Özel sektör çalışanlarına duyuru yapıldı! Mesailer hakkında yeni karar alındı: Haftalık 45 saat mesai gelişmesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özel sektörde çalışan herkesi yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandığı belirtilerek Bakan Bilgin’in açıklamaları gündem oldu. Bakan Bilgin açıklamalarında günlük çalışma saatinin düşürülmesi gerektiğini belirtmişti ve bunun ardından Yargıtay’dan çok önemli emsal bir karar alındığı belirtildi

YENİ KARAR ALINDI 

Yargıtay, özel sektör çalışanlarını heyecanlandıran bir karara imza attığı belirtilerek günlük 11 saati, gece ise 7,5 saati aşan çalışmaların haftalık fazla çalışma süresi doldurulmasa bile fazla çalışma hükümlerine tabi olduğuna karar verildiği bildirildi.

BAKAN BİLGİN’İN AÇIKLAMALARI 

Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin çok önemli açıklamalarda bulunmuştu. Bakan Bilgin açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Biz Türkler de çalışma hayatımızı modernize ederek çalışma sürelerinin yeniden daha insani şartlarda, emeğin verimliliğini birim verimliliğindeki artışı dikkate alarak yeniden düzenlemek durumundayız”

İşinden olan işçiler soluğu hemen Çalışma Bölge Müdürlüğü’nde alırken çalışma müfettişleri iş yerindeki fazla mesai uygulamasına ilişkin rapor hazırlandığı bildirildi.

DAVANIN REDDİNİ İSTEDİ 

Konu ile ilgili olarak davacı şirket avukatı; 6 haftalık çalışma süresi 259 saat çıkmasına rağmen fazla çalışma ücreti tahakkuk ettirilmediği tespitinin yanlış olduğunu öne sürdü. Santral bölümü işçilerinin 12,5 saat çalıştırıldığı tespitinin hatalı olduğunu, 2 saat ara dinlenmesi yanında 1,5 saat yemek molası ve yarım saat 2 molanın dikkate alınmadığını iddia etti. Müfettişler tarafından düzenlenen teftiş raporunun iptaline karar verilmesini talep etti. Davalı kurum avukatları ise raporların aksi ancak eşdeğer yazılı belge ile ispatlanabileceğinden teftiş raporunun iptalinin mümkün olmadığını savunarak davanın reddini istedi.

ALINAN KARARIN DETAYLARI

Alınan emsal karara göre günlük 11 saati aşan çalışması olan her işçi hastalık saati aşmasa bile fazla mesai ücreti alabileceği belirtilerek bu kararın ayrıntıları şöyle paylaşıldı:

“Ara dinlenmeleri; iklim, mevsim, yöredeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak, 24 saat içinde kesintisiz 12 saat dinlenme süresi dikkate alınarak düzenlenir. Bu düzenlemenin çalışma süresi yönünden önemi, maddede işçinin bir günde kesintisiz 12 saat dinlenme süresi olduğundan söz edilmesidir. Günlük çalışma süresinin 11 saati aşamayacağı öngörülmüştür. Günlük 11 saati aşan çalışma yapılması hâlinde, uygulanacak yaptırımın ne olduğu da yine yönetmelikte düzenlenmiş olup bu hâlde 4857 sayılı Kanun’un 41, 42 ve 43’üncü maddeleri uygulanacaktır.

Bu açıklamalara göre, günlük çalışma süresine ilişkin yasal düzenlemelerin emredici nitelikte olduğu kabul edilmelidir. İşçinin haftalık çalışma süresi 45 saati aşmasa dahi günlük 11 saati aşması hâlinde, bu çalışmalar için fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekir. Müşahhas olayda iptali istenilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın teftiş raporunda hastanede çalışan işçilerin fazla çalışmaları belirlenirken, çalışanların 01 Ocak 2015-01 Ekim 2016 tarihleri arası dönemdeki çalışma süreleri dikkate alınmıştır. Hükme esas alınan bilirkişi raporunda, vardiyalı çalışan işçilerin ve santral görevlisi işçilerin, çalışma saatlerine göre gece ya da gündüz çalışmaları farkı yapılmaksızın ve 4857 sayılı Kanun’un 69’uncu maddesindeki değişikliğin yürürlüğe girdiği 04 Nisan 2015 tarihi dikkate alınmaksızın hesaplama yapıldığı anlaşılmıştır.”

 
BİZİ TWİTTER'DAN TAKİP ET ►►►► https://twitter.com/personelilantc
BİZİ TELEGRAM'DAN TAKİP ET ►►►► https://t.me/personelilan
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Özel sektör çalışanlarına duyuru yapıldı! Mesailer hakkında yeni karar alındı: Haftalık 45 saat mesai gelişmesi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir