Takipsizlik Kararı, Kovuşturmaya Yer Olmadığı Kararı Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Takipsizlik Kararı, Kovuşturmaya Yer Olmadığı Kararı Nedir? Yargı kararları ile ilgili anlamaya çalıştığımız ve araştırdığımız pek çok ifade bulunmaktadır. Bunlardan biri de takipsizlik kararıdır. Yargılama süreci sonunda, söz konusu dava ile ilgili kovuşturmaya gerek olmadığını ifade eden takipsizlik kararı, kesin hüküm olarak görülmekle birlikte, itiraz halinde ya da yeni delillerin soruşturmaya katılmasıyla birlikte bozulabilir.  Cumhuriyet savcısı tarafından verilen kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın, bir üst mahkemeye yapılan müracaat sonucunda bozularak soruşturmanın yeniden başlaması yönünde karar alınması mümkündür.

Makalede Neler Var?

Takipsizlik Kararı Nedir?

Takipsizlik Kararı Hangi Durumlarda Verilir?

Takipsizlik Kararı Ne Kadar Sürer?

Savcının Takipsizlik Kararı Nasıl Öğrenilir?

Takipsizlik Kararı Zamanaşımına Uğrar mı?

Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karara İtiraz Nasıl Edilir?

Takipsizlik Kararı Örneği

Takipsizlik Kararı Tebliğ Tarihinden Sonra Kaç Gün İçinde İtiraz Edilebilir?

Takipsizlik Kararını Kim Vermektedir?

Takipsizlik Kararı Nedir?

Takipsizlik kararı, Cumhuriyet Savcısı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, yeterli şüphe oluşturacak delil bulunmaması nedeniyle ilgili Ceza Mahkemesinde dava açılmamasıdır. Adalet Bakanlığının Hukuki Yardım birimi tarafından paylaşılan bilgiler ışığında takipsizlik kararının kapsamı ve tanımı yapılmıştır:

  • Cumhuriyet Savcısı, hukuki açıdan ortada bir suç olup olmadığını ya da suç teşkil eden bir durum olması durumunda suçluyu tespit edebilecek kadar delilin varlığını değerlendirir. Bu değerlendirmenin sonucunda dava açılıp açılmamasına karar verir.
  • Savcı, kendisine gelen her ihbar ya da şikayetle ilgili işlem yapmaya mecbur değildir. Dolayısıyla savcı bir konuyla alakalı takipsizlik kararı alabilir.
  • Şikayeti yapan ya da zarar gören kişiye, ifadesi alınmış veya sorguya çekilmiş şüpheliye takipsizlik kararı bildirilmelidir. Aynı zamanda kovuşturmaya yer olmadığına dair karar tebligatı sırasında; itiraz hakkı, itiraz süresi ve itiraz edilebilecek makamlar da açıklanır.

Adıma Açılmış Dava Var mı? Dava ve Mahkeme Sorgulama

Takipsizlik Kararı Hangi Durumlarda Verilir?

Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar, bazı durumlarda Cumhuriyet Savcılığı tarafından verilir:

  • Şikayet edilen kişinin 12 yaşında veya daha küçük olması durumunda
  • Şüpheli durumundaki kişinin akıl sağlığı konusunda problemlerinin olması halinde
  • Soruşturma bitmeden önce suçlu ya da şikayetçinin karşılıklı anlaşmaları halinde
  • Sanığın ölümü, geçici yasama dokunulmazlığının bulunması halinde
  • Etkin Pişmanlık Yasası kapsamında
  • Şikayetçi, şikayetini geri çekerse
  • Soruşturma açıldıktan sonra suçlu olarak nitelendirilen kişinin suçunun ispatı için yeterli delil bulunamaz ise

Takipsizlik Kararı Ne Kadar Sürer?

Takipsizlik kararı, soruşturmanın tamamlanmasından sonra verilir. Buna bağlı olarak soruşturma dosyasının tamamlanma süresine göre takipsizlik kararının süresi değişebilir. Takipsizlik kararına ilişkin net bir sürenin verilmesi nedeniyle doğru olmaz. Soruşturma dosyasındaki delillerin, kriminal ya da adli tıp incelemeleri, sanık ve tanık sayısının çokluğu takipsizlik kararının daha uzun sürede verilmesinde etkili olabilir.

Takipsizlik kararının kesinleşme süresi ise, daha net olarak belirlenmiştir. Takipsizlik kararı, suçtan zarar görenlere verilen 15 günlük itiraz hakkının kullanılmaması veya Sulh Ceza Hakimliğinin itirazı kabul etmemesi halinde, itiraz süresinin bitiminde netleşir. Kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın kesinleşmesinden sonra, yapılan itirazlarla birlikte şartların olgunlaşması halinde tekrar soruşturma başlatılabilir. Soruşturmanın tekrar başlatılması için gerekli adımlar ikiye ayrılır:

  • Yeterli şüphe doğuracak yeni delillerin bulunması
  • Kanun yararına kesinleşen kararının bozulması

Savcının Takipsizlik Kararı Nasıl Öğrenilir?

Bir soruşturmaya dair takipsizlik kararının verilmesi halinde, dosyada ifadesine başvurulan sanık ve şikayetçilere kararın tebliğ edilmesi gerekir. Dosyada adı geçen sanık ya da suç nedeniyle zarar gören kişinin avukatı üzerinden de takipsizlik kararı iletilebilir.

“Hakkımda çıkan takipsizlik kararını nasıl öğrenebilirim?” diyenler için bu sorunun cevabı oldukça basittir. Soruşturma kapsamında ifadesi alınan kişiye, soruşturmanın takipsizlikle sonuçlanması durumunda verilen karar, ikamet adresine gönderilen tebligatla bildirilir. Kişiye ait olan ikamet adresi, ifade sırasında kişinin beyanı esas alınarak oluşturulur. Belirtilen ikamet adresinde bir değişiklik söz konusu olması halinde, yapılan adres değişikliğinin ilgili savcılığa bildirilmesi gerekir. İkamet bilgilerindeki güncellemeyi savcılıkta yapmamış olan kişilerin adına düzenlenen tebligatlar eski adresinden teslim alınamadığı için geri döner. Tebligatların geri dönmesi halinde, kişi karara itiraz hakkını kaybeder.

Kararın sanık ve şikayetçilere bildirildiği tebliğ tebellüğ belgesi hakkında detaylı bilgi için: Tebliğ Tebellüğ Belgesi Nedir? Nereden Alınır? Örneğini İndir

Son olarak, soruşturmanın sonucunu ya da aşamalarını ilgili savcılığa başvurarak öğrenmek mümkündür.

Takipsizlik Kararı Zamanaşımına Uğrar mı?

Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar, soruşturmanın kapatıldığı anlamına gelir ve soruşturmanın sonunda verilir. Bu nedenle takipsizlik kararı için zamanaşımı uygulanmaz. Dosya, itiraz olup olmamasına ya da soruşturmanın tekrar açılmasına ilişkin belgelerin elde edilmesi durumuna göre sonlandırılır.

Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karara İtiraz Nasıl Edilir?

Takipsizlik kararına itiraz en genel tabiriyle, Cumhuriyet Savcılığının verdiği kararı uygun görmeyerek bir üst mahkemeye başvurmak anlamına gelir. Takipsizlik kararına itiraz süresi, Adalet Bakanlığının ilgili yasalarınca açık bir şekilde belirtilmiştir.

Mağdur ya da suçtan zarar gören kişi, takipsizlik kararının kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde itiraz hakkına sahiptir. Kişinin itirazı Sulh Ceza Hakimliğine yapması gerekir ve bu mahkeme tarafından itiraz dilekçesi değerlendirilir.

Sulh Ceza Mahkemesi, soruşturmanın tekrar başlatılmasına ya da itirazın reddedilmesine karar verir.

Takipsizlik Kararı Örneği

Savcılığa Suç Duyurusu, Şikayet Nasıl Yapılır?

Tebliğ Tebellüğ Belgesi Nedir? Nereden Alınır? 

PTT E-Tebligat Sorgulama İşlemi Nasıl ve Nereden Yapılır?

Takipsizlik Kararı Tebliğ Tarihinden Sonra Kaç Gün İçinde İtiraz Edilebilir?

Mağdur kişi 15 gün içerisinde itiraz etme hakkına sahiptir.

Takipsizlik Kararını Kim Vermektedir?

Cumhuriyet Savcısı tarafından verilmektedir.

Yazımızı Puanlamak İster misiniz ? [Total: 0 Average: 0]

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Takipsizlik Kararı, Kovuşturmaya Yer Olmadığı Kararı Nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir