K1-K2-K3 Yetki Belgesi Nedir? Nereden Alınır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

K1-K2-K3 Yetki Belgesi Nedir? Nereden Alınır? Trafiğe kayıtlı araç sayısı ülkemizde her geçen gün artmaktadır. Bu araçları kullanabilmek için ehliyet gerekmektedir. Ancak her aracın çeşidine göre ehliyet sınıflandırması farklılık göstermektedir. K Belgesi Nedir? K Belgesi Nasıl Yenilenir? K Belgesi İçin Gerekli Evraklar nelerdir gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Araçlara verilen çeşitli sınıflandırma belgeleri vardır. Bu belgeler kimi zaman araçların fiziksel kapasitesine göre verilirken kimi zaman da araç sahibinin aracı nasıl kullanacağına bakılarak verilir. Araçların kullanım alanına göre verilen belgelerden biri de K belgesidir. Kendi içinde K1, K2 ve K3 olarak üç ayrı yetki alanıyla sınırlanan bu belgelerin kullanılabileceği durumlar birbirinden farklıdır.

Ehliyetimi Kaybettim! İşlemler, Randevu ve Gerekli Evraklar

Makalede Neler Var?

K Belgesi Nedir?

K Belgesi Nereden Alınır?

K Belgesi İçin Gerekli Evraklar

Yetki Belgesi Başvuru Formu İçin TIKLAYINIZ!

Taşıt Kartı İşlem Başvuru Formu İçin TIKLAYINIZ!

K Belgesi Nasıl Yenilenir?

K Belgesi İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

K3 Yetki Belgesi Kaç Ton Ağırlık Kapasitesi Belirtmiştir?

Yetki Belgesi Olmadan Ticari Yük Taşımanın Cezası Nedir?

K Belgesi Nedir?

K belgesi, araç sahibinin aracını kullanabileceği alanı gösteren bir tür sınırlandırıcı belgedir. Bireysel kullanım için alınmış bir aracın ticari işlerde kullanılmaması adına K belgesine ihtiyaç duyulmuştur. Peki K belgesi hangi araçlar için gerekli ya da K belgesi kimler almalıdır diye düşünüyorsanız, araç sınıflandırması kamyonet olarak geçen ve eşya taşımayı planlayan tüm araç sahipleri K belgesi çeşitlerinden birini almakla yükümlüdür. K Belgesi şahıs adına alınabildiği gibi tüzel kişilik ya da şirketler adına da alınabilir. Şirketler adına alınması durumunda şirketin sahip olduğu yetki belgesi, şartlara uyan tüm şirket araçları için geçerli sayılır. Her araç için ayrı ayrı K belgesi alınmaz, yalnızca taşıt kartı alınır.

Bu çeşitlere bakacak olursak:

  • K1 yetki belgesi: Araç şehir içinde eşya taşırken kullanılacak ve bu bir ticari faaliyet kapsamında yapılacaksa K1 yetki belgesine sahip olunmalıdır.
  • K2 yetki belgesi: Araç ticari niteliği olmadan kişisel işlerde eşya taşımak için kullanılacaksa K2 yetki belgesine sahip olunmalıdır.
  • K3 yetki belgesi Ticari amaçla yurt içinde ev ve büro eşyalarını taşımak için K3 yetki belgesine sahip olunmalıdır.

K Belgesi Nereden Alınır?

K Belgesi için başvurular Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından alınmaktadır. Eğer varsa ilçe müdürlüğüne, yoksa il müdürlüğüne giderek içinde tüm gerekli belgelerin bulunduğu dosyayı bizzat kendiniz teslim etmelisiniz.

Başvuruyu şahıs adına yapacaksanız başka birisi sizin yerinize başvuru yapamaz ancak şirket için başvuru yapılıyorsa ortaklardan herhangi biri başvuru yapabilir. Başvurunuz gerekli merciler tarafından değerlendirildikten sonra formlarda belirttiğiniz iletişim bilgilerine belgeniz ulaştırılır.

K Belgesi İçin Gerekli Evraklar

  • Aşağıda örneğini bulabileceğiniz başvuru dilekçesi
  • Temsil ve ilzam yetkisi olan kişiler tarafından doldurulup imzalanmış “Yetki Belgesi Başvuru Formu” (Aşağıdaki linkten başvuru formuna ulaşabilirsiniz.)
  • Temsil ve ilzam yetkisi olan kişiler tarafından doldurulmuş “Taşıt Kartı İşlem Başvuru Formu” (Aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz)
  • Ticaret Sicil Gazetesi
  • Temsil ve ilzam yetkisi olan kişilere ait noter onaylı imza sirküsü
  • Başvuru yapanlara ait nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Başvuruyu yapan kişiye ait adli sicil kaydı (Savcılıktan alınabileceği gibi TC Kimlik Numaranız ve e-devlet şifrenizle sistem üzerinden de adli sicil kaydı alabilirsiniz.)
  • Şirkete ait merkez iş yeri kirada ise, kira sözleşmesinin fotokopisi, kirada değilse tapusunun fotokopisi
  • Ticaret Odası ya da Esnaf ve Sanatkarlar Odası’ndan alınmış faaliyet belgesi
  • K belgesi aldıktan sonra kullanılacak tüm araçlara ait Motorlu Araç Trafik ve Tescil Belgesi
  • İş yerinin kaydının bulunduğu vergi dairesinden alınacak mükellefiyet yazısı
  • K belgesinin türüne göre değişen, aşağıdaki tabloda görebileceğiniz harcın ödendiğine dair banka dekontu

Yetki Belgesi Başvuru Formu İçin TIKLAYINIZ!

Taşıt Kartı İşlem Başvuru Formu İçin TIKLAYINIZ!

K Belgesi Nasıl Yenilenir?

Eğer araçlarınıza ait önceden aldığınız K yetki belgeleri varsa belgelerin süresinin dolmasına yakın bir zamanda başvuru yaparak yenileme gerçekleştirebilirsiniz. K tipi yetki belgeleri 5 yıl süreyle verilir. Yenileme işlemini bu sürenin tamamlanmasının ardından yaparsanız tekrardan yukarıda bahsettiğimiz belgeleri toplayıp başvuru yapmanız gerekir. Başvuru sürecindeki yoğun belge trafiğinin yorucu olduğunu düşünerek eğer belgelerin süresinin uzatılmasına ihtiyacınız varsa bunu süre dolmadan yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Belge yenilemek için bulunduğunuz şehirdeki ticaret odasına başvurmanız gerekiyor. Yenileme sırasında istenen belgeler ise şunlar:

  • Araçlara ait ruhsatların fotokopisi
  • Başvuru sahibine ait nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Adli sicil kaydı
  • İmza yetkisine sahip kişilere ait imza sirküsü
  • Yenileme ücretinin bankaya yatırıldığına dair dekont

Sürücülerin yetki belgelerini süre dolmadan yenilemelerini teşvik etmek amacıyla yenileme ücretlerinde bazı indirimler yapılmakta. Eğer belge yenileme işlemini belge bitim tarihinden önce ya da sonraki 270 gün içinde yapıyorsanız belge ücretinin %5’i ve taşıt kartı ücretini ödersiniz. Sonraki 270 ile 540 gün içinde yaparsanız belge ücretinin %25’ini ve taşıt kartı ücretini ödersiniz.

K Belgesi İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • 2010 yılında gelen düzenleme ile birlikte K belgelerinin ya da aslına uygun fotokopilerinin taşıma esnasında araçta bulundurulması zorunludur. Kontrol sırasında belgeniz yanınızda değilse ya da daha kötüsü, belgeniz hiç yoksa idari para cezasına tabi tutulursunuz ve kontrolü yapan memurun inisiyatifine bağlı olarak aracınız bağlanabilir.
  • Zaman zaman K belgesi kiralama vb. adı altında K belgesine sahip şirketler tarafından araçların kiralanması durumu söz konusu olabiliyor. Böyle bir kiralama işlemi tamamen yasa dışıdır. K belgesi araçların adına değil şahısların ya da şirketlerin adına verilen bir yetki belgesi olduğu için aslında yetkisi olmayan bir kişiye K belgesi yetkisiyle kullanılabilecek bir aracın kiralanması uygun değildir ve yakalanması durumunda idari para cezasına tabidir.
  • K belgesine sahip araçların kiralanması yasal olmasa da K belgesine ait şirketler ya da şirketlerin sağladığı imkanlar kiralanabilir. Ancak bu süreçte leasing adı verilen bankanın aracılığıyla uygulanan finansal kiralama süreci takip edilmeli ve yapılan tüm işlemler kayıt altında tutulmalıdır.
  • K belgesine sahip olmanız kadar belgenin türü de önemlidir. Daha önce de söylediğimiz gibi K1,K2 ve K3 belgelerinden kendi kullanımınıza uygun olanı almalısınız. K1 belgesine sahipken büro eşyaları taşıyamazsınız ya da il içi indirimiyle aldığınız K1 belgesini şehir dışına eşya taşırken kullanamazsınız.
  • K belgesinin şahıslar üzerine alınabileceğini de söylemiştik. Gerekli evraklar listesinde bulunan ticaret sicil gazetesi vb. belgeleri isminize ait bir şirket olmadan çıkartmanız mümkün olmadığı için şahsi başvuru yaparken bu belgeleri pas geçebilirsiniz.
  • Halihazırda sahip olduğunuz K belgesinin süresini uzatmak için başvuruyu bulunduğunuz ilin ticaret odasına yapmanız gerekiyor. Bu yüzden bazı il ticaret odalarının kendi politikaları doğrusunda belge yenileme işlemi için istedikleri başka belgeler olabilir. Bu konuda gerekli bilgiyi bağlı olduğunuz ticaret odasını arayarak öğrenebilirsiniz. Ayrıca bazı ticaret odaları belge yenileme işlemi için bankaya ödenen belge ücreti dışında ekstra ücret talep edebilirler.

Araç Cezaları Nelerdir?

 

K3 Yetki Belgesi Kaç Ton Ağırlık Kapasitesi Belirtmiştir?

K3 yetki belgesine sahip aracın en az 45 tonluk ağırlık kapasitesine sahip olması gerekmektedir.

Yetki Belgesi Olmadan Ticari Yük Taşımanın Cezası Nedir?

yetki belgesi olmadan yapılan ticari yük taşıma cezası 1645 TL dir.

Yazımızı Puanlamak İster misiniz ? [Total: 0 Average: 0]

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
K1-K2-K3 Yetki Belgesi Nedir? Nereden Alınır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir