Türk Dünyasında Yeni Dönem Türk Lirası!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Orta Vadeli Program’da (OVP) belirtilen önemli bir adım olan Dijital Türk lirasının devreye girmesiyle Türk Lirası için yeni bir dönem resmen başladı. Dijital Türk Lirası’nın yasal çerçevesinin 2024’ün dördüncü çeyreğinde hayata geçirilmesi ve ülkenin finansal ortamında önemli bir dönüşüme işaret etmesi bekleniyor.

ATSO Başkanı Ali Bahar’dan açıklamalar!

Anadolu’daki küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) dijital dönüşümünü kolaylaştırmayı amaçlayan Dijital Anadolu Projesi’nde ATSO (Antalya Ticaret ve Sanayi Odası) Başkanı Ali Bahar değerli görüşlerini paylaştı. Projenin hedefleri arasında Anadolu işletmelerinin Endüstri 4.0’a hazırlanmasına yardımcı olmak, sektöre özel dijital dönüşüm için yol haritası oluşturmak ve dijitalleşme sürecinde rehberlik etmek yer alıyor. Ali Bahar panelinde, dijitalleşmenin işletmeler için önemi, dijitalleşmeden en fazla yararlanabilecek sektörler, tarımda dijital dönüşüm ve Orta Vadeli Program ile uyumlu olarak Dijital Türk Lirası’nın avantajları da dahil olmak üzere dijitalleşmenin çeşitli yönlerini ele aldı.

Ali Bahar, Dijitalleşme Endeksi’nin önemine vurgu yaparak, “Antalya internet, akıllı telefon, sosyal medya ve e-ticaret kullanımı açısından ortalamanın üzerinde oranlara sahip. Şehrin yüksek teknoloji benimseme oranlarının genç ve eğitimli nüfusundan büyük ölçüde etkilendiğini belirtmek çok önemlidir.

Bu durum kentin ekonomik kalkınmasına ve rekabet gücüne önemli ölçüde katkı sağlamaktadır. Dijitalleşme Endeksi’nden bahsettiğimizde, altı temel göstergeyi kapsıyor: İş gücünün internet erişimi var mı, internet hızlı mı, BT uzmanları istihdam ediliyor mu, BT eğitim programları yürütülüyor mu ve ERP yazılımı kullanılıyor mu?”

KOBİ’ler için Dijitalleşme Zorlukları

Bahar, dijitalleşmedeki zorluklara da dikkat çekerek, ülkedeki her üç KOBİ’den neredeyse birinin belirtilen altı dijitalleşme göstergesinden herhangi birine sahip olmadığını ortaya koydu. “Antalya’da da durum çok farklı değil. Bu altı göstergeyi değerlendirdiğimizde KOBİ’lerin dijitalleşme puanı 10 üzerinden ortalama 2,3 iken, daha büyük işletmeler ortalama 5,2 puan alıyor. Antalya’da KOBİ’ler ülke ortalamasının biraz üzerinde olmakla birlikte önemli ölçüde değildir.

Etkileyici bir hesaplama paylaşayım: Şirketler için hızlı internet erişimi, verimlilikte %2,6’lık bir artışla sonuçlanıyor. Ayrıca, ‘Dijital Türkiye 2030’ raporuna göre, tüm şirketler için evrensel hızlı internet erişiminden kaynaklanan ek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) artışının 4,2 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Dijitalleşme Endeksi’nin puanındaki bir puanlık artışın Türkiye’nin GSYİH’sına 26 milyar dolar katkı sağlayacağı öngörülüyor” dedi.

Türkiye Ekonomisi İçin Dönüşümsel Bir Adım

Dijital Türk Lirası’nın uygulanması ve dijitalleşme hamlesi, Türkiye ekonomisi için ileriye doğru atılmış çok önemli bir adımı temsil ediyor. Bu önlemler, verimliliği, ekonomik büyümeyi ve ülkenin küresel sahnede rekabet gücünü artırma potansiyeline sahiptir. Hükümetin dijitalleşmeyi benimseme taahhüdü, sürekli gelişen finansal ortamda önemli bir adımdır.

 
BİZİ TWİTTER'DAN TAKİP ET ►►►► https://twitter.com/personelilantc
BİZİ TELEGRAM'DAN TAKİP ET ►►►► https://t.me/personelilan
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türk Dünyasında Yeni Dönem Türk Lirası!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir