Kimlik Yenileme Ücreti Ne Kadar? Nasıl Yatırılır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kimlik Yenileme Ücreti Ne Kadar? Nasıl Yatırılır? Kimliklerini yenilemek isteyen kişiler ne kadar ücret ödeyecek gelin birlikte bakalım. Yeni kimlik nasıl çıkarttırılır, yeni kimlik ücreti internetten yatırma işlemi, yeni kimlik ücreti ATM den nasıl yatırılır gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda. 

İlk uygulamaya geçildiğinde 2022 yılında sona ereceği belirtilen kimlik yenileme işlemleri, yapılan duyuruyla 2023 yılına kadar uzatıldı. Bunun sebebi olarak, pek çok vatandaşımızın yeni kimlik çıkarma işlemlerini henüz tamamlamamış olması gösterildi.

Önceleri kimlik kartını değiştirmek isteyen vatandaşların nüfus müdürlüklerine başvurmaları yeterli oluyordu. Fakat yeni geçilen çipli kimlik kartı uygulaması doğrultusunda kimlikleri değiştirmek için birkaç farklı işlem gerekiyor.

Eski kimliğini yenisiyle değiştirmek isteyen vatandaşların öncelikle anlaşmalı bankalara kimlik değiştirme ücreti ödemesi yapması gerekiyor. Ödeme işlemini gerçekleştiren vatandaşlar banka makbuzu veya dekontun yanına ekledikleri biyometrik fotoğrafla beraber nüfus müdürlüklerine başvurabiliyorlar.

Yeni kimliklere geçiş uygulaması ilk başladığı dönemde nüfus müdürlüklerinde işlem yapabilmek için randevu almak şarttı. Fakat geçen zaman içerisinde yoğunluk azaldığı için, birçok bölgede randevu şartı kaldırıldı. Elbette siz dilerseniz nüfus müdürlüğüne gitmeden randevu alabilir, böylece işlemlerinizi daha kısa sürede tamamlayabilirsiniz.  

Makalede Neler Var?

Yeni Kimlik Ücreti Ne Kadar?

Kimlik Yenileme Ücreti Nasıl  ve Nereye Yatırılır?

Yeni Kimlik Ücreti İnternetten Yatırma İşlemi Nasıl Yapılır?

İnteraktif Vergi Dairesi Aracılığıyla Kimlik Harcı Ödeme 

Anlaşmalı Bankaların Şubelerinden Yeni Kimlik Ücreti Ödeme

Yeni Kimlik Ücreti ATM’den Nasıl Yatırılır?

Ziraat Bankası Kimlik Ücreti Yatırma İşlemi Nasıl Yapılır?

Yeni Kimlik Nasıl Çıkartılır?

Kimlik Yenileme İşlemi Ücretli midir?

Yeni Kimlik Ortalama Kaç Gün İçinde Teslim Edilir?

Yeni Kimlik Ücreti Ne Kadar?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü her yılın başında o sene boyunca geçerli olacak kimlik ücretlerini açıklar. İlgili kurumun 2023 yılı için belirlediği kimlik ücretleri şu şekildedir:

  • 2023 kimlik yenileme ücreti 83 Türk Lirası
  • 2023 kimlik kartı kayıp bedeli: 166 Türk Lirası
  • Kanuni bildirim süresini aşan yeni doğan bebek kimlik çıkarma ücreti: 83 Türk Lirası

Yeni getirilen düzenlemelerle yeni doğan bebeklerin kimlik kartı doğumdan hemen sonra ücretsiz olarak çıkartılabiliyor. Fakat bu işlem için tanınan kanuni bildirim süresini aşan kişilerin bebeklerine kimlik kartı çıkarmak için yukarıda belirtilen ücreti ödeyerek nüfus müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor.

Kimlik Yenileme Ücreti Nasıl  ve Nereye Yatırılır?

Eski sistemde nüfus cüzdanınızı yenilemek için nüfus müdürlüğüne gitmeniz ve buradaki vezneye ödeme yapmanız gerekiyordu. Fakat yeni sistemde kimlik yenileme ücreti nasıl yatırılır sorusunun yanıtı biraz değişiyor. Bu sistemde yeni kimlik kartı çıkarmak için ödemeniz gereken nüfus cüzdanı harcı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu bankalar aracılığıyla yapılabiliyor.

Kimlik yenileme ücreti ödeme işlemini gerçekleştirmek isteyen vatandaşların kullanabilecekleri farklı yollar mevcut. Gelişen teknoloji ve internet kullanımı her alanda olduğu gibi bankacılık işlemlerinde de kullanıcılara kolay alternatifler sunuyor.

Vatandaşlar yeni kimlik ücreti yatırma işlemi için anlaşmalı bankaların şubeleri dışında ilgili internet sitelerini ve mobil uygulamaları da kullanabiliyorlar. Fakat bazı kişiler bu tarz işlemlerde internet kullanmak istemeyebiliyor. Bu durum da vatandaşların aklına “Yeni kimlik ücreti ATM’den yatırılır mı, yoksa bankaya gitmek şart mı?” sorusunu getiriyor. ATM alternatifinin her banka için geçerli olmasa da söz konusu ödemeyi yapmakta kullanılabildiğini söyleyebiliriz.

Yeni Kimlik Ücreti İnternetten Yatırma İşlemi Nasıl Yapılır?

Kimlik kartı yenileme ücretini internet aracılığıyla yapmak isteyen vatandaşların kullanabilecekler tek bir yol var: İnteraktif Vergi Dairesi’nin resmi internet sitesi üzerinden kredi kartı ile ödeme yapmak. Henüz anlaşmalı bankaların mobil uygulamaları ve internet siteleri üzerinden  yeni kimlik kartı harcı ödemesi yapılamıyor. 

İnteraktif Vergi Dairesi Aracılığıyla Kimlik Harcı Ödeme 

Günümüzde internet üzerinden birçok devlet dairesinin sistemine giriş yapmak mümkün. Eğer siz de İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yeni kimlik harcı ödeme işleminizi gerçekleştirmek istiyorsanız, aşağıda verilen adımları takip etmeniz yeterli olacaktır.

  • İlk olarak cep telefonu veya bilgisayar aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın şifresiz işlemler sayfasına girin. Sizi ilgili siteye yönlendirecek linki bölüm sonunda bulabilirsiniz.
  • Siteye giriş yaptıktan sonra ana sayfada yer alan alternatiflerden “Harç ve Değerli Kağıt Bedeli Ödeme” seçeneğine tıklayın.
  • Açılan menüde “TC Kimlik Kartı Ödeme” sekmesine tıkladıktan sonra karşınıza bir form çıkacak. Sizden istenilen kimlik detaylarını ve ödeme için kullanacağınız kart bilgilerini buradaki ilgili boşluklara yazın.
  • Bu işlemleri eksiksiz bir şekilde tamamlarsanız yeni kimlik kartı için ödemenizi kolaylıkla yapabilirsiniz.
  • Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinden yapılan ödemeler sisteme otomatik olarak işlendiği için başvuru sırasında dekont göstermenize gerek kalmaz. Fakat siz yine de yaşanabilecek aksaklıkları önlemek amacıyla işlem sonrasında tarafınıza sunulan ödeme belgesini kaydetmeyi ihmal etmeyin.  

Gelir İdaresine ait İnteraktif Vergi Dairesi resmi internet sitesine ulaşmak için TIKLAYINIZ!

Anlaşmalı Bankaların Şubelerinden Yeni Kimlik Ücreti Ödeme

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu bankalardan herhangi birinin şubesini ziyaret ederek de kimlik harcı ödemesini yapabilirsiniz. Dilerseniz ödeme işlemi için PTT şubelerine de başvurabilirsiniz.

  • Kimliğinizle beraber ilgili bankalardan birine başvurduğunuz takdirde vizedeki görevli işleminizi gerçekleştirecektir.
  • Banka şubelerinden yaptığınız yeni kimlik ödeme işlemi sonrasında dekont veya makbuz almayı unutmayınız.

Kimlik yenileme ücreti nereye yatırılır, hangi banka şubesine başvurmak gerekir diye merak ediyorsanız, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu bankaların listesini görmek için TIKLAYINIZ!

Yeni Kimlik Çipinde Hangi Bilgiler Var? (Güncel Kimlik Özellikleri)

Yeni Kimlik Ücreti ATM’den Nasıl Yatırılır?

Eğer kimlik değiştirme ücreti ödemek için bankada sıra beklemek veya internet kullanmak istemiyorsanız, işleminizi ATM’ler aracılığıyla da yapabilirsiniz. Fakat bu noktada önemli bir detayı belirtmek gerekiyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu bankaların hepsi ATM’den yeni kimlik ödeme işlemini gerçekleştirme imkanı sunmuyor. Bazı bankalar ise sadece müşterisi olan kişilere ödemeyi ATM ile yapma seçeneği sunuyor. Fakat elbette bu durum tüm bankalar için geçerli değil. Ziraat Bankası tüm vatandaşlara ATM’lerin kartsız işlem menüsünden yeni kimlik ödeme işlemini gerçekleştirme hakkı tanıyor.

Ziraat Bankası Kimlik Ücreti Yatırma İşlemi Nasıl Yapılır?

Ziraat Bankası müşterisi olmasanız da bankaya ait ATM’leri kullanarak kimlik harcınızı ödeyebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekmektedir.

  • Ziraat Bankası’na ait bir ATM’den “Kartsız İşlemler” menüsünde yer alan “Ödeme İşlemleri” sekmesine giriş yapın.
  • Daha sonra sırasıyla “Vergi Ödemeleri” – “Sürücü Belgesi ve Kimlik Yenileme” – “Yeni Kimlik İşlemleri” seçimlerini yaparak ilerleyin.
  • Açılan ekranda TC kimlik numaranızı girdikten sonra yapmak istediğiniz işlemi seçin ve parayı yatırın.
  • Siz parayı yatırdıktan sonra ödeme bilgisi otomatik olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün sistemine işlenir. Fakat siz her ihtimale karşı bankamatik tarafından verilen makbuzu almayı unutmayın.

Yeni Kimlik Nasıl Çıkartılır?

Yeni kimlik çıkarma işlemleri birkaç adımdan oluşur. Öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet sitesinden veya Alo 196’dan kimlik yenileme randevusu almanız gerekmektedir. Randevu almadan da nüfus müdürlüğüne gidebilirsiniz ancak pek çok kişi yeni kimlik başvurusunda bulunduğundan uzun saatler sırada beklememek için randevuyla gitmeniz zaman kazanmanızı sağlar. Randevunuzu aldıktan sonra belgelerinizi ve evraklarınızı tamamlamanız gerekiyor.

Yeni kimlik için gerekli evraklar;

  • Nüfus cüzdanı veya kimlik tespitinin yapılmasını sağlayan başka bir resmi belge ya da kimlik
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Yeni kimlik harcının yatırıldığına dair dekont (Kimlik harcını internetten yatırdıysanız, İnteraktif Vergi Dairesinde işlem sonunda gösterilen belgenin çıktısı da dekont yerine geçmektedir.)

Gerekli belgeleri tamamladıktan sonra randevu günü ve saatinde nüfus müdürlüğüne giderek yeni kimlik kartınız için başvuru yapabilirsiniz. Bu başvuru sırasında parmak iziniz ve imza örneğiniz alınarak sisteme girilir. Varsa eski nüfus cüzdanınız delgeçle delinerek iptal edilir ve yeni kimliğiniz teslim edilene kadar kimlik kartı yerine geçen bir belge tarafınıza teslim edilir.

Yeni kimlik Randevusu

Yeni Kimlik Şifresi Nerelerde Kullanılır?

Yeni Kimlik Kaç Günde Gelir?

 

Kimlik Yenileme İşlemi Ücretli midir?

Evet.

Yeni Kimlik Ortalama Kaç Gün İçinde Teslim Edilir?

1 hafta içerisinde teslim edilir.

Yazımızı Puanlamak İster misiniz ? [Total: 1 Average: 5]

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kimlik Yenileme Ücreti Ne Kadar? Nasıl Yatırılır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir