Suudi-Rus hamlesi, ABD’yi akaryakıt krizine sürüklüyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçtiğimiz hafta Brent ham petrolü geçen Kasım ayından bu yana ilk kez varil başına 90 doların üzerine çıktı ve WTI da 11 ayın en yüksek seviyesine tırmandı. Gerekçe: Suudi Arabistan ve Rusya, petrol arzı kesintilerini yıl sonuna kadar uzatacaklarını söylediler.

Karar hiç de beklenmedik değildi. Beklenmeyen şey uzatmanın uzunluğuydu. OPEC+’daki en büyük petrol üreticilerinin artık oyun oynamayı bıraktığını öne sürdü. Daha yüksek fiyatlar istiyorlardı ve bunu alacaklardı. Bu hamleyle birlikte ABD-Suudi ilişkilerinin dayandığı ip daha da inceldi ve yıprandı.

ABD’nin SPR hamlesi işe yaramadı

Geçtiğimiz yıl, ABD ve AB’nin Rusya’ya Ukrayna’yı işgal etmesi nedeniyle uyguladığı yaptırımların ortasında petrol ve akaryakıt fiyatları yükselirken, Biden yönetimi yükselişi durdurmak için stratejik petrol rezervinden 200 milyon varile yakın ham petrol sattı.

Bu da işe yaradı, çünkü geniş yaptırımların Rusya’nın petrol ihracatını etkilemediği ve fiyatların düşmesine neden olduğu ortaya çıktı. Beyaz Saray övgüyü aldı. Şimdi, bir sonraki seçimlere sadece bir yıl kala, fiyatlar bir kez daha yükseldi ve SPR 40 yılın en düşük seviyesinde. Ve Suudiler, önceliklerinin artık denizaşırı dostlarının öncelikleriyle örtüşmediğini açıkça gösterdi.

“Suudilerin şu anda Washington’da pek fazla arkadaşı yok. Eurasia Group analisti Raad Alkadiri bu ay Financial Times’a verdiği demeçte, eğer Washington yüksek pompa fiyatları ya da yavaşlayan ekonomi için birilerini suçlamak isterse kesinlikle ‘Ek A’ olmaya başlama riski var” dedi.

Akaryakıt fiyatları ekonomiyi tehdit ediyor

Aslında fiyatlar artıyor. Benzin fiyatları arttı ve her ne kadar artış ılımlı olsa da, İşçi Bayramı’ndan sonra benzin talebinin azalması nedeniyle bu artışın varlığı endişe kaynağı olabilir. Ancak daha da kötüsü, Wall Street Journal’ın aktardığı Argus verilerine göre dizel fiyatlarının Mayıs ayından bu yana %40 oranında artması.

Wood Mackenzie’nin rafinaj, kimyasallar ve petrol pazarlarından sorumlu başkan yardımcısı Alan Gelder, WSJ’ye şöyle konuştu: “Dizel, piyasadan çekilen ham petrol türü nedeniyle daha ağır etkileniyor.” “Suudi petrolü, dizel için daha hafif ham petrollere göre daha yüksek verim sağlıyor. Bu kayıp ekonomiye daha fazla maliyet katıyor.”

Bütün bunlar, ABD’nin geçen yılki olayların yansımalarını atlatmak ve topyekun bir durgunluktan kaçınmak için iyi bir şansa sahip olduğuna dair umutların yeniden canlandığı bir dönemde gerçekleşiyor. Bu umutların bir göstergesi olarak, Fed’in bu yılın sonlarında faiz artırımlarına son vereceğine dair beklentiler oluştu.

Küresel arz korkularını ateşleyen Suudi Arabistan’ın son kesinti uzatması sayesinde artık akaryakıt fiyatlarının faiz artırım işini yapacağı görülüyor. Her ekonomi kelimenin tam anlamıyla dizel yakıtla çalışıyor ve yakıt fiyatlarının bu kadar artmasıyla birlikte diğer her şey de pahalılaşıyor. Sonuçta bu, tüketimin azalmasına yol açacaktır. Özellikle yükseliş analistleri haklıysa ve ham petrol daha da yukarılara doğru hareket ediyorsa.

ABD-Suudi ilişkileri daha da bozulabilir

Bütün bunlar Suudi-ABD ilişkilerinde daha fazla gerginlik anlamına gelecek ve BRICS’e kabulünün yeterince açık olmaması halinde Suudi Arabistan’ın yeni bir yöne doğru ilerlediği algısını güçlendirecek. Bu gerginlik yakın vadede ABD enerji güvenliği açısından iyiye işaret değil. FT’ye göre bu, Biden’ın 2024 seçimlerindeki şansı açısından daha da kötü bir işaret.

Ancak bu daha küçük bir sorun olabilir. Çünkü ABD rafinerilerinin daha fazla dizel üretmesi gereken ağır ham petrolü sağlayan çok az sayıda büyük tedarikçi var. Listede Kanada’nın yanı sıra Rusya, Venezuela ve İran yer alıyor; bu da Washington’un Riyad’la neden iyi ilişkiler sürdürmesi gerektiğine dair net bir tablo çiziyor.

Ancak Başkan Biden’ın geçen yılki fiyat artışından Suudileri sorumlu tutması, ardından da SPR’den petrol satması, bu ilişkiyi zedeledi. Şimdi Suudiler, ABD’nin enerji bağımsızlığı iddiasını test etmeye kararlı görünüyor. Ve bunu yaparken de kendilerine yeni müttefikler aramaya devam ediyorlar.

 
BİZİ TWİTTER'DAN TAKİP ET ►►►► https://twitter.com/personelilantc
BİZİ TELEGRAM'DAN TAKİP ET ►►►► https://t.me/personelilan
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Suudi-Rus hamlesi, ABD’yi akaryakıt krizine sürüklüyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir