilirsiniz. Eğer kimliğiniz yanınızda değilse ehliyet, pasaport gibi kimlik yerine geçen bir belge ile de bu işlemi yapabilirsiniz ya da vekaletname ile sizin adınıza vekil tayin ettiğiniz bir kişi e-devlet zarfınızı satın alabilir.
  • Daha önce şifre oluşturmuş olmanıza rağmen şu an şifrenizi hatırlayamıyorsanız giriş sayfasında bulunan “şifremi unuttum” yazısına tıklayın. Bu yazıya tıkladıktan sonra yeni bir şifre oluşturabilmeniz için sistem size bazı sorular yöneltir ve bu sorular kimlik bilgilerinizle ilgilidir. Kimlik bilgilerinizi doğru şekilde girdikten sonra yakın bir akrabanıza ait T.C. kimlik numarası istenir ve ardından E-Devlet hesabınıza kaydetmiş olduğunuz cep telefonu numarasına doğrulama kodu iletilir. Eğer daha önce e-devlet sistemine bir cep telefonu numarası kaydetmediyseniz bu yöntemle şifre sıfırlama yapamazsınız ve ilaçlarınızın kullanım süresini sorgulamak için yeniden PTT ofisine gitmeniz ya da alternatif giriş yöntemlerini tercih etmeniz gerekir.
  • E-Devlet şifresi dışındaki alternatif giriş yöntemleri arasında internet bankacılığı, mobil imza, elektronik imza ve T.C. kimlik kartı gibi opsiyonlar bulunur. Bu opsiyonlara giriş sayfasının üst menüsünden ulaşabilir ve talimatları takip ederek sisteme giriş yapabilirsiniz.

Sisteme giriş yaptığınız zaman otomatik olarak ilaç listeniz karşınıza gelir. Dolayısıyla 4A, 4B ve 4C ilaç sorgulama ekranına ulaşmış olursunuz.

  • Bu ekranda yer alan ilaç listesinde reçete numarasını, reçete tarihini, reçeteyi veren doktoru, doktorun çalıştığı sağlık tesisini, ilacın alındığı eczaneyi, ilacın adını, ilacın kutu sayısı, dozu ve periyodu, ilaç alım tarihini, doz bitiş tarihini görüntüleyebilirsiniz. Dolayısıyla ilaçlarınız hakkında gerekli olan bütün bilgilere bu ekran vasıtasıyla ulaşmanız mümkündür.
  • Sadece reçete no ile ilaç sorgulama işlemi yapılamasa da bu sayfayı açtıktan sonra reçete numarasının yer aldığı satıra bakarak hangi ilaçların yazıldığını görme imkanına da sahipsiniz.

E-Devlet üzerinden ilaç kullanım sürelerinizi sorgulamak için TIKLAYINIZ! 

Reçetenizi Sorgulamak İçin: Reçete Sorgulama Nasıl Yapılır?

Alınan ilaçları sorgulama işlemi nasıl yapılır?

SGK ilaç geçmişi sorgulama işlemi sayesinde önceki dönemlerde almış olduğunuz tüm ilaçları görüntüleyebilirsiniz.

  • Bu işlemi yapmak için yukarıda anlatılan ilaç kullanım süresi ile ilgili sorgulama işlemini tamamlamanız gerekir.
  • Bu işlemi yaptıktan sonra karşınıza çıkan listenin sol üst köşesinde “tüm ilaçlar listesi” yazısının yer aldığı bir buton bulunur. Bu butona tıkladığınız zaman sistemin aktif edildiği günden bu yana almış ve kullanmış olduğunuz tüm ilaçların listesine kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

İlaç Raporu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

İlaç rapor sorgulama işlemi E-Devlet sistemi üzerinden hem Sosyal Güvenlik Kurumu hem de Sağlık Bakanlığı kayıtları ile yapılabilir. İki kurumun kayıtlarından da SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı ilaç raporu sorgulaması yapılabilir.

  • İlaç raporu süresi sorgulamak için öncelikle bu bölümün altında yer alan bağlantılardan birine tıklayın ve ister Sağlık Bakanlığı’nın ister Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilaç raporuyla ilgili sorgulama hizmeti sunduğu sayfayı açın.
  • Sisteme giriş yapmadıysanız SGK ilaç raporu sorgulama hizmetini yapabilmek için “kimliğimi şimdi doğrula” yazısına tıklayın ve sonrasında T.C. kimlik numaranız ile E-Devlet şifrenizi yazarak sisteme giriş yapın.
  • Sisteme girişle ilgili aklınıza takılan soruların yanıtını ilk başlıkta detaylarıyla görebilirsiniz.
  • E-Devlet hesabınıza giriş yaptıktan sonra otomatik olarak ilaç raporum ne zaman bitiyor sorusunun yanıtına ulaşabilirsiniz.
  • Eğer geçerli bir ilaç raporunuz yoksa ya da daha önce ilaç raporunuz olmadıysa yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan uyarı ile karşılaşırsınız.
  • Geçerli ilaç raporlarınıza ek olarak daha önceki ilaç raporlarınızı görüntülemek istiyorsanız “tüm ilaç raporlarınız” yazısına tıklayabilirsiniz.

SGK kayıtlarından ilaç raporlarınızı sorgulamak için TIKLAYINIZ!

Sağlık Bakanlığı kayıtlarından ilaç raporlarınızı sorgulamak için TIKLAYINIZ!

Aile Hekiminizin Hangi İlaçları Yazabileceğini Merak Ediyorsanız: Aile Hekimi Hangi İlaçları Yazabilir?

İlaç Katılım Payı Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Muayene ve ilaç katılım payları ile ilgili sorgulama işlemlerini de E-Devlet sistemi aracılığıyla yapabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun E-Devlet üzerinden verdiği hizmet sayesinde 4A, 4B ve 4C sigortalıları ya da emeklileri ilaçlar için ne kadar katılım payı ödediklerini görebilirler.

  • İşleme başlamak için bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın ve sorgulama hizmetinin yer aldığı sayfayı açın.
  • Eğer sisteme giriş yapmadıysanız “kimliğimi şimdi doğrula” yazısına tıklayıp T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapın.
  • E-Devlet giriş yaptıktan sonra sistem otomatik olarak ilaç ve muayene katılım payı sorgulamasının sonucunu karşınıza çıkarır.
  • Bu ekranda reçete numarası, reçete tarihi, ilacı aldığınız eczanenin adını, ilaç katılım tutarını, elden muayene katılım tutarını, maaştan ve elden reçete katılım tutarını, ilaç fiyat farkını görüntüleyebilirsiniz.
  • Detaylı bilgi almak istediğiniz durumlarda sağ satırda yer alan “detay” butonuna tıklayabilirsiniz.

E-Devlet aracılığıyla ilaç ve muayene katılım payı sorgulamak için TIKLAYINIZ!

İlaç Kodu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Barkodla ilaç sorgulama işlemlerinizi İlaç Takip Sistemi aracılığıyla yapabilirsiniz.

  • İşleme başlamak için bölümün altında yer alan bağlantıya tıklayıp İTS’nin sorgulama sayfasını açın.
  • Karşınıza çıkan sayfadaki ilk boşluğa ilacın barkod numarasını, ikinci boşluğa seri numarasını yazın.
  • Son boşluğa ise ekranda görmüş olduğunuz güvenli kodunu girin ve son olarak sayfanın en altında yer alan yeşil renkli buton içerisindeki “sorgula” yazısına tıklayın.

İlaçlarınızı kod ile sorgulamak için TIKLAYINIZ! 

İlaç Raporu Ne İşe Yarar?

İlaç raporu, bir hastanın düzenli olarak kullanması gereken ilaçların söz konusu olması halinde uzman doktor tarafından yazılır. İlaç raporu sayesinde hastalar üç aylık tedavileri için gerekli ilaçları temin ederken katılım payı ödemekten kurtulur. Uzman doktor tarafından düzenlenen rapor sayesinde hastalar ilerleyen dönemlerde özellikli ilaçlarını sağlık ocaklarındaki pratisyen hekimlere de yazdırabilirler.

İlaç Raporu Nasıl Çıkartılır?

İlaç raporu çıkartmak için kişinin kronik olarak tabir edilen tansiyon, şeker gibi bazı hastalıklara sahip olması gerekir. Eğer bu tip bir kronik rahatsızlık söz konusuysa ve uzun süreli ilaç kullanımı gerekli ise uzman doktor muayene, tahlil ve tetkikleri gerçekleştirdikten sonra ilaç raporu düzenler.

İlaç Raporu Nasıl Yenilenir?

İlaç raporu yenileme işlemi için rapor süresinin bitiş tarihinin gelmesi gerekir. Rapor süresi bitince uzman hekim hastayı yeniden kontrol eder ve gerekli gördüğü durumda ilaç raporunu yeniler, hasta aynı şartlarda ilacı almaya devam eder.

İlaç Raporu Nasıl İptal Edilir?

İlaç raporu belirli bir süre için ilaç kullanmak durumunda olan kişilere verilen bir rapordur. Bu raporun süresi bittiğinde ilaç raporu da otomatik olarak iptal olmuş olur. Yenilenmediği halde aynı ilaç raporuyla ilaç satın alınamaz. Eğer rapor süresi devam ederken ilaç raporunu iptal ettirmek isterseniz konuyla ilgili uzman hekimden ya da Sağlık Bakanlığı personellerinden bilgi almanız daha uygun olacaktır.

Aile Hekimim Kim? Aile Hekimi Sorgulama

Aile Hekimi Nasıl Değiştirilir?

Yazımızı Puanlamak İster misiniz ? [Total: 0 Average: 0]

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İlaç ve İlaç Kullanım Süresi Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir