Kızılay Nedir? Kızılay’ın Görevleri Nelerdir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kızılay Nedir? Kızılay’ın Görevleri Nelerdir? Kızılay, kamu yararına çalışan ve bağışlarla desteklenen bir yardım kurumu olarak ülkemizde önemli hizmetler vermeye aralıksız devam etmektedir. Peki Kızılay gönüllüsü nasıl olunur, Kızılay nedir, Kızılay haftası ne zaman, gibi merak edilenleri sizler için paylaştık.

Kızılay, 1876 Osmanlı-Rus Savaşı’ndan 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’na kadar ülkemizin taraf olduğu tüm savaşlarda, gerek kurduğu sabit ve seyyar hastaneler, gerekse de donattığı hastane gemileri, hasta taşıma servisleri ve yetiştirmiş olduğu sağlık personelleri ile Türk askerinin yanı sıra hem dost hem de düşman askerinin bakım ve tedavisini gerçekleştirmiştir. Taraf gözetmeden savaş esirlerine ihtiyaç duydukları insani yardımı yapmıştır. Kuruluşundan bu yana birçok farklı isimle anılmış olan, şimdiki bildiğimiz haliyle Türkiye Kızılay Derneği, kısaca Kızılay günümüzde, uluslararası Kızılay-Kızılhaç topluluğunun temel ilkeleri çerçevesinde hizmet ve faaliyetlerini yürütmektedir. Kızılay, tarafsızlığın ve barışın simgesidir.

Kan Grubu Kartı Nereden Alınır? Sağlık Ocağı Verir mi? (En Güncel)

Makalede Neler Var?

Kızılay Nedir?

Kızılay Ne Zaman Kuruldu?

Kızılayın Görevleri

Kızılay Gönüllüsü Nasıl Olunur?

Kızılay Haftası Ne Zaman?

Kızılay Çağrı Merkezi Numarası Nedir?

Kızılay Haftası Ne Zaman Kutlanır?

Kızılay Nedir?

Kızılay, uluslararası ilkelere bağlı, savaşta ve barışta ayrım yapmaksızın insani yardım hizmeti veren, kar amacı gütmeyen, yardım ve hizmetleri karşılıksız olan, bağımsız bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur. Kızılay, tüzel kişiliğe sahiptir ancak kamu yararına çalışır. Tüm yurt çapında bulunan şubeleri ile hizmet veren, ülkemizin en köklü sivil toplum kuruluşudur.

Kızılay işareti uluslararası hukuk çerçevesinde “koruyucu ve belirtici işaret” kabul edilir. Kızılay işareti savaşta, tarafsızlık ve dokunulmazlık timsalidir. Bu işaret, Kızılaydan başka hiçbir kişi veya kurum tarafından kullanılamaz. 

Kızılay Ne Zaman Kuruldu?

Bugünkü ismiyle Kızılay, “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti” adıyla ve 11 Haziran 1968 tarihinde kurulmuştur. Türk Kızılayının kurucuları, Dr. Marko Paşa, Dr. Abdullah Bey, Dr. Kırımlı Aziz Bey ve Serdar-ı Ekrem Ömer Paşa’dır. Tarihi boyunca birçok farklı isimle anılmış olan Kızılay, 1877’de “Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti”, 1923’te Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla birlikte “Türkiye Hilaliahmer Cemiyeti” 1935’te “Türkiye Kızılay Cemiyeti” ve son olarak da 1947’de “Türkiye Kızılay Derneği” adını alarak bugünkü bildiğimiz adıyla faaliyetlerine devam etmiştir. Türkiye Kızılay Cemiyetine “Kızılay” adı Mustafa Kemal Atatürk tarafından konulmuştur.

Kızılayın Görevleri

Kızılayın öncelikli amacı her nerede olursa olsun, hiçbir ayrım yapmaksızın insan hayatını ve sağlığını korumaktır. Bu bağlamda Kızılayın başlıca amacı ve görevi için; hem savaşta hem de barışta, hiçbir karşılık veya bedel beklemeden, gönüllülük anlayışına uygun bir şekilde, uluslararası hayır kuruluşu niteliğinde hizmet vermek ifadeleri kullanılabilir. Kızılay, bu görevlerini yerine getirirken ne barışta ne de savaşta dil, din, ırk, millet, vatandaşlık gözetmez.

Kızılayın bir başka görevini ise doğal afetlerde felaketzedelerin bakımına, barınak ve beslenme ihtiyaçlarına yardım etmek oluşturur. Kızılay, ilk yardım ve kanla ilgili hizmetler verirken aynı zamanda da hemşirelik eğitimleri vermekte ve uluslararası yardım faaliyetlerine öncülük etmektedir. Bunlara ek olarak Kızılay, kan bağış merkezleri, bölge kan merkezleri, mobil kan bağış araçları ile ihtiyaç duyulan kanı bağışçılarından toplamakta, hastanelerde ise uzman sağlık ekipleri ile hizmet vermektedir.

Kızılayın yedi temel ilkesini; insanlık, ayrım gözetmemek, tarafsızlık, bağımsızlık, hayır kurumu niteliği, birlik ve son olarak da evrensellik oluşturur. Bu ilkeler, Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Topluluğunun temel ilkeleridir. 

Kızılay Gönüllüsü Nasıl Olunur?

Her ne kadar Kızılay personelinin bir kısmı maaşlı olarak çalışsa da, yadsınamayacak önemli bir kısmı gönüllülük esasına göre çalışır. Kızılaya gönüllü olmak isteyen kişilerin bu isteklerini belirterek, Türk Kızılay şubelerine başvuru yapması, gönüllü olmak için yeterlidir. Kızılaya üye olmak isteyen kişiler, 18 yaşını doldurmak şartıyla Türk Kızılay şubelerine başvuru yapabilirler. Kızılaya bağış yapmak isteyen kişiler de yine yurt genelinde bulunan Türk Kızılayı şubelerine giderek nakdi bağış yapabilir veya Kızılay resmi internet sayfasından alacakları bilgiler ile banka havalesi, posta çeki, çağrı merkezi veya SMS yollarından birini kullanarak bağışta bulunabilirler.

Kızlay’a Yapılan Kan Bağışı Nasıl Sorgulanır? Tıkla Öğren!

Kızılay Haftası Ne Zaman?

Kızılay haftası her yıl, ekim ayının sonunda 29 Ekim – 4 Kasım tarihleri arasında kutlanır. Kızılay haftasında tüm yurt genelindeki okullarda, ilköğretim, ortaöğrenim ve liselerde birtakım etkinlikler düzenlenir. Kızılayın genel merkezi ve tüm şubeleri tarafından düzenlenen bu etkinliklerde tüm kamuoyuna ve özellikle de gençlere, Kızılayın kuruluş amacı, yürüttüğü insani yardım faaliyetleri anlatılır ve yurt çapında bilgilendirici tanıtımlar yapılır. Bunlara ek olarak Kızılay haftasında ülke çapında, çoğunlukla şiir ve kompozisyon dallarında yarışmalar düzenlenir.

Kan Grubu Kartı Nereden Alınır?

Kızılay Çağrı Merkezi Numarası Nedir?

Kızılay çağrı merkezine ALO 168 üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kızılay Haftası Ne Zaman Kutlanır?

Kızılay haftası 29 Ekim-4 Kasım tarihleri arasıdır.

Yazımızı Puanlamak İster misiniz ? [Total: 0 Average: 0]

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kızılay Nedir? Kızılay’ın Görevleri Nelerdir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir