SGK İşe Giriş Çıkış Nasıl Yapılır? SSK İşe Giriş Bildirgesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre işveren tarafından, işe alınacak ve işten ayrılacak her işçi için mutlaka işe giriş çıkış bildirgelerinin ibraz edilmesi gerekir. Bu bildirgeler kanuni bildirim süreleri içerisinde belirli kanallar aracılığıyla SGK’ya iletilmelidir. Zamanında ve doğru bir şekilde bildirimde bulunmak işvereni hem ceza ödemekten hem de belirli yaptırımlarlara maruz kalmaktan kurtarır. Peki bu bildirimler ne zaman ve ne şekilde yapılır?

Makalede Neler Var?

İşe Giriş Bildirgesi

İşe Giriş Bildirgesi Ne Zaman Yapılır?

İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Verilir?

İşten Ayrılış Bildirgesi

İşten Ayrılış Bildirgesi Ne Zaman Yapılır?

İşten Ayrılış Bildirgesi Nasıl Verilir?

İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgelerinin Son Günü Resmi Tatile Denk Gelirse Ne Yapmak Gerekiyor?

Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirge Örnekleri

İşe Giriş Bildirgesi

5510 sayılı kanun gereğince işe girecek olan tüm işçilerin işe başladıklarına dair SGK’ya yapılan bildirimdir.

İşe Giriş Bildirgesi Ne Zaman Yapılır?

Sigortalının işe gireceği günden en geç bir gün önce bildirimde bulunulması gerekiyor. Bir örnek üzerinden açıklamak gerekirse; 23.01.2022 tarihinde işe başlayacak bir çalışanın SGK işe giriş bildirgesi 22.01.2022 tarihinde saat 23:59’a kadar yapılmalıdır. Akabinde bu bildirgesinin çıktısı işveren ve işçi tarafları tarafından imzalandıktan sonra nüshalardan biri işçinin işe giriş evraklarının bulunduğu özlük dosyasına koyulmalı, diğer nüsha ise işçiye teslim edilmelidir.

Bildirge süresiyle ilgili bazı istisnai durumlar da mevcuttur. Bu istisnalar şu şekilde listelenebilir:

  • İlk kez sigortalı çalıştırmaya başlayacak olan iş yerlerinde, bir ay içinde işe alınacak sigortalıların işe giriş bildirgeleri, ilk kez sigortalı çalıştırmaya başlanacak tarihten itibaren bir ay içinde,
  • İnşaat, balıkçılık ve tarım sektörlerinde faaliyet gösteren iş yerlerinde çalışmaya başlayacak işçilerin işe giriş bildirgeleri sigortalıların çalışmaya başlayacağı tarihte,
  • Yabancı ülkelerde sefer yapan araçlara, sefer esnasında alıp çalıştırılacak işçiler için SGK işe girişi sigortalının çalışmaya başladığı tarihten itibaren bir ay içinde,
  • İşsizlik sigortasına tabi olmayan sözleşmeli personel ile kamu kurumuna bağlı çalışan ve yurt dışında çalışacak olan personeller için işe giriş bildirgesi, işe başlangıç tarihinden itibaren bir ay içinde verilmesi gerekiyor.

İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Verilir?

İşverenlerin, sigortalının giriş bildirgesini yasal süresi içerisinde, e-sigorta kanalıyla elektronik ortamda SGK’ya vermesi gerekiyor. SGK’ya elden ya da posta yoluyla verilen bildirgeler kabul edilmiyor. Bu şekilde yapılan bildirimler, yasal süresi içinde dahi olsa idari para cezası ödenmesine sebep oluyor.

T.C.uyruklu vatandaşlar için işe giriş bildirgeleri T.C. numaraları girilerek verilebilir. Ancak çalıştırılacak olan işçi yabancı uyruklu ise işe giriş bildirgesi Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü tarafından söz konusu işçiye verilmiş 99 ile başlayan kimlik numarası ile yine elektronik ortamda SGK’ya iletilebilir.

Öncelikle tekil giriş ve toplu giriş işlemler iki farklı bağlantı üzerinden gerçekleştiriliyor. Tekil giriş işlemleri sigortalının bilgilerinin ekrandan girilmesi ile gerçekleştirilirken toplu giriş için sigortalıların bilgileri xml dosyası aracılığıyla sisteme yükleniyor.

Tekil giriş yapmak için TIKLAYINIZ!

Toplu giriş yapmak için TIKLAYINIZ!

İşten Ayrılış Bildirgesi

5510 sayılı kanuna göre, işten ayrılan tüm sigortalılar için SGK’ya işten ayrılış bildirgesi verilmesi gerekiyor.

İşten Ayrılış Bildirgesi Ne Zaman Yapılır?

Sigortalının hizmet akdinin sona ermesinden itibaren en geç 10 gün içerisinde sigortalının işten ayrılış bildirgesinin Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi gerekiyor.

İşten Ayrılış Bildirgesi Nasıl Verilir?

İşverenlerin, işten ayrılış bildirgelerini elektronik ortamda SGK’nın sitesi üzerinden vermeleri gerekiyor. Bu bildirgede de işveren, elden ya da posta yoluyla bildirim yaparsa idari para cezası ile karşılaşabilirler.

SGK işten ayrılış bildirgesi de işe giriş bildirgesi ile aynı şekilde veriliyor. Aynı ekran üzerinden sisteme kullanıcı adı, sistem şifresi ve iş yeri şifresi bilgilerini ilgili boşluklara girerek giriş yaptıktan sonra yukarıda görseli bulunan sayfa ile karşılaşılır. Görselde de görüldüğü üzere bu ekranda, her iki bildirge şekli için de ayrı butonlar mevcut.

İşten çıkış bildirgesinin de 2 nüsha halinde çıktısı alınır ve taraflara imzalatılıp bir nüshası işçinin özlük dosyasında saklanır, diğeri işçiye teslim edilir.

İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgelerinin Son Günü Resmi Tatile Denk Gelirse Ne Yapmak Gerekiyor?

İşe giriş bildirgesinin verilmesi gereken sürenin son günü resmi tatile denk geliyor ise, takip eden ilk iş gününde bildirgenin verilmesi mümkündür. İnşaat, balıkçılık ve tarım sektörlerinde faaliyet gösteren iş yerleri için cumartesi ve pazar günlerinde işe alınan sigortalılar için ise giriş bildirgeleri pazartesi günü, bu üç sektör dışındaki iş yerleri için pazar ve pazartesi günlerinde işe alınan sigortalılar için pazartesi günü SGK’ya bildirimde bulunulabilir.

İşten ayrılış bildirgelerinin verilmesi gereken yasal sürenin son günü resmi tatile denk gelmişse, bu bildirgelerin tatilden sonraki ilk iş gününde verilmesi mümkündür.

Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirge Örnekleri

İşe giriş bildirgesi:

 

 İşten ayrılış bildirgesi: 

SGK İşten Çıkış Kodları Neler?

SGK Eksik Gün Nedenleri Neler?

SGK İdari Para Cezaları Nelerdir?

SGK Zor Durum Belgesi Nedir?

Yazımızı Puanlamak İster misiniz ? [Total: 0 Average: 0]

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
SGK İşe Giriş Çıkış Nasıl Yapılır? SSK İşe Giriş Bildirgesi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir