Türkiye, Kuzey Avrupa NATO hedefini rafa kaldırdı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye, İsveç’in NATO üyeliğini rafa kaldırıyor, Almanya’nın savunma şefi istifa ediyor ve İran, Moskova’dan silah satın almaya çalışıyor. Bu haberler Salı günü Rusya’da gazete manşetlerinde yer aldı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, PKK’nın Stockholm’deki protestosu nedeniyle İsveçli meslektaşı Andreas Norlen’in Salı günü Ankara’ya yapacağı ziyareti iptal etti. Bundan önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’yı Avrupa’daki PKK faaliyetleri için bir üs olarak hareket etmekle suçlamıştı. Kommersant, bu nedenle, Ankara’nın teröristlerin iadesi için bir yasama prosedürü oluşturma önerisinin uygulanmasının aylar sürebileceğini, bunun da İsveç ve Finlandiya’nın bloğun Temmuz zirvesine kadar NATO’ya katılmasının neredeyse imkansız hale geldiği anlamına geleceğini yazıyor.

 AB liderliğinin aksine İsveç Başbakanı Ulf Kristersson sessiz kalmadı ve geçtiğimiz Cuma günü Stockholm’deki protestocuların eylemlerini kınadı. Ancak bu hikayeyi susturmak mümkün değildi. Dahası, Ankara bunu İsveç ve Finlandiya’ya karşı yeni bir diplomatik saldırı başlatmak için kullandı ve onların NATO’ya girme taleplerini sertleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhaliflerinin eylemlerini kınamanın Ankara’nın NATO üyeliğine yönelik itirazlarını ortadan kaldırmaya yetmeyeceğini öne süren çok sayıda yorum yaptı.

 Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, geçen Cumartesi yabancı gazetecilerle yaptığı görüşmede önümüzdeki aylarda durumu yeniden yaratmaya çalıştı. Mayıs ayında Türkiye’de parlamento seçimleri ve ardından Temmuz ayında bir sonraki NATO zirvesinin yapılacağı göz önüne alındığında, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik hedefine tatmin edici bir çözüm için zamanın daraldığını vurguladı.

 İsveç’in ne yapması gerektiği sorulduğunda, Türk cumhurbaşkanlığı sözcüsü, İskandinav ülkesinin yargı sisteminin yeni terör tanımlarını kullanmasına ve terör örgütlerine açık bir sinyal göndermek için daha net bir duruş sergilemesine izin verecek yeni yasalar oluşturması için zamana ihtiyacı olduğunu söyledi.

Almanya’nın savunma şefi Christine Lambrecht, her biri istifa çağrılarına yol açan çok sayıda yüksek profilli skandalın ardından istifa etti. Bununla birlikte, savunma bakanlığındaki değişiklikler tehlikelerle dolu. Şansölye Scholz, Lambrecht’in istifasını NATO-Ukrayna askeri-teknik işbirliğinin temelde yeni bir düzeye ulaştığı bir zamanda kabul etti. Nezavisimaya Gazeta, hem Kiev hem de Washington’un yanı sıra Almanya’nın diğer müttefiklerinin Bundeswehr’in cephanelikleriyle ilgili büyük umutları olduğunu yazıyor.

 Lambrecht’e yöneltilen başlıca şikayet, Bundeswehr’in Rusya çatışmasında karşılaştığı engellerle başa çıkamamasıydı. Almanya Şansölyesi Olaf Scholz aylarca Almanya’nın Ukrayna’ya yaptığı askeri-teknik yardımın gerekenden az olduğunu bahane etmek zorunda kaldı.

 Lambrecht’in istifası büyük olaylardan önce geldi. Almanya savunma bakanının 19 Ocak’ta Pentagon başkanı Lloyd Austin ile görüşmesi planlanıyor. 20 Ocak’ta Ukrayna’ya silah tedarik eden ülkeleri bir araya getiren Ramstein formatında görüşmeler gerçekleştirilecek. Her iki olay da Almanya’nın Leopard-2 tanklarını tedarik edip etmeyeceğini ve verecekse ne zaman tedarik edeceğini belirleyecek. Başarılı bir saldırı için Ukrayna ordusu bu araçlardan yaklaşık 300 adete ihtiyaç duyacak. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitry Kuleba’ya göre beş ülke bu tankları gönderme taahhüdünde bulundu. Ancak Leoparları üreten ülke olan Almanya bu teslimatları henüz doğrulamadı.

 Pazartesi günü, Savunma Bakanlığı’na kimin liderlik edeceği ve sonuç olarak bu tankların teslimatını kimin müzakere edeceği belli değildi. Alman basınında her biri kendi artıları ve eksileri olan en az üç adaydan bahsedildi. Ancak kim seçilirse seçilsin, Ukrayna’ya yardım konusunda kişisel liderliği üstlenmesi gerekecek.

 

 
BİZİ TWİTTER'DAN TAKİP ET ►►►► https://twitter.com/personelilantc
BİZİ TELEGRAM'DAN TAKİP ET ►►►► https://t.me/personelilan
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye, Kuzey Avrupa NATO hedefini rafa kaldırdı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir