İsteğe Bağlı Sigorta Primi Ne Kadar? [GÜNCEL]

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsteğe Bağlı Sigorta Primi Ne Kadar, kimler isteğe bağlı sigortalı olabilir, isteğe bağlı sigortaya nasıl başvurulur, isteğe bağlı sigorta nereye ödeniyor, isteğe bağlı sigorta sorgulaması nasıl yapılır gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda.

Sigorta, sigortalı kapsamındaki bir bireyin ödediği belli miktardaki bir prim karşılığında, sigorta şirketinin bireyi ve hasarlarını çeşitli risklere ve sorunlara karşı güvence altına aldığı bir sözleşme ve toplumsal dayanışma sistemidir. Birbirinden farklı birçok sigorta türü vardır. Bunlardan bir tanesi de isteğe bağlı sigortadır.

Makalede Neler Var?

İsteğe Bağlı Sigorta Nedir?

Kimler İsteğe Bağlı Sigortalı Olabilir?

İsteğe Bağlı Sigortaya Nasıl Başvurulur?

İsteğe Bağlı Sigorta Ne kadar Prim Öder?

İsteğe Bağlı Sigorta Aylık Ne Kadar Ödenir?

İsteğe Bağlı Sigorta En Az Ne Kadar Ödenir?

İsteğe Bağlı Sigorta Nereye Ödeniyor?

İsteğe Bağlı Sigorta Yatırarak Emekli Olmanın Şartları

İsteğe Bağlı Sigorta Ne Kadar Maaş Alır?

İsteğe Bağlı Sigorta Ne Gibi Durumlarda Sonlanır?

İsteğe Bağlı Sigorta Sorgulaması Nasıl Yapılır?

İsteğe Bağlı Sigorta Nedir?

Zorunlu sigortalı olmak için gerekli olan şartları taşımayan, henüz emekli olmamış fakat herhangi bir iş yerinde düzenli olarak çalışmayan ya da aktif çalışma hayatına devam edemeyen kişilerin sigorta primlerini kendi bütçelerinden ayırarak ödemeleri, isteğe bağlı sigortalılık olarak tanımlanmaktadır. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda 1 Ekim 2008 tarihinde yapılan düzenleme sayesinde elde edilen isteğe bağlı sigorta hakkı ile aktif olarak çalışma hayatına devam edemeyen ya da devam etmek istemeyen birçok vatandaş prim ödemesini gerçekleştirerek emekli olabilir.

Ayrıca, 5510 sayılı kanunda yapılan değişiklik sonucu hayatımıza giren isteğe bağlı sigorta ödemesi, prim ödemelerini gerçekleştiren bireylerin Genel Sağlık Sigortası ve diğer uzun vadeli sigorta kollarına dahil olmalarını da sağlayan bir uygulamadır.

İsteğe Bağlı Sigorta İle Alakalı Tüm Detaylar: İsteğe Bağlı Sigorta Kaç Yıl Ödenir? Şartları Nelerdir?

İsteğe bağlı sigortalı olabilmenin belli başlı şartları vardır. Sosyal Güvenlik Kurumu çatısında 4B yani BAĞ-KUR kapsamında isteğe bağlı sigortalı olabilmek için;

  • Herhangi bir şirkette ortaklık, vergi ya da çiftçilik kaydının bulunmaması,
  • Türk vatandaşı olmak,
  • Sigortalılık süresi,
  • Yaş,
  • Prim gün sayısı gibi şartların yerine getirilmesi gerekir.

Bunun yanı sıra, 18 yaşını doldurmuş olmak ve kendi sigortalılığı nedeniyle herhangi bir yerden aylık alıyor olmamak da gözetilen şartlar arasındadır.

Kimler İsteğe Bağlı Sigortalı Olabilir?

Özellikle serbest meslek çalışanları, ev hanımları, çeşitli esnaf kollarında çalışanlar, kendilerine en uygun olan sigorta seçimini yaparak isteğe bağlı sigorta sisteminden yararlanıp bu şekilde emekli olabilirler. İsteğe bağlı sigortalı olan ve kendi primlerini ödeyen vatandaşlar, diğer sigorta kollarına bağlı olarak çalışan tüm vatandaşlarımız gibi sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler. Bunun yanı sıra, bu kişilerin bakmakla yükümlü oldukları aile üyeleri de yükümlülüklerinin devam ettiği süre içerisinde aynı sağlık hizmetinden faydalanabilirler.

İsteğe Bağlı Sigortaya Nasıl Başvurulur?

İsteğe bağlı sigorta nasıl yapılır? İlk kez isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin, “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile birlikte ikametgahlarının bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine ya da Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvuru yapmaları gerekir.

İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi’nde, isteğe bağlı sigorta sahibi olmak isteyenlerin kişisel bilgileri ve ikametgah adresleri yer almaktadır. Başvuru formunda belirtilen sosyal güvenlik sicil numarasını öğrenmek isteyen vatandaşlar, turkiye.gov.tr adresi üzerinden hizmet veren e-devlet sistemine giriş yaparak, “Kurumlar” menüsü altındaki  “Sosyal Güvenlik Kurumu” menüsü aracılığıyla sunulan hizmetler arasından 4A Sigortalı Tescil Kaydı Tespitini açarak konuyla alakalı bilgi alabilirler.

İsteğe bağlı sigorta kaydı bulunan ve sigorta kaydını tekrar başlatmak isteyen sigortalıların ise, talep dilekçeleri ile birlikte Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine ya da Sosyal Güvenlik Merkezlerine müracaat etmeleri yeterlidir.

5434 sayılı kanunun mülga 12. maddesi uyarınca sigorta başvurularının Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil Daire Başkanlığı Mithatpaşa Caddesi No: 7 Sıhhiye/Ankara adresine yapılması gerekmektedir.

İsteğe Bağlı Sigorta Ne kadar Prim Öder?

İsteğe Bağlı Sigorta Aylık Ne Kadar Ödenir?

İsteğe bağlı sigorta sahipleri, ödeyecekleri prim tutarını İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi’nde kendileri belirleyebilecekleri gibi, giriş belgesinde belirtilmeyen sigorta primleri esas olarak alt sınır üzerinden baz alınır. Sigorta primini artırmak ya azaltmak isteyen vatandaşlar, Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil Daire Başkanlığına isteklerini ilettikten sonra söz konusu değişiklik sözleşmelerinde belirtilir.

İsteğe bağlı sigortası bulunan kişilerin, sigortalılıklarının devamı için belirli bir süre prim tutarının ödenmemesi durumunda sigortalılığın sona ermesi şartı geçerliliğini yitirmiştir.

İsteğe bağlı sigorta primi ne kadar? İsteğe bağlı sigorta primi, bireyin kazancının alt ve üst sınırı arasında; sigortalı tarafından belirlenen prime esas aylık kazancın %32’si kadardır. Bu prim oranının %20’si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi; %12’si ise, Genel Sağlık Sigortası primi olarak belirlenmiştir. Minimum ücretin maksimum 7,5 katının da prime esas aylık kazanç olarak belirlenmesi mümkündür.

İsteğe Bağlı Sigorta En Az Ne Kadar Ödenir?

2022 yılı itibarıyla isteğe bağlı sigorta ödemesi yapan vatandaşların, Genel Sağlık Sigortası primi de dahil olmak üzere, aylık 1601 Türk Lirası tutarında prim yatırmaları gerekir. Türkiye’de oturma izni almış olan bireyler ise, Genel Sağlık Sigortası hizmetlerinden yararlanabilmek için aylık 1200.96 Türk Lirası prim ödemek zorundadırlar.

Bunun yanı sıra Ek 5 Tarım Sigortası olan bireyler, aylık minimum 1547,90 Türk Lirası,  ev hanımları ise 1548 Türk Lirası ödeme yapmak zorundadır.

İsteğe Bağlı Sigorta Nereye Ödeniyor?

Günümüzde teknoloji sistemlerinin son derece gelişmesiyle birlikte, isteğe bağlı sigorta ödemesi yapacak bireylerin de işleri son derece kolaylaşmıştır. İsteğe bağlı sigorta primi ödemesi yapacak vatandaşlar primlerini, mobil ya da internet bankacılığı aracılığıyla yapabilir. Bunun yanı sıra, Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşması bulunan tüm banka ve PTT şubelerinden, ATM’lerden, Sosyal Güvenlik Kurumunun kredi kartı ile prim ödeme sisteminden ya da T.C kimlik numaraları üzerinden de ödeme yapılması mümkün.

En az beş yıl isteğe bağlı prim ödemesini gerçekleştirdikten sonra hayatını kaybetmiş olan isteğe bağlı sigortalıların eşleri, çocukları, anne ve babaları gibi hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanır. Bağlanacak olan aylık 9.000 gün prim ödenmiş gibi kabul edilerek hesaplanır.

Bunun yanı sıra prim ödemesi yapılan birçok banka olmasına karşın, şube ağı geniş olan bankalarda isteğe bağlı prim ödemesi yapmak çok daha kolaydır. Bu bankalardan bazıları; Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, PTT, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Akbank, Finansbank, Türkiye Ekonomi Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası gibi bankalardır.

İsteğe Bağlı Sigorta Yatırarak Emekli Olmanın Şartları

İsteğe bağlı sigorta emeklilik şartları ve normal emeklilik ile yaş durumundan emeklilik şartları birbirinden farklı şekillerde hesaplanmaktadır. Sigorta giriş tarihi 08.09.1999 ve öncesi olan vatandaşlar, 10 yıllık sigorta süresi ve 3.600 gün prim ödemesi, sonrası olan vatandaşlarımız ise yaş haddinden emeklilik için 25 yıllık sigortalılık süresi, 60 yaş ve 4.500 gün prim ödemesi yaptıktan sonra emeklilik hakkı kazanabilir.

Ayrıca, normal emeklilik için Ek 5 tarım ödemesi gerçekleştirmiş olan vatandaşlar, 7.200 gün prim ödemesi, isteğe bağlı sigorta ödemesi yapan vatandaşlarımız ve ev hanımları ise normal emeklilik için 9.000 gün prim ödemesi yaptıktan sonra emekli olabilir

İsteğe Bağlı Sigorta Ne Kadar Maaş Alır?

Emekli aylığı alabilmek için isteğe bağlı sigorta primi ödemesi yapmış olan vatandaşlar, SSK statüsünde daha az prim ödemesine rağmen daha erken emeklilik hakkı kazanabiliyorlar. Üstelik, isteğe bağlı prim ödemesi yaparak emekli olmuş bireyler, BAĞ-KUR’luların aldığı maaşın da %30 daha fazlasını alabiliyorlar.

T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu sisteminde, birden fazla statüde çalışmışlığı bulunan bireylerin son 7 yıldaki statülerine bakılarak, içlerinde en çok hangi statüde daha çok çalışma süresi geçirildi ise o statüden emeklilik işlemleri yapılabilir. SSK’ya tabi olarak emekli olabildikleri yaştan geriye doğru üç buçuk yıl, yani 261 gün önce isteğe bağlı sigorta primi ödemesi yapmayı keserek SSK statüsünde bir işte çalışma hayatına girmiş olmaları gerekmektedir.

İsteğe Bağlı Sigorta Ne Gibi Durumlarda Sonlanır?

İsteğe bağlı sigorta, vatandaşlar prim ödemelerini gerçekleştirdikleri ve isteğe bağlı sigorta sitemine kayıtlı oldukları süre boyunca devam eder. Fakat isteğe bağlı sigortası bulunan kimsenin;

  • Hayatını kaybetmesi durumunda ölüm tarihi itibarıyla,
  • İsteğe bağlı sigorta iptali yapmak istemesi durumunda iptal başvurusu yaptığı tarih itibarıyla,
  • Emekli hakkı elde etmesi durumunda son prim ödemesini gerçekleştirdiği tarih itibarıyla isteğe bağlı sigortası sonlanır.

İsteğe Bağlı Sigorta Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Hizmet dökümünü almak ya da prim takibi için isteğe bağlı sigorta sorgulama işlemi yapmak isteyen isteğe bağlı sigortalı vatandaşlarımız, yaşadıkları ilde bulunan Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri’ne müracaat ederek sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirler.

AGİ Nedir? 

En Düşük SGK Primi Ne Kadar?

Yazımızı Puanlamak İster misiniz ? [Total: 0 Average: 0]

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İsteğe Bağlı Sigorta Primi Ne Kadar? [GÜNCEL]

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir