Lüks otomobil satışlarındaki patlama, gelir adaletsizliğinin göstergesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de son yıllarda lüks otomobil satışları adeta patladı. Bir yandan geçim derdi için aracını satanlar, diğer yanda en ucuzu 7 milyon liradan başlayan lüks otomobile talep 4 yılda 10 katına çıktı. Bu durum, gelirin adaletsiz bölüşümü ve yoksullukla mücadele eden kesimlerin giderek arttığı bir tabloyu ortaya koyuyor.

Lüks otomobilde rekor artış

Türkiye’de lüks otomobil satışları, son dört yılda büyük bir artış gösterdi. Otomobil Distribütörleri Derneği’nin verilerine göre, altı süper lüks marka 2019 yılı boyunca 462 adet satarken, 2020’de 734’e, 2023 yılının sadece ilk 8 ayında ise 1299’a ulaştı. Bu markaların en ucuzu 7-8 milyon liradan başlıyor. Örneğin, en lüks İtalyan markası’nın satış grafiğine bakalım. Bu markanın 2019’da sadece 45 adet satılmışken, 2023’ün ilk 8 ayında bu sokaklarda nadiren görebileceğimiz arabalar 409 adet satıldı. Daha popüler bir Alman marka ise, 2019’da 361 adet satarken, 2023’ün sadece ilk 8 ayında 823 adet satıldı.

Gelir dağılımında bozulan terazi

Lüks otomobildeki satış patlaması, gelir dağılımında bozulan terazinin bir sonucu olarak ortaya çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verileri, bu durumu teyit ediyor. Buna göre, 2019 yılında gelirin %36’sı iş gücü maliyeti iken, bu oran 2023 yılında %26’ya düştü. Yani çalışanların gelirinde yaklaşık 10 puanlık bir kayıp söz konusu oldu. Bu kaybın karşılığı ise, sermaye gelirlerinde artış olarak görüldü. Sermaye gelirleri ise, genellikle zengin kesimin elinde bulunan gelir türleri olarak biliniyor.

Açlık ve yoksulluk artarken lüks ve şatafat da artıyor

Lüks ve şatafatın sert şekilde arttığı aynı dönemde, açlık ve yoksulluğun da sert şekilde arttığı bir gerçek. Birleşmiş Milletler’in raporuna göre, dünyada açlıkla mücadele eden insan sayısı son beş yılda yaklaşık 100 milyon artarak 735 milyona çıktı. Türkiye’de de durum farklı değil. Türkiye İsraf Araştırma Vakfı’nın verilerine göre, Türkiye’de her gün yaklaşık 6 bin ton ekmek israf ediliyor. Bu israfın karşılığı ise, yaklaşık 18 milyon insanın günlük ekmek ihtiyacına denk geliyor.

Bu durum, hem adil değil hem de insani değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan da G20 zirvesinde gelir adaletsizliğine dikkat çekti ama Türkiye için değil dünya geneli için. Oysa sadece otomobil satışları bile Türkiye’de de Erdoğan’ın sözünü ettiği tablonun var olduğunun kanıtı.

 
BİZİ TWİTTER'DAN TAKİP ET ►►►► https://twitter.com/personelilantc
BİZİ TELEGRAM'DAN TAKİP ET ►►►► https://t.me/personelilan
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Lüks otomobil satışlarındaki patlama, gelir adaletsizliğinin göstergesi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir