SGK Muayene Katılım Payı – İlaç Parası Sorgulama

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olarak çalışan sigortalılar ve bu kurumdan emekli olan vatandaşlar kurumun kendilerine tanıdıkları haklar doğrultusunda sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler. Sigortalıların ve emeklilerin ailelerini de kapsayan bu sistem sosyal devlet anlayışının bir yansımasıdır. Fakat söz konusu sağlık hizmetlerinden faydalanan SGK’lıların bir miktar ödeme yapması gerekir. Bu ödemeler yararlanılan sağlık hizmetlerinin ve hastaya yazılan ilaçların çeşidine göre değişiklik gösterir. Herhangi bir sağlık hizmeti sonrasında ödenecek miktarları öğrenmek isteyen vatandaşların muayene ve ilaç katılım payı sorgulama işlemlerinin nasıl yapılacağını bilmeleri gerekir. 

Makalede Neler Var?

SGK Muayene ve İlaç Katılım Payı Nedir?

Muayene Katılım Payı Ne Kadar?

SGK İlaçların Yüzde Kaçını Ödüyor?

Kimler Muayene ve İlaç Katkı Payı Ödemez?

SGK Katkı Payı Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

 

SGK Muayene ve İlaç Katılım Payı Nedir?

Bu paylar, muayene katılım payı hasta borcu olarak da bilinir ve yararlanılan sağlık hizmeti sonucunda SGK’lı kişilerden tahsil edilen ödemeyi ifade eder. Elbette söz konusu ücret vatandaşı yormayacak, cüzi miktarlar olarak belirlenmiştir. Çalışan sigortalıların ödemesi gereken muayene katılım payı hastaya yazılan ilaçların satın alındığı eczane tarafından tahsil edilir. Herhangi bir sağlık hizmetinden yararlanan emeklilerin katkı payları ise maaşlarından kesilir. 

İlaç katılım payı ise muayene sonucu reçetesi hazırlanan sigortalı veya emeklinin satın alacağı ilaçlar için ödediği SGK katkı payıdır. Sağlık raporu ile belgelendirilen bazı ilaçlardan katkı payı alınmaz. Çalışan kişiler ilaç katkı payı ödemelerini eczanelere yaparlar. Emekliler ve onların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ödemesi gereken katkı payı ise söz konusu emeklinin maaşından kesilir. 

Muayene Katılım Payı Ne Kadar?

Muayene katılım payı hastanın muayene olduğu hastanenin türüne ve alınan sağlık hizmetinin şeklinde göre değişir. Hastane türüne göre alınacak muayene katkı payı bedelleri şu şekildedir:

  • Devlet hastanesi için 6 TL
  • Üniversite ile ortak kullanılan Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastaneleri için 7 TL
  • Üniversitelere ait eğitim ve araştırma hastaneleri için 8 TL
  • Özel hastaneler için 15 TL

Bu ücretler Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenir ve tüm Türkiye’de bu fiyat tarifesi uygulanır. Eğer birazdan bahsedeceğimiz muayene ücreti sorgulama işlemini yapamıyorsanız bu tablodaki miktarlar, maaşınızdan kesilecek veya eczaneye ödenecek katkı payı ücretleri konusunda size yardımcı olacaktır. 

SGK İlaçların Yüzde Kaçını Ödüyor?

SGK tarafından tahsil edilen ilaç katılım payı, yalnızca ayakta tedaviler için alınır. Yani yatarak tedavi olan sigortalı ve emekliler ilaç katkı payı ödemez. Ayakta tedavi olan kişilerin ödemesi gereken katkı payı oranları şu şekildedir: 

  • SGK’dan maaş ve aylık alan vatandaşlar; örneğin emekliler ilaç bedelinin %10’unu,
  • SGK’ya bağlı sigortalı olarak çalışan kişiler ise ilaç bedelinin %20’sini katkı payı olarak öderler. 

Kimler Muayene ve İlaç Katkı Payı Ödemez?

SGK katkı payı alınmayan özel durumlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • İş kazası ve meslek hastalığı sebebiyle ilaç kullanmak zorunda olanlar,
  • Afet ve savaş halinde verilen sağlık hizmetleri,
  • Askeri tatbikatlarda verilen sağlık hizmetleri,
  • Yeşil alan hariç olmak üzere acil servislerde verilen sağlık hizmetleri,
  • Organ, doku ve kök hücre nakli yapılan kişiler,
  • Şeref aylığı alan vatandaşlar ve bu vatandaşların eşleri,
  • Harp malullüğü aylığı alanlar ve bu vatandaşların bakmakla yükümlü oldukları kişiler.

Ayrıca aile sağlığı merkezlerinde yapılan muayenelerden muayene katkı payı alınmaz. Sadece yazılan ilaçlar için ilaç katılım payı ödenir. 

SGK Katkı Payı Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

İlaç katılım ve eczane muayene ücreti sorgulama işlemleri için e-Devlet sistemini kullanabilirsiniz. Bunun için aşağıda verilen adımları takip edebilirsiniz.

  • İlk olarak e-Devlet sisteminin “4A/4B/4C Muayene Katılım Payı Sorgulama” sayfasına gidin. Söz konusu sayfanın linkini bölüm sonunda bulabilirsiniz.
  • Eğer daha önceden sisteme giriş yapmadıysanız açılan ekranda “Kimliğimi Şimdi Doğrula” yazısına tıklayın.
  • Sistem sizi e-Devlet giriş kapısına yönlendirecektir. e-Devlet şifreniz ve T.C. kimlik numaranız ile sisteme giriş yapabilirsiniz. e-Devlet şifreniz yoksa, size en yakın PTT şubesine başvurarak şifre satın alabilirsiniz. Dilerseniz sistemin size sunduğu diğer giriş seçeneklerinden birini de kullanabilirsiniz. 
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra karşınıza muayene ve ilaç parası sorgulama işlemlerini tamamlayabileceğiniz “Reçete Bilgileri” isimli bir tablo çıkacak. Bu tablo üzerinde reçete numarası ve tarihi, ilaçların satın alındığı eczanenin bilgileri, ilaç ve muayene katılım tutarları gibi bilgiler yer alıyor. Faydalanılan sağlık hizmeti sonrasında eczaneden ödenilen veya emekli maaşından kesilen tutarları bu tablo üzerinden öğrenebilirsiniz. 

e-Devlet kapısının “4A/4B/4C Muayene Katılım Payı Sorgulama” sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!

 

Özel Hastanelerde Muayene Ücreti Ne Kadar?

Dünya Göz Hastanesi SGK’lı Muayene Ücretleri

SGK Gözlük Hakkı Sorgulama

Aile Hekimi Tahlil Sonuçları Öğrenme

Yazımızı Puanlamak İster misiniz ? [Total: 0 Average: 0]

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
SGK Muayene Katılım Payı – İlaç Parası Sorgulama

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir