SGK’da Staj Sigortası Başlangıç Sayılır mı? Son Durum Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SGK’da Staj Sigortası Başlangıç Sayılır mı? Son Durum Nedir? Staj süresini borçlanma hakkı nedir? Kimler bu haktan yararlanabilir gibi merak edilen konular hakkında son güncel bilgiler yazımızda.

Lise ve üniversite öğrenciliği döneminde yapılan stajların, emeklilik için başlangıç olup olmadığına dair vatandaşların kafasında büyük soru işaretleri bulunuyor. Yapılan açıklamaların her geçen gün çeşitlilik kazanması staj sigortası hakkındaki yanlış bilgilerin yayılmasına sebep oluyor.

2022 yılı itibariyle de staj sigortası emeklilik için başlangıç olarak kabul edilmiyor. Meslek lisesi mezunları başta olmak üzere öğrenim döneminde staj yapanlar, staj sigortasının emeklilikte dikkate alınmamasından şikayet ediyorlar. Kendileri için bu durumun mağduriyet yarattığını düşünler, staj sigortasına dair yasanın yeniden düzenlenmesini bekliyorlar.

Makalede Neler Var?

Staj Sigortası Nedir?

Staj Sigortası Başlangıç Sayılır Mı?

Staj Sigortasında Son Durum Nedir?

Staj Sigortası Emeklilik İçin Geçerli Sayılırsa Ne Olur?

Staj Süresini Borçlanma Hakkı Nedir? Kimler Bu Haktan Yararlanabilir?

Staj Sigortası Nedir?

Staj gören öğrencilerin staj süresi boyunca iş kazası veya meslek hastalıklarına karşı korunması için yapılan zorunlu sigorta koludur. İş kazası ve meslek hastalığı sigortası, “Kısa Vadeli Sigorta Kolları” içerisinde  sayılır. Bu bağlamda staj süresince ödenen sigorta primleri, kişilere yalnızca staj döneminde güvence sağlar. Ancak işverenin stajyeri tüm güvenceleri kapsayacak şekilde sigortalı yapmasında da yasal olarak herhangi bir engel bulunmaz. Türkiye verilerini incelediğimizde ise; işverenlerin daha çok stajyerler için kısa vadeli sigorta kollarını tercih ettiği görülür.

Anne ya da babasının bakmakla yükümlü olduğu öğrencilerin ailelerinin sağlık güvencesi bulunmaması durumunda, hastalık primleri de Genel Sağlık Sigortası kapsamında staj sigorta kolundan ödenir. Fakat staj süresince yatırılan zorunlu staj sigortası prim ve günlerinin emekliliğe herhangi bir katkısı bulunmaz.

Staj Sigortası Başlangıç Sayılır Mı?

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında emeklilik yaşı ve şartları belirlenmiştir. Belirtilen yasaya göre staj sigortası emeklilik için başlangıç kabul edilmez. Çünkü yasa çerçevesinde kişinin emekli olabilmesi veya değerlendirilmesi “Uzan Vadeli Sigorta Kolları” primlerine bağlı olarak değişir.

Staj sigortasında iş kazası, meslek hastalığı ya da normal hastalık primlerine ilişkin ödemeler yapılır. Ancak bu sigorta kolunda uzun vadeli sigorta kolları (malullük, yaşlılık ve ölüm) primleri ödenmez. Bu nedenle staj sigortası emeklilik üzerinde etkili değildir.

Staj Sigortasında Son Durum Nedir?

Staj sigortalı olarak çalışan öğrenci, yeni mezun ya da işçiler SSK 4/1A kapsamında sigortalı sayılıyor. Fakat stajyer sigortası SSK kapsamında olmasına rağmen, emeklilik için etkili olan yaşlılık, malullük ve ölüm sigortası primleri dışında tutuluyor. Bu nedenle de staj sigortası emekliliğe herhangi bir katkı sağlamıyor.

Staj sigortası son dakika bilgisi olarak şunu söylemek gerekir ki; 2022 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen ve kabul edilen torba yasa tekliflerinde staj sigortasının emeklilik için geçerli sayılmasına ilişkin düzenleme yer aldı. Ancak sunulan teklifler hiç görüşülmeden reddedildi.

Staj Sigortası Emeklilik İçin Geçerli Sayılırsa Ne Olur?

Staj sigortasının emeklilikte geçerli sayılması durumunda, yüz binlerce kişiye erken emeklilik kapısı açılacak. Erken emeklilik için yapılan yasa tasarılarında iki yol vatandaşların karşısına çıkıyor. Birincisi, staj sigorta başlangıcının doğrudan emeklilik için başlangıç kabul edilmesi. Diğeri ise, stajda geçen sürelere askerlik ve doğumda olduğu gibi borçlanma hakkının verilmesi. Sözü edilen iki maddeden en az birinin kabul edilmesinde dahi vatandaşların erken emeklilik konusunda önü açılacak.

Staj Süresini Borçlanma Hakkı Nedir? Kimler Bu Haktan Yararlanabilir?

Staj süresi borçlanma hakkı, emeklilik başvurusu sırasında kişinin staj çalışma süresini de toplam süreye katarak gününü ya da prim sayısını arttırmasına olanak sağlar. Staj borçlanması yapılabilen süreler devlet tarafından yasalar çerçevesinde belirlenmiştir:

  • Sigortalı olmadan doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde ya da yurt dışında geçirilen normal doktora veya uzmanlık öğrenim süresi,
  • Hekimlerin fahri asistanlıkta geçen süreleri,
  • Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun kapsamında yurt dışında resmi öğrenci olarak geçirilen süreler

Stajını uzun dönem yapmak zorunda olan avukatlar için staj sürelerini borçlanma hakkı tanınmıştır. Sadece avukatlık yapanlara borçlanma hakkının tanınması; staj sigortası mağduriyetini doğurmuştur.

Aynı zamanda Yargıtay kararıyla, staj süresinin sigorta başlangıcı sayılması hakkı Almanya’da yaşayan gurbetçilere tanındı. Böylece gurbetçiler, borçlandıkları takdirde daha erken emekli olabilecekler. Staj sigortası mağdurları, Türkiye’deki durumun değiştirilmesi için yasada düzenlenme yapılması dört gözle bekliyor.

SGK Sigortasız İşçi İhbarı Nasıl Yapılır?

TC İle SGK Hizmet Dökümü Sorgulama

Yazımızı Puanlamak İster misiniz ? [Total: 0 Average: 0]

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
SGK’da Staj Sigortası Başlangıç Sayılır mı? Son Durum Nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir