KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Nedir? (Güncel Başvuru Şartları)

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Nedir? KOSGEB nitelikli eleman desteği şartları nelerdir, KOSGEB nitelikli eleman desteği ne kadar gibi soruların cevapları yazımızda.

KOSGEB nitelikli eleman desteği, kurumun küçük ve orta ölçekli firmalara sunduğu bir çeşit KOBİ desteği olarak karşımıza çıkıyor. Genel anlamda istihdam edilen nitelikli personelin maaşlarına yapılan destek olarak tanımlanabilecek bu uygulama çok ilgi görüyor. İşverenlerin maddi yükünü azaltan uygulamayla istihdam için teşvik sağlanmaya çalışılıyor diyebiliriz. Tabii her destekte olduğu gibi bunda da belirli şartları sağlamak gerekiyor. Şartlara uygun şirketler başvuru sürecini tamamladıktan sonca KOSGEB nitelikli eleman desteğinden faydalanmaya başlıyor.

Peki, tüm bu süreç nasıl işliyor? Biz sizlere bu yazımızda KOSGEB nitelikli eleman desteği konusunda detaylar vererek bu soruyu yanıtlayacağız. Kapsamlı bilgilerle sizleri aydınlatacağız. İlk olarak yazı içerisinde değineceğimiz noktaların bir listesini yapalım:

  • KOSGEB nitelikli eleman desteği nedir?
  • KOSGEB nitelikli eleman desteği şartları nelerdir?
  • KOSGEB nitelikli eleman desteği ne kadar?
  • KOSGEB nitelikli eleman desteği süresi ne kadar?
  • KOSGEB nitelikli eleman desteği başvurusu nasıl yapılır?
  • KOSGEB nitelikli eleman desteği gerekli belgeler nelerdir?
  • KOSGEB nitelikli eleman desteği ödeme talep formu nasıl doldurulur?

Tüm bu sorular yanıtlandığında siz de KOSGEB nitelikli eleman desteği hakkında merak ettiğiniz her şeyi öğrenmiş olacaksınız. Hemen ilk madde ile başlayalım ve programı daha yakından tanıyalım.

Makalede Neler Var?

1. KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Nedir?

2. KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Şartları Nelerdir?

3. KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Ne Kadar?

4. KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Süresi Ne Kadar?

5. KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

6. KOSGEB Nitelikli Eleman İstihdam Desteği Ödeme Talep Formu Nasıl Doldurulur?

1. KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Nedir?

KOSGEB nitelikli eleman desteği maaş yardımı olarak da görülebilir. Bu program kapsamında, belirli şartlar altında istihdam edilen nitelikli elemanların maaşlarının bir kısmı KOSGEB tarafından ödenir. Bu sayede işverenin maşa yükü azalmış olur. Bu durum da bir teşvik oluşturacağı için nitelikli personelin istihdamını artırır. Desteğin diğer detaylarını da şöyle açıklayabiliriz:

  • Dediğimiz gibi program nitelikli elemanları kapsıyor. Tabii bu noktada aklınıza nitelikli ne demek, bu tanım hangi tür personeli içeriyor soruları gelebilir. Şöyle açıklayalım: Program dahilinde bahsedilen nitelikli eleman, bir yükseköğretim kurumu mezunu olarak geçer. Yani bu destekten yararlanacak kişilerin belirli şartları sağlayan üniversite mezunlarını işe alması gerekiyor.
  • Destek küçük ve orta ölçekli firmalara veriliyor.
  • Destek kapsamında maaşın tamamı ödenmez. Fakat maddi yükün çoğunluğu KOSGEB üzerindedir. Yani işverene oldukça cüzi bir miktar kalır. 
  • Bu program kapsamında bir işletmede aynı anda en fazla 2 nitelikli elemana destek verilir. Genel program kapsamında bir işletme toplam 4 çalışanı için bu desteği alabilir. 
  • Nitelikli eleman desteği alınan sigortalı işten çıktığında ya da çıkarıldığında destek de sona erer.
  • Destek alarak istihdam edilen personelin destek sağlanan işletmede sigortalı olması gerekir. Başka bir şirkette sigortalı gösterilen dönemler için destek ödenmez.
  • Bu desteğin üst limiti 100.000 TL’dir. Yani bir işletmeye en fazla 100.000 TL tutarında nitelikli eleman desteği ödenebilir. 

Programı genel hatlarıyla açıkladık. Şimdi nitelikli eleman istihdamı üzerinden KOSGEB desteği almak için şartlar neler, ona bakalım.

KOSGEB Kredisi Nasıl Alınır?

2. KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Şartları Nelerdir?

KOSGEB’in sağladığı tüm destekleme ödemeleri belirli koşullar altında veriliyor. Nitelikli eleman desteğinin şartları da şu şekilde belirlenmiş:

  • İstihdam edilecek kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekir. 
  • Desteğe başvurulacak nitelikli elemanın son 12 ay içerisinde istihdam edilememiş olması gerekir. Yani geride kalan 1 yıl boyunca çalışmamış birinin işe alınması lazım.
  • Destek kapsamında istihdam edilecek personelin yükseköğretim mezunu olması şart. 2 yıllık ön lisans ya da 4 yıllık lisans programlarından mezun olan kişiler için destek alınabilir. 
  • Nitelikli elemanın işletmede tam zamanlı çalışması gerekir. Part time ya da geçici süreli personel bu destek kapsamına dahil edilemez. 
  • KOSGEB’in sunduğu nitelikli eleman desteğine başvuracak işletmenin en az 5 tane sigortalı çalışanı olmalıdır. Yalnız bu şart teknoloji ve bilişim sektöründe hizmet veren şirketler için geçerli değil. Bu tarz şirketlerde herhangi bir eleman sayısı koşulu aranmıyor. 
  • Destekten yararlanılabilmesi için, işletmenin nitelikli elemanın işe giriş tarihinden önceki son 6 aya ait SGK tahakkuk fişlerinin gün sayısı toplamı en az 900 olmalıdır. Bu koşul, teknoloji alanlarında veya teknopark sınırları içerisinde faaliyet gösteren işletmeler için aranmaz.
  • KOSGEB’e nitelikli eleman başvurusu yapan işletmenin başvuruyu takip eden 45 gün içerisinde bahsedilen personeli işe alması gerekir. Aksi halde destek iptal edilir.
  • Destek kapsamında istihdam edilen elemanların net ücretlerinin KOSGEB tarafından belirlenen bir alt sınırı vardır. Bu bağlamda desteğin alınabilmesi için ön lisans mezunlarının net ücreti en az 2.500 TL, lisans mezunlarının net ücreti en az 3.000 TL olmalıdır. 
  • Bu destekten yararlanılacak personelin işverenin birinci dereceden akrabası olmaması gerekir. Yani eş, çocuk, anne, baba ve kardeş bu program dahilinde istihdam edilemez. Ayrıca emekliler de KOSGEB nitelikli eleman desteği kapsamında değildir.  

 Şartları da konuştuk. Şimdi KOSGEB nitelikli eleman desteği dahilinde yapılan ödemelerin miktarlarına değinelim.

3. KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Ne Kadar?

Önceki bölümlerde destek kapsamında en fazla 100.000 TL verildiğinden bahsetmiştik. Şimdi ödeme konusunun detaylarına bakalım:

  • KOSGEB nitelikli eleman destek tutarı net ücret üzerinden hesaplanır. Asgari geçim indirimi, ikramiye ve prim ödemeleri dahil edilmez. Yani bu ödemeler işveren tarafından yapılır.
  • Programın destek oranı %60 olarak belirlenmiştir. Program kapsamında istihdam edilecek eleman; yeni mezun, kadın, engelli, birinci derece şehit yakını veya gazi ise destek oranına % 20 ilave edilir.

Genel bilgiler bu şekilde. Yani gördüğünüz gibi direkt olarak verilen bir rakam yok. Maaşın belirli oranlarda desteklenmesi durumu var. Peki, maaşa göre destek hesaplaması nasıl yapılıyor? Şöyle söyleyelim, bu noktada yapılan 2 tür hesaplama var. Bu hesaplamadan hangisi daha düşük çıkarsa, o baz alınıyor. Bahsettiğimiz hesapları adımları da şu şekilde:

  • İlk hesap türünde asgari ücret ve öğrenim durumuna bağlı olarak değişen bir katsayı kullanılıyor. İlk etapta aylık net asgari ücret tutarını 30’a bölünüyor. Yani günlük asgari ücret hesaplanıyor da diyebiliriz. Ardından elde edilen sayı öğrenim durumu katsayısı ile çarpılarak günlük destek tutarı hesaplanıyor. Öğrenim durumu katsayısı da şöyle: 2 yıllık meslek yüksek okulu ve ön lisans mezunlarında 1.25, lisans mezunlarında 1.5, yüksek lisans mezunlarında 1.75 ve doktora mezunlarında 2. 
  • İkinici hesap türü çok daha basit. Burada Sosyal Güvenlik Kurumu idari kayıtlarındaki sigorta primine esas kazancın çalışma gün sayısına bölünüyor. Günlük tutar bu şekilde hesaplanıyor.

Yukarıda bahsettiğimiz hesap türlerinden hangisinin tutarı daha düşükse o miktar çalışma gün sayısı ile çarpılıyor ve böylece ödenecek KOSGEB desteği hesaplanmış oluyor. 

Destek miktarının detaylarını da açıkladık. Sırada desteğin verildiği süre var.

4. KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Süresi Ne Kadar?

KOSGEB’in küçük ve orta ölçekli KOBİ’lere sunduğu bu desteğin süresi 24 ay olarak belirlenmiş. Yani bir işletme en fazla 2 yıl boyunca bu programa dahil olabiliyor. 

Programla ilgili detayları paylaştık. Şimdi KOSGEB başvuru konusuna gelelim.

5. KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

KOSGEB nitelikli eleman desteği başvurusu için öncelikle internetten talep oluşturmak gerekiyor. Ardından istenen belgelerle beraber KOSGEB ofislerine başvurmalısınız. 

İlk olarak internet üzerinden yapılacak işlemleri konuşalım. Online başvuru yapabilmeniz için işletmenizin KOSGEB’e kayıtlı olması gerekiyor:

  • Eğer daha önce kayıt olmadıysanız bölüm sonunda verilen linke tıklayarak ilgili sayfaya gidebilirsiniz. 
  • Açılan ekranda “KOSGEB’e kayıtlı değilseniz tıklayınız” yazısına tıklayın.
  • Karşınıza gelen ekranda “İşletme Kayıt” seçeneğine tıklayarak KOSGEB kaydınızı yaptırın. 

Kayıt işleminiz tamamsa, başvuru adımlarına devam edebilirsiniz:

  • İlk olarak bölüm sonunda sizlerle paylaşılan linke tıklayarak ilgili sayfaya gidin.
  • Açılan sayfada “İşletme Geliştirme Destek Programı” menüsünün altındaki başvuru seçeneğine tıklayın.
  • Sistem sizi e-Devlet kapısına yönlendirecek. Buradan e-Devlet şifreniz ve TC kimlik numaranız ile giriş yapın. Alternatif yöntemleri de kullanabilirsiniz.
  • Giriş sonrasında karşınıza gelen bilgilendirme yazısını okuyun ve “Kabul Ediyorum” yazısının yanındaki kutucuğu işaretleyin. Ardından sizden istenilen bilgileri yazarak “Giriş” yazısına tıklayın. 
  • Sistem sizi başvuru ekranına yönlendirecek. Buradan online başvuru formunu doldurabilirsiniz. 

Online başvurunuzun onaylandığına dair bilgilendirme geldiğinde ise belgelerle beraber KOSGEB müdürlüklerine gitmeniz gerekiyor. KOSGEB müdürlüklerinin adres bilgilerine ulaşmak için bölüm sonunda verilen linki kullanabilirsiniz. Bu noktada sunmanız gereken belgeler şu şekilde:

  • SGK’dan alınan borcu yoktur yazısı
  • SGK’dan alınan sigortalı hizmet dökümü
  • Her personele ait ücret bordrosu
  • İstihdam edilecek nitelikli personellerin diploma örnekleri

Bu belgelerle beraber başvuru yaptığınızda işlemleriniz devam eder. İncelemeler sonunda bir sorun çıkmazsa, destekten yararlanmaya başlayabilirsiniz. 

Son olarak destek kapsamında ödeme alabilmeniz için sunmanız gereken KOSGEB ödeme talep formu hakkında konuşalım.

KOSGEB e-hizmetler giriş ve kayıt sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!

KOSGEB e-hizmetler sayfasından başvuru yapmak için TIKLAYINIZ!

KOSGEB müdürlüklerinin adres ve telefon bilgilerine ulaşmak için TIKLAYINIZ!

SGK Borcu Yoktur Yazısı Nasıl Alınır?

6. KOSGEB Nitelikli Eleman İstihdam Desteği Ödeme Talep Formu Nasıl Doldurulur?

Başvurunuz onaylandıktan sonra ödeme alabilmeniz için KOSGEB’e bir form sunmanız gerekiyor. Bahsettiğimiz formu indirmek için bölüm sonunda verilen linki kullanabilirsiniz. Bu formda:

  • İşletmenin NACE kodu, adresi gibi bilgiler
  • İstihdam edilen nitelikli personelin kimlik ve eğitim bilgileri, görev tanımı ve pozisyonu
  • İşletmenin gelir ve gider bilgileri gibi birçok farklı kalem yer alır.

Bu kalemlerden işletmenize uygun olanları doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurup formu KOSGEB’e teslim etmeniz gerekiyor.

KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı Ödeme Talep Formunu indirmek için TIKLAYINIZ!

Güncel SGK Nace Kodları 

Sizlere en çok rağbet gören KOSGEB programlarından biri olan nitelikli eleman desteği hakkında detaylı bilgiler sunduk. Yazıyı bitirmeden kısa bir özet yaparak konuyu toparlayalım:

  • KOSGEB nitelikli eleman desteği belli şartları sağlayan lisans ve ön lisans mezunlarının işe alınması durumunda verilir.
  • Destek küçük ve orta ölçekli şirketler içindir.
  • Programın amacı nitelikli personelin iş bulmasını kolaylaştırmak ve işverenleri bu kişilerin istihdamı için teşvik etmektir.
  • Destekten faydalanmak isteyen işletmelerin programın şartlarını iyi incelemesi gerekir.
  • Program kapsamında nitelikli personelin maaşlarının bir kısmı KOSGEB tarafından ödenir.
  • Bir işletme aynı anda en fazla 2, toplamda en fazla 4 kişi için nitelikli eleman desteği alabilir.
  • Program kapsamında ödenen maksimum destek toplam 100.000 TL’dir.
  • Bir işletme nitelikli eleman desteğinden 2 yıl boyunca faydalanabilir.
  • Başvuru için öncelikle internetten talep oluşturmak gerekir. Ardından istenen belgelerle KOSGEB müdürlüklerine başvurulabilir.

Siz KOSGEB nitelikli eleman desteğinin üniversite mezunlarının istihdamına katkı sağladığını düşünüyor musunuz? Konuyla alakalı görüşlerinizi bizlerle paylaşmak için yazının altında yer alan yorumlar alanını kullanabilirsiniz.

İletişim sayfamız üzerinden bizlere öneri ve düşüncelerinizi sunabilirsiniz. Dilerseniz herhangi bir yazının altındaki yorum alanını da bize ulaşmak için kullanabilirsiniz. Facebook sayfamızı takip ederek sizler için hazırladığımız yazılardan yayınlandıkları anda haberdar olabilirsiniz.

SGK İşe Giriş Çıkış Nasıl Yapılır? 

SGK Teşvik Programları Neler? 

KOSGEB Desteklenen Sektörler Neler?

Yazımızı Puanlamak İster misiniz ? [Total: 0 Average: 0]

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Nedir? (Güncel Başvuru Şartları)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir