Patent Nedir? Nasıl Alınır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Patent Nedir? Nasıl Alınır? Patent kullanım hakkının kime ait olduğunu gösteren bir belgedir. Birçok buluş sahibi patent alarak buluşlarını koruma altına almak ve başkaları tarafından kullanılmasını engellemek istemektedir. Patent Neden Alınır? Patent Nelere Verilir? Patent Çeşitleri Nelerdir? Patent Verilemeyecek Konu ve Buluşlar Nelerdir? Endüstriyel Tasarım Koruması Nedir gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…

Patent, buluşunuzu ve haklarınızı koruma altına almak adına önemli bir işlemdir, özellikle de içinde bulunduğumuz çağda. Sanayisi ve endüstrisi gelişmiş ülkelerde yeni buluşlar üretmeye ve bunların patentlerini almaya çok önem verilir. Buluşlara destek çıkmak, patent sayısını artırmak ülkelerin gelişiminde de büyük rol oynar. Bu yüzden eğer bir buluşunuz varsa haklarını koruma altına almanız en doğrusudur. Ancak öncesinde bu işlemle ilgili detaylar ve prosedürle ilgili bilmeniz gereken hususlar var.

Akademisyen Nasıl Olunur? Doçent, Profesör Olma Şartları (Güncel)

Makalede Neler Var?

Patent Nedir?

Patent Neden Alınır?

Patent Nelere Verilir?

Patent Nasıl Alınır?

Patent Verilemeyecek Konu ve Buluşlar

Patent Çeşitleri

Endüstriyel Tasarım Koruması Nedir?

Aktif Patentlere Nereden Ulaşabilirsiniz?

Patent Tescili ile Kaç Yıl Korunma Sağlanır?

Patent Nedir?

Bir kişiye kendi fikir ve emeğiyle ortaya çıkardığı bir icat veya buluşu; üretme, kullanma ya da satma ve pazarlama hakkı verip bu hakkı elinde tutmasını sağlayan belgeye patent denir. Devlet tarafından verilen bu belge alınıp satılabilen, kiralanabilen diğer mallar gibi buluş sahibinin mülkiyeti olur.

Patent Neden Alınır?

Buluşunuzun size ait olduğunu kanıtlamanız açısından patent almanız önemlidir. Ayrıca patent alındığı ülkede hak sahipliği sağlar. Yani Türkiye’de aldığınız patent ülke içinde size çeşitli haklar sağlar. Patentini aldığınız ürünü başkaları Türkiye’ye ithal etmeye başlarsa bunu durdurma hakkına sahipsiniz. Patent tescili, buluşu yapan kişiye aittir ve istenirse başkasına devredilebilir.

Patent Nelere Verilir?

Bir buluşa patent verilmesi için gereken kriterler şunlardır:

  • Bilinmeyen bir tekniğe sahip olan buluş yeni demektir. Tekniğin bilinmesi ise, patentin başvurusundan önce bu buluş konusunda dünyanın herhangi bir yerinde yazılı veya sözlü olarak bahsedilmesi, tanıtılması veya bilgi verilmesidir.
  • Buluş, ilişkin olduğu teknik alandaki bir uzman tarafından incelendiğinde, tekniğin bilinen durumundan açık bir şekilde çıkarılamayan bir uğraş sonucu gerçekleşmiş olması gerekir.
  • Patenti alınacak buluş, tarım da dahil olmak üzere sanayinin herhangi bir alanında kullanılabiliyor ya da üretilebiliyor olmalıdır.

Patent Nasıl Alınır?

Ülkemizde patent tescili konusunda yetkili merci Türk Patent ve Marka Kurumu’dur. Bu kurum yapılan başvuruları inceler, bunlar hakkında araştırmalar yapar. Sonucunda buluşun daha önce keşfedilmemiş bir şey olduğu tespit edilirse başvuru kabul edilir. Patent almak için gerekli belgeler ise şunlardır:

  • Başvuru formu: Bu formu Türk Patent ve Marka Kurumu’nun internet sitesinden edinebilirsiniz. Kalemle değil bilgisayar ya da daktilo yazısı ile doldurulmalıdır. Başvuru formunu doldururken dikkat edilmesi gereken noktalar internet sitesinde mevcuttur. (1 nüsha istenir)
  • Başvuru ücret dekontu: Başvuru için belirli bir miktar ücret ödemeniz gerekir. Başvuru ücretini başvuru esnasında veya başvuruyu takiben 7 gün içerisinde ilgili hesaba yatırmalı ve dekontu kuruma teslim etmelisiniz.
  • Tarifname: Bu belgede buluşun detayları anlatılır. Buluş hakkında detaylı bilgiler, uzman birisi tarafından anlaşılır bir şekilde, çizgisiz A4 kağıda yazılmalıdır.
  • İstemler: Yapılan buluşla ilgili korunması talep edilen özellikler ve konuların listelendiği belgedir. (3 nüsha istenir)
  • Özet: Yapılan buluşla ilgili 50 ile 100 kelime arası teknik bilgileri içeren belge. Bu belge de çizgisiz A4 kağıda yazılmalıdır. (3 nüsha istenir)
  • Fotoğraflar: Buluşa ait fotoğraflar başvuruda sunulabilir. Ancak bu konuda bir zorunluluk yoktur. Patenti alınmak istenen buluşun daha iyi anlaşılabilmesi açısından verilebilir.

Araştırmanın tamamlanmasından sonra Türk Patent ve Marka Kurumu araştırmanın raporunu başvuru sahibine gönderir. Eğer rapor olumluysa 1. inceleme talebi yapılır ve ücreti ödenir. 1. inceleme de tamamlanınca Türk Patent ve Marka Kurumu bu inceleme raporunu başvuran kişiye tekrar gönderir. Bu rapor da olumlu ise başvuru sahibi Tescil Belgesi Düzenleme Ücreti’ni yatırır ve patent belgesine sahip olur.

Patent kaç paraya alınır diye merak ettiyseniz, öncelikle e-devlet başvuru ücreti 14,75 TL’dir. Marka tescil ücreti ise 436 Türk Lirasıdır.

Patent Verilemeyecek Konu ve Buluşlar

  • Bilimsel teoriler ve keşifler
  • Edebiyat eserleri, estetik bir nitelik içeren sanat ürünleri
  • Bilgisayar yazılımları
  • Matematik teorileri ve bilimsel eserler
  • Konusu itibariyle kamu düzenine ve ahlaka aykırı olan buluşlar
  • Bilginin düzenlenmesi, sunulması ve iletilmesi ile ilgili teknik bir yönü bulunmayan usuller
  • İnsan veya hayvan vücuduna uygulanacak herhangi bir cerrahi usul ile, insan ve hayvan vücudu ile ilgili teşhisler
  • Bitki veya hayvan türleri ya da biyolojik esaslara dayanan bitki ve hayvan yetiştirme usulleri

Patent Çeşitleri

  • İncelemeli patent sistemi: Bu sistemde bir araştırma raporu yayınlanır ve bu raporun ardından buluşun yeni olup olmadığı, tekniği ve sanayiye uygunluğu incelenir. Başvuru sahibinin patent kurumuna inceleme istediğini bildirmesi gerekir. Bildirmezse incelemesiz patent sistemini tercih ettiği kanaatine varılır ve inceleme yapılması için 6 aylık itiraz süresinin dolması ve Türk Patent Enstitüsü tarafından belirlenen ücretin ödenmesi şartı aranır. İncelemeli patent belgesine sahip olan kişi 20 yıl süreyle haklarını koruma altına almış olur.
  • İncelemesiz patent sistemi: Bu patent sisteminde de incelemeli sistemde olduğu gibi 3 kritere uygunluk şartı aranır. Ancak incelemeli patent sistemiyle bir farkı vardır. Başvuru sahibi haklarını 7 yıl süreyle koruma altına almış olur. Eğer istenirse incelemeli patent için de başvuru yapılıp bu süre 20 yıla çıkartılabilir.
  • Faydalı model: Bu patent sisteminde daha küçük buluşlara belge verilir. Araştırma ve inceleme söz konusu değildir. Nitelik olarak patent tescili ile aynıdır. Bu sistem için başvurudan sonra 18 ay içinde buluş, resmi patent bülteninde yayımlanır ve 3. kişilerin itiraz etmesi beklenir. Gelen itirazlar cevaplandıktan sonra faydalı model belgesi düzenlenir. Bu belge başvuru sahibine 10 yıllık koruma süresi hakkı verir.

Unutmayın, buluşunuzu başvuru yapmadan önce gizli tutmalısınız. Buluşunuzu herhangi bir şekilde yazılı ya da sözlü şekilde bir platformda açıklarsanız, yeni olarak kabul edilmez ve patentlenmez.

Endüstriyel Tasarım Koruması Nedir?

Endüstriyel tasarım koruması, endüstriyel şekilde veya elle üretilen bir objenin yanı sıra bileşik bir sistem veya bunu bir araya getiren kısımlar, takımlar ve ambalajlar gibi nesneleri, grafik sembolleri ve tipografik karakterleri içine alan ürünlerin yeni, ayırt edici niteliğe sahip olması şartıyla görsel anlamda koruma kapsamı altına alınmasıdır. Yani patentten ayrıldığı nokta görsel anlamda bir tasarım yeniliği getirmiş olmasıdır. Endüstriyel bir tasarımınızı tescillettiğinizde, tasarımın sadece size ait olduğunu garanti altına almış olursunuz. Bunu genelde firmalar çeşitli yenilikler üzerinde çalışarak rakiplerinin önüne geçmek için kullanırlar.

Kimyager Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır?

 

 

Aktif Patentlere Nereden Ulaşabilirsiniz?

portal.turkpatent.gov.tr adresi üzerinden aktif patentleri görebilirsiniz.

Patent Tescili ile Kaç Yıl Korunma Sağlanır?

İncelemeli patent ile 20 yıl, incelemesiz patent ile ise 7 yıl koruma sağlamış olursunuz.

Yazımızı Puanlamak İster misiniz ? [Total: 0 Average: 0]

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Patent Nedir? Nasıl Alınır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir