Türkiye'de Konut Krizi: Ev Sahipliği Oranı Yüzde 56'ya Düştü

Türkiye'de Konut Krizi: Ev Sahipliği Oranı Yüzde 56'ya Düştü
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de konut krizi derinleşirken, oturulan eve sahip olanların oranı da yıldan yıla azalmaya devam ediyor.

TÜİK’in son açıkladığı 2023 Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri’ne göre, oturulan konuta sahip olanların oranı önceki yıla göre 0,5 puan azalarak 2023 yılında yüzde 56,2 olarak hesaplanırken, kirada oturanların oranı yüzde 27,8, lojmanda oturanların oranı yüzde 0,9, kendi konutunda oturmayıp kira ödemeyenlerin oranı ise yüzde 15,1 oldu.

Bu veriler göz önüne alındığında, ev sahipliği oranının yıldan yıla azaldığı görüldü. 2014 yılında yüzde 61 olan ev sahipliği oranı son 9 yılda azalmaya devam etti.

Yabancılar konut piyasasını domine ediyor

Vatandaşların oturduğu evlerde ev sahibi olma oranı azalırken diğer taraftan yabancıların konut sahipliği artmaya devam ediyor.

Yabancıların Türkiye’de taşınmaz satın almasının önündeki sınırlamaları kaldıran ve Mütekabiliyet Yasası olarak bilinen düzenlemenin yürürlüğe girdiği Mayıs 2012’den 2023 sonuna kadar Türkiye’de yabancılara satılan konut sayısı 381 bin 442’ye ulaştı.

Yabancılara 2023 yılında 35 bin 5 konut satıldı. Geçen yıl bu sayı 67 bin 490 seviyesindeydi.

Konut fiyatları aşırı yüksek seviyeyi koruyor

Konut sahipliği oranının azalmasında en büyük etken kuşkusuz konut fiyatlarındaki sert artış. Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye genelinde ortalama bir konutun metrekare fiyatı kasımda 30 bin 318,6 TL’ye yükselmişti.

Böylece 100 metrekarelik ortalama bir konutun fiyatı da 3 milyon 31 bin 860 TL’ye ulaştı. Bu rakam İstanbul’da 4 milyon 453 bin 250 TL’ye, Ankara’da 2 milyon 329 bin 160 TL’ye, İzmir’de 3 milyon 546 bin 530 TL’ye ulaştı.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) son verilerine göre ise 2023’te kiralar yüzde 87, ev fiyatları yüzde 65 arttı.

Konut fiyatlarındaki artış geçmiş yıllara göre hız kaybetse de yine de konutun ulaşılabilir seviyelerde olmasını engelliyor.

Konut krizi çözüm bekliyor

Türkiye’deki konut krizi, milyonlarca insanın yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Ev sahibi olmak isteyenler için konut fiyatlarının yüksekliği, kirada oturanlar için ise kiraların artması, ekonomik zorluklara neden oluyor.

Konut krizinin çözümü için hükümet tarafından bir dizi önlem alındı. Bu önlemler arasında konut üretiminin artırılması, kredi faizlerinin düşürülmesi ve arsa vergilerinin düşürülmesi yer alıyor.

Ancak bu önlemlerin yeterli olup olmadığı henüz belirsiz. Konut krizinin kalıcı olarak çözülmesi için daha kapsamlı önlemler alınması gerekiyor.

 
BİZİ TWİTTER'DAN TAKİP ET ►►►► https://twitter.com/personelilantc
BİZİ TELEGRAM'DAN TAKİP ET ►►►► https://t.me/personelilan
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye'de Konut Krizi: Ev Sahipliği Oranı Yüzde 56'ya Düştü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir