SGK Hizmet Birleştirme Ne Zaman ve Nasıl Yapılmalı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SGK hizmet birleştirme, çalışma hayatı süresince sigorta primleri farklı kurumlar üzerinden yatırılmış kişileri yakından ilgilendiriyor. 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu ile SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı sigorta kolları tek bir çatı altında toplanarak Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlandı. Bu düzenleme, 2008 yılından sonra çalışmaya başlayanlar için hizmet birleştirme ihtiyacını ortadan kaldırdı. Fakat bu düzenlemeden önce sigorta primleri farklı kurumlar aracılığıyla yatırılmış olan kişilerin daha erken emekli olabilmek için hizmet birleştirme başvurusu yapmaları gerekiyor. Konuyla alakalı bilgi ihtiyacını gidermek adına, hizmet birleştirme başvurusunun nasıl ve ne zaman yapıldığı ile alakalı bilgileri derleyip hizmet birleştirme dilekçesi örneğini paylaştık.

Erken emeklilik nedir? Şartları nelerdir? Detaylı bilgiler için: Erken Emeklilik Hakkında Bilgiler

Makalede Neler Var?

SGK Hizmet Birleştirme Nasıl Yapılır?

Başvuru Şartları

Hizmet Birleştirme Uygulaması Kapsamındaki Kurumlar

SGK Hizmet Birleştirme Dilekçesi Nasıl Doldurulur?

Memur Hizmet Birleştirme Nasıl yapılır?

MEB Hizmet Birleştirme Nasıl Yapılır?

MEB Tarafından Dikkate Alınan Hizmet Puanları

Hizmet Birleştirme Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Hizmet Birleştirme Ne Kadar Sürer?

Hizmet Birleştirme Ne zaman Yapılmalı?

SGK Hizmet Birleştirme Nasıl Yapılır?

2008 yılında tüm sigorta kollarının tek bir çatı altında toplanması, sigorta kapsamında çalışanların yararına birçok düzenlemeyi beraberinde getirdi. Bu köklü değişikliklerle, sosyal güvenlik alanında adeta reform yapıldı. Bu da 2008 yılından önce sigorta primleri farklı kurumlar bünyesinde işlem görmüş olanlar birtakım işlemlerin yapılması ihtiyacını doğurdu.

Örneğin Sosyal Sigortalar Kurumuna bağlı olarak çalışan kişiler iş değiştirip BAĞ-KUR kapsamında iş hayatını sürdürmeye başlamışsa bu kişilerin hala SSK BAĞ-KUR hizmet birleştirme başvurusu yapmaları gerekiyor. Yapılmadığı takdirde ise emeklilik hesabında sadece kişinin çalışmaya devam ettiği kurum bünyesindeki çalışma günleri göz önünde bulunduruluyor. Haliyle çalışanların bu mağduriyeti yaşamamaları için hizmet birleştirme başvurusunda bulunmaları şart.

Başvuru Şartları

  • Farklı kurumlara bağlı olarak çalışılan sürelerin tarih aralıklarının çakışmadığını belgelemek
  • Hizmet birleştirme başvurusunu emeklilik tahsis işlemleri ve emeklilik başlamadan yapmak
  • Hizmet birleştirme talebini son 7 yıldır çalıştığı kuruma yapmak
  • 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu’nda belirtilen kurumlara bağlı çalışmış olmak

Hizmet Birleştirme Uygulaması Kapsamındaki Kurumlar

  • Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK)
  • Esnaf ve Sanatkarlar ile Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu (BAĞ-KUR)
  • Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı
  • 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu 20. maddesi çerçevesinde kurulmuş diğer emekli sandıkları

SGK Hizmet Birleştirme Dilekçesi Nasıl Doldurulur?

Hizmet birleştirme işlemleri için başvuruda bulunacak kişinin son 7 yıl boyunca hangi sigorta kurumuna veya kurumlarına bağlı çalıştığı oldukça önemli. Son 7 yıl içinde birden fazla kuruma bağlı olarak sigortalı çalışanlar için en fazla prim hangi kuruma yattıysa başvurunun da oraya yapılması gerekiyor. Örneğin; son 7 sene içinde 4 sene SSK’ya, 2 sene BAĞ-KUR’a ve 1 sene de Emekli Sandığı’na bağlı olarak sigortanız yatmış ise bu durumda başvurunuzu SSK’ya yapmanız gerekiyor. Hazırladığınız hizmet birleştirme dilekçesi, kimlik ve kimlik fotokopisi ile ilgili kuruma müracaat edip işlemleri başlatabilirsiniz.

Hizmet birleştirme dilekçesinin içeriğinde bulunması gereken bilgiler:

  • Temel kimlik bilgileri ( ad-soyad, kimlik numarası, aile sıra numarası, cilt numarası gibi )
  • Sicil numarası
  • Hizmet birleştirme talebinin yazılı beyanı
  • Adres bilgileri
  • Birleştirme talebinde bulunulan hizmetlere ait diğer sicil numaraları (SSK, BaAĞ-KUR gibi)

Dilekçe örneğini indirmek için TIKLAYINIZ!

Memur Hizmet Birleştirme Nasıl yapılır?

Memuriyet öncesi çalışılan sigorta kurumlarında ödenen primler için hizmet günlerinin birleştirilmesi talebinde bulunmak mümkündür. Burada dikkat edilmesi gereken, başvuru esnasında prim borcunun bulunmasının gerekliliğidir. Borcun olmadığına dair alınan hizmet dökümü belgesiyle birlikte çalışılan kurumun ilgili birimine başvuru yapılabilir. Başvuru sonrası süreç, kurumlar arası yazışmalardan ibarettir.

Başvuru sahibi, hizmet birleştirme işlemleri yapıldıktan sonra erken emeklilik işlemlerini başlatmaya hak kazanabilir. Memur hizmet birleştirme işlemleriyle ilgili genel esaslar hangi kurumda çalışıldığına bakılmaksızın belirlenmiştir. Bununla beraber, MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) Personel Dairesi tarafından yapılan ayrı bir açıklama olduğu için MEB hizmet birleştirme işlemleri ile ilgili detaylı bilgiyi bir sonraki başlıktan edinebilirsiniz.

MEB Hizmet Birleştirme Nasıl Yapılır?

MEB (Milli Eğitim Bakanlığı)’e bağlı olarak görev yapan kişilerin hizmet birleştirme taleplerinin, Milli Eğitim Bakanlığı Personel Daire Başkanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre alınması gerekiyor. Bakanlığa bağlı kurumlarda 657 sayılı Devlet Memurlar Kanunu kapsamına giren ve özel sektörde sigortalı çalıştığı hizmet günlerinin birleştirilmesini talep eden kişiler için Devlet Personel Başkanlığı şu açıklamaları yapmıştır:

  • Farklı sigorta kurumlarına bağlı olarak çalışmış kişilerin hizmet ettikleri süre içerisinde ödedikleri prim hesaplanıp geri ödenmeyecektir.
  • Hizmet edilen gün sayıları ile ilgili yapılan başvuru sonucunda 5510 sayılı kanunda adı geçen kurumlara yatmış olan hizmet günlerinin birleştirilmesi ile ilgili talepler değerlendirilecektir.

MEB Tarafından Dikkate Alınan Hizmet Puanları

  • 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında 4/A ve 4/B statüsünde görev yapılan süreler,
  • Kişi özel eğitim yapan kurumlarda öğretmen ya da yönetici pozisyonlarında çalışmışsa görev yaptığı bu süreler,
  • Farklı personel kanunları kapsamına giren hizmet süreleri,
  • Kişinin askerlik yaptığı zamanın tamamı hizmet süresi olarak hesaplanır.

MEB’e bağlı çalışan öğretmenlerde hizmet birleştirme işlemleri aşağıdaki belgelerin halihazırda çalışılan kurum müdürlüğüne teslim edilmesiyle başlar.

  • Daha önce görev yaptığı okuldan görev yaptığını gösteren belge
  • Eksiksiz doldurulmuş hizmet başvuru dilekçesi
  • Kreş ve özel eğitim kurumları ile dershane ve özel okul gibi özel sektör kurumlarında hangi pozisyonda görev yaptığını gösteren, hizmet cetveli denen belgenin aslı (öğretmen/ müdür/ sorumlu müdür/ yönetici pozisyonları gibi)
  • Başvuru sahibi, köyde ya da kasabada ücretli öğretmenlik yaptıysa görev yaptığı yerleri belirten beyanı

Ayrıca, askerliğini yedek subay olarak yapan kişiler de askerde geçen süreleri için hizmet birleştirme talebinde bulunabilirler. Askerlik tarihlerine bakılmaksızın başlatılan yedek subay hizmet birleştirme işlemlerinde yukarıdaki belgelere ek olarak terhis belgesinin de bulunması gerekir.

Hizmet Birleştirme Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Hizmet birleştirme hesaplama işlemi, bir sene 360 gün, her ay da 30 gün kabul edilerek yapılır. İşlemler yapıldıktan sonra, kişinin hizmet süreleri toplamına; aynı tarihlere denk gelen hizmet süreleri, primi ödenmemiş olan süreler ve itibari hizmet süreleri eklenmez. Kişinin görevi başındayken yaşadığı iş kazası veya meslek hastalığından dolayı yaşadığı malullük durumu varsa ya da kişi öldüyse hizmet birleştirme işlemi yapılmaz. Ancak kişinin ölümü ya da maluliyeti sonucunda maaş bağlanması için gereken şartları taşıyor ise geçmişe dönük bir hizmet birleştirmesi hesaplaması yapılabilir.

Hizmet Birleştirme Ne Kadar Sürer?

Hizmet birleştirme hesaplanmasının süresi hakkında net bir bilgi bulunmuyor. Bu hesaplama, kurumlar arası bürokratik işlemler gerektiriyor. Ayrıca, süreç içerisinde meydana gelebilecek olası aksaklıkları da bu süreye dahil edersek, hizmet birleştirme işleminin 6 ile 12 ay gibi bir sürede sonuçlanacağını söyleyebiliriz.

Hizmet Birleştirme Ne zaman Yapılmalı?

Hizmet birleştirme hesaplamasının bir seneye kadar uzayabileceğini biliyoruz. Kişinin emeklilik hali gerçekleşmeden ve emeklilik işlemlerinin başlatılacağı kendine bildirilmeden birleştirme başvurusunun yapılması lazım. Emekli olan bir kişi, geçmişe dönük hizmet hesaplama talep edemez.

Yazımızı Puanlamak İster misiniz ? [Total: 1 Average: 5]

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
SGK Hizmet Birleştirme Ne Zaman ve Nasıl Yapılmalı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir