Rusya'nın Petrol ve Gaz Gelirleri Düşüyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rusya’nın cari fazlası geçen yıl yaptırımlarla birlikte ithalatın düşmesi ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından emtia fiyatlarının artmasıyla ve ihracatın değerinin artması nedeniyle rekor kırdı.  

Bununla birlikte, 2022 ilerledikçe Rusya, Rusya’nın petrol alıcıları Rus ham petrol kalitelerini satın almak için yüksek indirimler talep etti. Moskova Avrupa’ya boru hattı gazı ihracatını kısıtladığından, ikinci çeyrekte kaydettiği üç aylık rekorunu kırdı. Bu nedenle Rusya, cari hesap fazlasının çeyrek bazda düştüğünü gördü.  

Rusya’nın petrol ve gaz gelirleri, yüksek fiyatlar ve hala yüksek ihracat hacimleri nedeniyle 2022’de çok yüksekti. İleriye dönük olarak, Brent fiyatlarına karşı amiral gemisi Rus kalitelerinde yapılan yüksek indirimler ve Rus enerji ürünlerine yönelik ek yasaklar – rafine Rus petrol ürünlerinin deniz yoluyla AB’ye 5 Şubat itibarıyla ithal edilmesinin yasaklanması da dahil olmak üzere – Putin’in fiyatlarında düşüşlere yol açacak. Analistler, enerji ihracatı gelirlerinin 2022 gelirlerine kıyasla olduğunu söylüyor. 

G7 fiyat sınırı ve Rusya’nın deniz yoluyla ham petrol ithalatına yönelik AB ambargosu, sektördeki oyuncular için hâlâ düzenleyici bir mayın tarlası olabilir, ancak bu yaptırımlar ana hedeflerinden birine ulaştı. Bu, Rusya bütçesinin temel dayanağı olan Putin’in petrol gelirlerini azaltmak için. Moskova şimdi ham petrolünün çoğunu, Tavan Fiyat Koalisyonunun parçası bile olmayan Asya ülkelerine uluslararası ölçütlere göre derin indirimlerle satmak zorunda kalıyor. 

Cari Fazla Düşüyor 

Rusya Merkez Bankası’nın bu haftaki verilerine göre , Rusya’nın cari hesap fazlası 2022’nin dördüncü çeyreğinde üçüncü çeyrekteki 48 milyar dolardan ve ikinci çeyrekteki rekor 78,5 milyar dolardan 31,4 milyar dolara düştü .

Çoğunlukla ihracatın değeri ile ithalatın değeri arasındaki fark olan cari işlemler hesabı, verilere göre 2021’in ikinci çeyreğinden bu yana 4. çeyrek için bu kadar düşük olmadı. Dördüncü çeyrekte Rusya’nın arz fazlasını azaltan sadece emtia fiyatlarının düşmesi değildi. Rusya ile iş yapmaya yönelik ilk yaptırımlar ülkenin mal ithal etme kabiliyetini vurduğundan, ikinci çeyrekte ciddi şekilde sakatlanan Rusya’nın ithalatı kademeli olarak toparlandı. O zamandan beri Rusya, hala Rusya’ya ürün ve hizmet ihraç etmek isteyen ülkelerden mal ithal etmek için ithalat yollarını çeşitlendirdi. 

Rusya Merkez Bankası, 2022’nin özellikle ilk yarısında ithalatın düştüğünü, ancak yılın ikinci yarısında ithalatta kademeli bir toparlanma olduğunu söyledi.

Analistler, ithalatın toparlanmış olabileceğini, ancak ihracatın, özellikle de enerji ihracatının değerinin düştüğünü söylüyor. 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), AB ambargosu ve G7 fiyat üst sınırının yürürlüğe girmesinin ardından AB’ye yapılan ham petrol sevkiyatlarının düşmesiyle, Rusya’nın petrol ihracatı Aralık ayında aylık sadece 200.000 varil (bpd) düşerek günde 7,8 milyon varile geriledi. Aylık Petrol Piyasası Raporu’nda bu hafta. 

IEA’nın tahminlerine göre, Rusya’nın referans Ural notu için rekor indirimler, Rusya’nın petrol gelirlerinin bir ayda 3 milyar dolar düşüşle Aralık ayında 12.6 milyar dolara düşmesine neden oldu.

Rusya’nın dizel ihracatı günde 1,2 milyon varil ile çok yılın en yüksek seviyesine sıçradı ve bunun 720.000 varili geçen ay AB’ye gönderildi. 

Bununla birlikte, 5 Şubat’tan itibaren AB’nin Rus rafine ürünlerinin deniz yoluyla ithalatını yasaklaması, Rusya’nın petrol ihracat gelirlerini daha da azaltacak.

 
BİZİ TWİTTER'DAN TAKİP ET ►►►► https://twitter.com/personelilantc
BİZİ TELEGRAM'DAN TAKİP ET ►►►► https://t.me/personelilan
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Rusya'nın Petrol ve Gaz Gelirleri Düşüyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir