TC Kimlik Sorgulama ve Doğrulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TC Kimlik Sorgulama ve Doğrulama İşlemleri Nasıl Yapılır? T.C. Kimlik Doğrulama İşlemi Nasıl Yapılır? Kimlik Bilgileri Çalınanlar Ne Yapmalı gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genle Müdürlüğü tarafından verilen 11 haneli T.C. kimlik numarası neredeyse bütün günlük işlerin halledilmesi için gerekli hale getirilmiştir. Her vatandaş için özel olarak oluşturulan numara topluluğu sayesinde, kimlik bilgileri tek bir çatı altında toplanmıştır.

Bilgilerin bilgisayar ortamına aktarılmasını sağlayan T.C. kimlik numarası, MERNİS sistemi üzerinden bilgilerin aktarılması ve depolanması adına yapılan projede bir kimlik numarası havuzu oluşturulmuştur. Bu projede, hayatta olan ya da olmayan tüm vatandaşların kimlik bilgileri incelenmiş ve kayıt altına alınmıştır.

Taranan bilgilerin ışığında 1999 yılı sonuna kadar 122.145.860 vatandaşın sisteme girişi yapılmıştır. Bu sayının içerisinde hayatını kaybeden vatandaşlarda dahil edilmiştir. 2000 yılına gelindiğinde ise her vatandaşa ayrı kimlik numarasının verilmesi kararlaştırılmış ve bu numara vatandaşlara tebliğ edilmiştir. Bu sayede vatandaşlar T.C. kimlik numarası bilgileriyle kendi kamu işlemlerini e-devlet kanalı başta olmak üzere pek çok birimde kolayca halledebilirler.

Sistemde kayıt altına alınan ilk vatandaş Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olarak seçilmiştir. Atatürk’ün T.C. kimlik numarası ise 10000000146 olarak belirlenmiştir. Diğer vatandaşlar için ise; T.C. kimlik numarası belirlenen kurallar çerçevesinde kişiye özel olmak şartıyla bir defa verilir ve değiştirilmesi söz konusu değildir. Bu doğrultuda T.C. kimlik numarası kullanılarak sahte işlemlerin önüne geçilmesi amaçlanmıştır.

Makalede Neler Var?

T.C Kimlik Numarası Basamaklarının Anlamı Nedir?

Kimlik Bilgileri Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

İnternet Sitesi Aracılığıyla T.C Kimlik No Bulma

İsimle T.C kimlik no bulma

Kimlik kartı seri no ile T.C kimlik numarası öğrenme

Vatandaş Etkileşim Merkezinden T.C. Kimlik No Sorgulama

T.C. Kimlik Doğrulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Ölmüş Birinin T.C Kimlik Numarası Nasıl Bulunur?

Kimlik Bilgileri Çalınanlar Ne Yapmalı?

T.C Kimlik Numarası Basamaklarının Anlamı Nedir?

T.C. kimlik numarası 11 basamaktan oluşur. Son iki rakam, doğrulama sayısı olarak belirlenmiştir. Bu son iki basamak ilk dokuz basamaktan bir algoritma ile hesaplanır. Bu algoritma T.C. kimlik numaralarının doğruluğunun tespit edilmesi için yalnızca ilgili kamu kurum ve kuruşlarla paylaşılır.

Kimlik Bilgileri Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Teknolojinin gelişmesiyle beraber vatandaşlar T.C. kimlik numaralarını online işlemleri kullanarak hem öğrenebilir hem de doğrulayabilir. Aynı zamanda bağlı bulunan İlçe Nüfus Müdürlüklerine de bizzat başvuruda bulunarak T.C. kimlik sorgulama işlemlerini tamamlayabilirler. T.C. kimlik no ile kimlik bilgilerini öğrenme adımını yapmak isteyen vatandaşlar, Vatandaş Etkileşim Merkezi numarası olan ALO 199’u da arayarak taleplerini iletebilirler.

İnternet Sitesi Aracılığıyla T.C Kimlik No Bulma

Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kullanıma sunulan WEB sitesi sayesinde, vatandaşlar T.C kimlik numaralarının bilgisine birkaç kolay adımda erişebilirler.

  • Bu bölümün altındaki bağlantıya tıklayarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün ana sayfasını açın.
  • Ekranda nüfusa kayıt yeri, kimlik seri no ve kişi bilgileri sayesinde T.C. kimlik numarası sorgulama seçenekleri karşınıza çıkar.

İnternetten T.C. No sorgulama için TIKLAYINIZ!

İsimle T.C kimlik no bulma

Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel Müdürlüğünün resmi WEB sitesini açtıktan sonra ekranda belirlen arama seçeneklerinden size uygun olanı seçmeniz gerekir. Eğer isimle sorgulama yapmak istiyorsanız; ilgili sayfanın bağlantısına yazının devamından ulaşabilirsiniz.

  •  Web sitesini açın ve sorgulama seçeneklerinin yer aldığı sayfaya girin.
  • Belirlenen seçeneklerden “nüfusa kayıt yeri ve kişi bilgisi ile sorgulama” başlığını işaretlersiniz; kişisel bilgilerinizle T.C. kimlik no sorgulama işleminize ait sayfayı açarsınız.
  • Açılan sayfa üzerindeki ilgili boşlukları doğru bir şekilde doldurmanız gerekir.
  • Sayfanın sol tarafında yer alan bölümde kişisel bilgilerinizi girmeniz beklenir. Bu bilgiler arasında; ad, soyad, anne ve baba adı, doğum yılı ile cinsiyet gibi temel bilgiler yer alır.
  • Sayfanın sağ tarafında ise; il, ilçe, cilt numarası, aile sıra numarası ve birey sıra numarası gibi kütük bilgileri bulunur.
  • İlgili kutuları doldurduktan sonra sayfanın alt kısmında yer alan “ben robot değilim” yazısının solundaki boşluğu işaretlemelisiniz.
  • Bütün bilgilerinizi doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra sayfanın en alt kısmında yer alan “doğrula” sekmesine basın.

Ad soyad ile T.C. kimlik no öğrenme işlemi için TIKLAYINIZ!

Kimlik kartı seri no ile T.C kimlik numarası öğrenme

Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel Müdürlüğünün resmi WEB sitesini açtıktan sonra ekranda belirlen arama seçeneklerinden size uygun olanı seçmeniz gerekir. Eğer kimlik kartı seri numarasıyla sorgulama yapmak istiyorsanız; bu bölümün altındaki bağlantıya tıklayarak ilgili sayfayı açın.

  •  Sorgulama seçeneklerinin yer aldığı sayfaya girin.
  • Belirlenen seçeneklerden “kimlik kartı seri no ve kişi bilgisi ile sorgulama” başlığını işaretlersiniz; kişisel bilgilerinizle T.C. kimlik no sorgulama işleminize ait sayfayı açarsınız.
  • Açılan sayfada istenilen bilgileri doğru bir şekilde girmeniz gerekir.
  • Kimlik sorgulama için sizden; seri no, ad, soyad, baba ve anne adı ile cinsiyet gibi bilgilerinizin girmesi beklenir.
  • Boşlukları doldurduktan sonra sayfanın alt kısmında yer alan “ben robot değilim” yazısının sol tarafındaki boş kutucuğu işaretleyin.
  • Bütün bilgilerinizi doğru girdiğinizden emin olduğunuzda ise; mavi yazılı “doğrula” sekmesine basın.

Kimlik kartı no ile T.C kimlik numarası öğrenmek için TIKLAYINIZ!

Vatandaş Etkileşim Merkezinden T.C. Kimlik No Sorgulama

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne bağlı Vatandaş Etkileşim Merkezi numarası olan ALO 199’u da arayarak T.C kimlik numaranızı öğrenme talebinizi sisteme kayıt ettirebilirsiniz.

  • Çağrı merkezi numarasını arayın ve santral tarafından yapılan yönlendirmeleri takip edin.
  • Müşteri temsilcisine bağlanmak için gerekli tuşlamayı yapın.
  • Müşteri temsilcisine bağlandıktan sonra “T.C. kimlik numaramı öğrenmek istiyorum” şeklinde net bir ifadeyle isteğinizi belirtin.
  • Güvenlik adımlarının geçilmesi için müşteri temsilcisi kişisel bilgilerinizle alakalı birkaç soru yönlendirir.
  • Verdiğiniz bilgilerin sistemde kayıtlı olan bilgilerle eşleşmesi durumunda müşteri temsilcisi T.C. kimlik numarası verilerinizi sizinle paylaşır.

T.C. Kimlik Doğrulama İşlemi Nasıl Yapılır?

T.C. kimlik numarası doğrulama işlemini Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürülüğü’nün resmi WEB sitesinden kolaylıkla yapabilirsiniz. İlgili sayfa bağlantısına bu bölümün en altından ulaşabilirsiniz.

  • WEB sitesini açın ve bağlantılı sayfaya girin.
  • Açılan sayfa üzerindeki bilgileri eksiksiz bir şekilde girdiğinizde, T.C. kimlik numaranızın doğru olup olmadığının kontrolünü yapabilirsiniz.
  • İlk adımda T.C. kimlik no, ad, soyad, doğum günü, ayı ve yılına ait bilgileri girmeniz gerekir.
  • Kişisel bilgilerin girilmesinin ardından doğrulama bilgileri aşamasına geçilir. Bu aşamada ise; seri no gibi bilgilerin yazılması şartı mevcuttur.
  • Kutuları doldurduktan sonra “ben robot değilim” yazısının solundaki boşluğu işaretleyin.
  • Bütün bilgilerinizin doğruluğundan emin olduğunuzda ise sayfanın en altında yer alan “doğrula” sekmesine tıklayın.

Site üzerinde yapılan yasal uyarı kapsamında; cüzdan seri no alanlarının doldurulması zorunlu hale getirilmiştir. Burada yer alan bilgiler, size ait olan son aktif nüfus cüzdanı üzerinde yazan bilgilerin doğrulanmasını sağlar.

T.C kimlik no doğrulama işlemi için TIKLAYINIZ!

Ölmüş Birinin T.C Kimlik Numarası Nasıl Bulunur?

  • Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmi sitesinde bulunan online T.C. kimlik numarası sorgulama yöntemlerinden birini kullanarak ölmüş birine ait T.C. kimlik numarasını öğrenebilirsiniz. Bu sorgulama işlemini yapmanız için ölmüş olan kişinin kişisel bilgilerine ihtiyacınız vardır. Kişinin ad, soyad, anne ve baba adı, il, ilçe, cilt no, aile sıra no ve birey sıra no bilgileri sizde mevcutsa kolayca T.C. kimlik numarasına dair sorgulamanızı yapabilirsiniz.
  • Aynı zamanda bağlı bulunduğunuz ilçe nüfus müdürlüğüne giderek kendi T.C. kimlik numaranızla da ölmüş aile bireylerine ait bilgilere erişim sağlayabilirsiniz. Ancak bu işlem sırasında ölen kişi için mutlak veraset ilanı verilmiş olması gerekir. Eğer MERNİS sisteminde kişi ölmüş olarak gözükmüyorsa; kimlik bilgilerinin paylaşılması söz konusu olmaz.
  • Aynı şekilde Vatandaş Erişim Merkezi numarası olan 199’u telefonunuzdan arayarak da ölen aile fertlerinizin kimlik bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Kimlik Bilgileri Çalınanlar Ne Yapmalı?

Kimlik bilgileri çalınan vatandaşlar, “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu” kapsamında ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmalıdır. Faillerin tespit edilmesi ve cezalandırılması için vatandaşların şikayet dilekçesi verilmesi yeterlidir. Bununla birlikte kişisel bilgilerin çalınması suçları, Türk Ceza Kanuna göre şikayete bağlı olmadan kovuşturulabilen suç tipleridir. Kısacası, kişilerin şikayetçi olmaması halinde bile kamu adına soruşturma yapılır ve faillerin tespit edilmesi durumunda ise kamu davası açılır.

Yeni Kimlik Randevusu Nasıl Alınır? 

Yeni Kimlik Nasıl Çıkarılır? 

Yeni Kimlik Kaç Günde Gelir?

Yazımızı Puanlamak İster misiniz ? [Total: 0 Average: 0]

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TC Kimlik Sorgulama ve Doğrulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir