Olası İstanbul depremine karşı şehirlerde kontrol ettirmeden almayın deniyor! Binaların çoğu…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

6 Şubat tarihinde meydana gelen depremden sonra gözler olası büyük Marmara depremine çevrildi. Marmara depreminin daha yıkıcı etkisinin olacağını duyuran yer bilimciler tüm vatandaşları ve yetkilileri önlem almaları için uyardı. Olası Marmara depremine karşı devlet tarafından binaların kontrolleri ve depreme dayanıksız binaların onarımı için destekler yapılsa da depreme karşı hala çok dayanıksız ve güçsüz olan İstanbul ve çevresi korkutuyor. Yapılan son açıklamalarda ise vatandaşlara kontrol ettirmeden ev almayın denildi! İşte tüm detaylar…

Olası Marmara depremine karşı…

Olası Marmara depremine karşı devlet tarafından binaların kontrolleri ve depreme dayanıksız binaların onarımı için destekler yapılsa da depreme karşı hala çok dayanıksız ve güçsüz olan İstanbul ve çevresi korkutuyor. Yapılan son açıklamalarda ise vatandaşlara kontrol ettirmeden ev almayın denildi! Kırklareli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Kadir Kılınç, İnşaat Mühendisleri Odası Çorlu temsilciliğinde yaptığı açıklamalarda;

“Muhtemel bir İstanbul depreminde, Bursa, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Çanakkale ve Kırklareli illeri etkilenecektir. Tabii ki, Kırklareli’nde diri, aktif fay hattı yok ama özellikle vurguladığım hususlardan, yapısal taşıyıcı sistem kusurlarından dolayı Kırklareli’nde etkilenecek bina sayısı da oldukça fazladır. Tekirdağ’da ise çok bina etkilenecek. Yaklaşık 8 bin binanın etkileneceği konuşuluyor. Bu sebepten dolayı tecrübeli ve alanında uzman akademisyen olarak lütfen şuna dikkat edelim; deprem öldürmez bina öldürür” ifadelerini kullandı.

Depreme dayanıklılık testi şart!

Açıklamalarının devamında “İstanbul’da yaklaşık 2 milyona yakın bina vardır. Özellikle 2000 yılı öncesinde yapılmış 885 bin bina, gerçekten bakıldığında muhtemel bir İstanbul depreminde etkilenecek bina sayısı oldukça yüksektir. İstanbul’u depreme dirençli hale getirmeliyiz. Bunun için basitleştirilmiş güçlendirme yönetmenliğini ortaya koymalıyız. Taşıyıcı elemanlarda, kolonlarda, kireçlerde, mesnet bölgelerinde, sıklaştırma bölgelerinde mutlaka etkili sıklaştırması yapılmalıdır.

Ancak bakıldığında çoğu binada bu etkili sıklaştırmasının yapılmadığını gözlemledik. Mutlaka donatı tarama cihazıyla yapıdaki taşıyıcı elemanlarda donatı tarama analizlerin yapılıp donatı sıklaştırması yapılıp yapılmadığı belirlenmesi ve donatı çapının da belirlenmesi gerektiğini düşünüyorum” diyerek olası depreme karşı dayanıklılık testinin yaptırılması gerektiğine dikkat çekti.

 

 
BİZİ TWİTTER'DAN TAKİP ET ►►►► https://twitter.com/personelilantc
BİZİ TELEGRAM'DAN TAKİP ET ►►►► https://t.me/personelilan
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Olası İstanbul depremine karşı şehirlerde kontrol ettirmeden almayın deniyor! Binaların çoğu…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir