Japonya yaşananlardan ders çıkarttı! Binaları depremlerde yıkılmıyor çünkü…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyada en büyük depremlerin yaşandığı Japonya, daha önce yaşadığı depremlerin ardından bazı önlemler aldı. Japonya’da günümüzde de büyük depremler meydana gelmeye devam ediyor. Ancak, ülkede yaşanan depremler herhangi bir yıkıma ya da can kaybına neden olmuyor. Bunun yanı sıra ülkede, büyük ve yüksek katlı binaların inşası da devam ediyor.

Japonya’da 1923 yılında Tokyo ve Yokohama’yı etkileyen, 140 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan 7,9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Japonya, yaşanılan bu büyük depremin yıkıcı etkilerinden büyük bir ders çıkartmış ve ülke genelinde bulunan binaların yüzde seksen yedisini büyük şiddetli depremlere karşı dayanıklı şekilde inşa etmiştir.

7,9 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM TOKYO’YU YERLE BİR ETTİ

1923 yılında meydana gelen Kanto felaketinde, Japonya’nın Tokyo şehri yerle bir oldu. Yaşanan felakette, 140 bin insan hayatını kaybetti. 7,9 büyüklüğünde meydana gelen deprem yaklaşık olarak dört dakika sürdü. Yaşan bu felaketin ardından ise Japonya, deprem konusunda büyük bir uzmanlık kazanmaya başladı. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Japon hükümeti, depreme dayanıklı binalar yapılması için katı önlemler aldı. Ülkede geçici ya da az katlı bile olsa her yapı deprem dayanıklılığına sahip olmak zorunda. Japonya’da depreme dayanıklı binalar için üç sistem bulundurulmaya başlandı.

JAPONLARIN ÜÇ TEMEL SİSTEMİ

Japonya’da meydana gelen felaketten sonra binaların yapımı için katı kurallar devreye sokuldu. Alınan katı kurallar arasında üç temel sistem yer aldı. Japonların uyguladığı üç temel sistem;

  • Taishin: Japonya’daki depreme dayanıklı binalar için minimum gerekliliktir ve kirişlerin, sütunların ve duvarların sallanmaya karşı yeterli kalınlıkta olmasını zorunlu kılar.

  • Seishin: Yüksek binalar için tavsiye edilmektedir. Bir depremin enerjisini büyük ölçüde emen amortisörler kullanır. Temellerin altındaki zemine kalın kauçuk harita katmanları yerleştirilir, böylece sarsıntılar engellenir.

  • Menshin: Japonya’daki depreme dayanıklı binaların en gelişmişi ve aynı zamanda en pahalı olanıdır. Bina yapısının kendisi, aşağıdaki toprakla bağımsız hareket eden kurşun, çelik ve kauçuk katmanlarıyla yerden izole edilmiştir. Bu sistemle bina şiddetli depremlerde bile çok az hareket eder.

 
BİZİ TWİTTER'DAN TAKİP ET ►►►► https://twitter.com/personelilantc
BİZİ TELEGRAM'DAN TAKİP ET ►►►► https://t.me/personelilan
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Japonya yaşananlardan ders çıkarttı! Binaları depremlerde yıkılmıyor çünkü…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir