Yeni yıla girilmesi ile birlikte özellikle gıda ürünlerinde fiyat artışları, tüketicilerin en temel gıda ürünlerini bile alırken zorlanmasına neden oldu. Birçok kişinin heyecanla beklediği ramazan ayına sayılı günler kaldı. Vatandaşlar, ramazan ayı için hazırlıklarını yapmaya başladı.
Ramazan ayının yaklaşması ile özellikle kırmızı et fiyatları tüketiciler tarafından sıklıkla araştırılmaya başlandı. Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik, ramazan ayı öncesinde kırmızı et arzında bir sıkıntı görülmediğini ifade etti ve ‘’Ramazan’da arz sıkıntısının olmamasına rağmen fiyatları artırmak isteyen fırsatçılara karşı da önlem alınması gerekiyor.’’ dedi.
2021 YILINDA 2 MİLYON TON ÜRETİM
Nihat Çelik, 2021 yılında 2 milyon ton civarında kırmızı et üretiminin yapıldığını ve bu üretimde küçükbaş hayvancılığın payının yüzde 25 civarında olduğunu belirtti. Deprem bölgesinde yer alan çiftçilerinde üretime devam edebilmek için büyük bir çaba gösterdiğini ifade eden Nihat Çelik, geçtiğimiz yıl hayvan varlığında azalmanın olduğunu da belirtti ve şu detayları aktardı; ‘’Geçen yıl girdi maliyetlerinde yüzde 100’den fazla artış gözlendi. Yaklaşan ramazan ayı öncesi yaptığımız son değerlendirmelerde kısmı et arzında bir sıkıntı gözükmüyor. Ramazan’da tüketim bir miktar artar. Fiyatlarda bu dönemde ramazandan bağımsız bir artış gerçekleşti. Ramazan ayında hemen her türlü ürüne zam yapan fırsatçılar var. Ramazan’da arz sıkıntısı olmamasına rağmen fiyatları arttırmak isteyen fırsatçılara karşı da önlem alınması gerekiyor.’’
‘TÜKETİCİLER MAĞDUR EDİLİYOR’
Nihat Çelik açıklamalarına şu şekilde devam etti; ‘’Yetiştirdiği üründen kazanç sağlaması gereken yetiştiricilerimizin ayakta zor duran bildiklerini ve yeterli geliri elde edemediklerini hepimiz biliyoruz. Dolayısı ile et fiyatlarını artıran tedarikçiler, aracılar ve fırsatçılardır. Bunlar yetiştiricilerimizin emeklerini ranta çevirirken, tüketicileri de mağdur etmektedir.’’